Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari-Matti Latvala toisena Jyväskylässä – Sebastien Ogier ajoi ulos

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Suomalainen rallikansa juhlii, kun Jari-Matti Latvala pöllyttää soraa Äänekoskella kauniissa peltomaisemassa.
Suomalainen rallikansa juhlii, kun Jari-Matti Latvala pöllyttää soraa Äänekoskella kauniissa peltomaisemassa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Jyväskylä

Suomen MM-rallin perjantaipäivä oli täynnä tapahtumia, esimerkiksi MM-sarjan kärjessä ajava Sebastien Ogier menetti voitonmahdollisuutensa ulosajoon Surkeen erikoiskokeella 10.

Mutta kisan kärjessä viiletti Kris Meeke ilman suuria huolia.

Britti johti päivän viimeisen metsässä ajetun erikoiskokeen jälkeen 19,5 sekunnin erolla ennen toisena ajanutta Jari-Matti Latvalaa. Edessä oli enää illalla ajettu Harjun yleisö-ek Jyväskylän keskustassa.

Meeke summasi hyvin menonsa Ylen ralliradiolle Jukojärven ek 9:n jälkeen.

”Me tarkkailemme aikoja ja asiat ovat ok”, pohjoisirlantilainen sanoi ykskantaan.

Meeke on ajanut kauden mittaan vain kolme MM-osakilpailua, koska hänen Citroën-tallinsa ei aja koko MM-sarjaa, vaan keskittyy jo 2017 WRC-auton kehitystyöhön.

Meeke voitti kuitenkin toukokuussa Portugalin sorarallin. Vuotta aiemmin hän voitti Argentiinassa uransa ensimmäisen MM-rallin.

Se oli brittien ensimmäinen voitto WRC-luokassa sitten Colin McRaen 2002 voiton Safari-rallissa. McRae kuoli helikopterionnettomuudessa 2007.

Meeke ymmärsi hyvin, kuinka kaukana uran ensimmäinen voitto Suomessa vielä oli.

”Lauantai tulee olemaan erilainen. On valtava haaste pitää tämä ero”, Meeke sanoi.

Latvalalla oli ongelmia aamulla. Hän tömäytti ek 4:llä Volkswageninsa takakulman penkkaan ja kärsi rengasrikon. Sen takia hän hävisi Jukojärven pätkällä pohja-ajan ajaneelle Ott Tänakille 16,0 sekuntia ja mikä tärkeämpää, 15,3 sekuntia Meekelle.

”Ralli on vielä pitkä. Lauantaina ajetaan Ouninpohja ja Päijälä”, Latvala muistutti kisan ratkaisupätkiksi veikatuista erikoiskokeista.

Latvala myönsi olleensa ehkä hieman onnekas, koska hänen autoonsa ei tullut pahempia vaurioita törmäyksen seurauksena.

”Siinä olisi voinut jarruletku rikkoutua”, Latvala sanoi.

Tänak ajoi loistavasti – kun ei kohdannut ongelmia. Hän ajoi kolme pohja-aikaa ja olisi voinut olla taistelemassa voitosta. Mutta virolaisen ohjaus hajosi aamupäivän rynkytyksessä ja iltapäivällä puhkesi rengas.

Tänak oli ennen Harjun ek:ta 1.15 minuuttia Meekeä jäljessä, ja virolainen hävisi pohja-ajoille 1.19 minuuttia kolmella ongelma-ek:llaan.

”Mitä tässä voi tehdä. Jotta Suomessa voi taistella voitosta, kaiken täytyy mennä täydellisesti”, Tänak sanoi.

Ogier oli päivän mittaan pienissä vaikeuksissa aura-autona. Ranskalainen oli kuitenkin kolmantena runsaat puoli minuuttia Meekea perässä, ennen kuin jumiutti Volkswageninsa ojanpohjalle.

”Paikalla oli muutamia katsojia, mutta ehkä heiltä puuttui sisua”, Ogier sanoi, kun autoa ei saatu nopeasti takaisin tielle.

WRC2-luokassa Esapekka Lappi paineli Škodallaan muilta karkuun.

”Olen vähän yllättynyt, että jätkät eivät tule kovempaa. Menen vain linjoja pitkin ja sitten tulee hyvä aika”, Lappi sanoi.

Hän johti luokkaa 42,7 sekunnilla ennen Teemu Sunista, joka jaksoi hämmästyttää vauhdillaan, kun ottaa huomioon hänen vähäisen kokemuksensa.

Miehet tuntevat toisensa jo karting-uriensa ajoilta. Kolme vuotta vanhempi Lappi toimi jopa aikanaan Sunisen mekaanikkona.

Lapilla ei vauhtia yleensä puutu, mutta esimerkiksi Puolan rallissa heinäkuun alussa johtopaikka vaihtui kolmanteen sijaan rengasrikon takia.

Nelonen ja Ruutu+-palvelu näyttävät MM-rallin tapahtumia.

Emilia Kangasluoma / HS
Arvi Kinnunen (keltainen t-paita) 12, Martta Kinnunen, 10, ja Marko Kinnunen seuraavat nopeiden autojen kilpailua.
Arvi Kinnunen (keltainen t-paita) 12, Martta Kinnunen, 10, ja Marko Kinnunen seuraavat nopeiden autojen kilpailua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?