Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Forssilla väkevä paluu radalle

Hämeenkyröläinen voitti EM-tittelin perjantaina ja ohjasti jo lauantaina Kuninkuusraveissa

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Tuore Euroopan mestari Mika Forss ajaa peräti 19 starttia viikonlopun raveissa Turussa. Hän voitti ori Vitterillä kuninkuuskilpailun ensimmäisen matkan lauantaina.
Tuore Euroopan mestari Mika Forss ajaa peräti 19 starttia viikonlopun raveissa Turussa. Hän voitti ori Vitterillä kuninkuuskilpailun ensimmäisen matkan lauantaina. Kuva: Seppo Sirkka
Kolme pointtia

Vitter ja Saaga S säväyttivät päälähdöissä

1 Puheille kaikkien aikojen kuninkuuskisasta saatiin heti lauantaina katetta Turun Metsämäen radalla. Oriiden huipputasaisessa 2 100 metrin ryhmäajossa tarvittiin maalikameran kuvaa avuksi, ennen kuin ori Vitterin voitto varmistui ajalla 24,6a.

”Hevonen tuli hyvissä voimissa maaliin”, iloitsi Vitteriä ohjastanut Mika Forss.

Iso yllätys tuli Etelä-Pohjanmaalta, kun Markku Hietasen ajama Elias Intomieli nousi toiseksi. Ori Köppinen tarjosi taustavoimilleen riemukkaita hetkiä kaksi vuotta sitten Porissa ja voitti kuninkuuden. Nyt Ari Moilasen ajokki aloitti kolmannella sijalla. Hallitseva ravikuningas Jokivarren Kunkku sijoittui lauantaina viidenneksi.

2 Laihialta kotoisin oleva Markku Hietanen on raviurheilun todellinen grand old man. Hietanen, 70, on voittanut pitkällä urallaan ravilähdön seitsemällä eri vuosikymmenellä. Ensimmäisen kerran hän kaarsi voittajakehään 12-vuotiaana Vaasassa 1957, ja ajokkina oli ori Karma.

”Se laukkasi alussa, mutta tuli lopussa kaikkien kaikkien ohi”, muisteli Hietanen.

Ajoluvat tulivat kuvaan myöhemmin, mutta Hietasen aloittaessa uraansa riitti, että hallitsi hevosen.

Turun kuninkuuskilpailussa hän ohjastaa poikansa Hannu Hietasen valmentamaa Elias Intomieltä ja kuningatarkisassa Akaasiaa.

Markku Hietasella riittää yhä intoa ja tarmoa raviurheiluun.

”Kehittyvät hevoset vetävät mukaansa.”

3 Kuningatarkilvassa jatkettiin siitä, mihin vuosi sitten Joensuussa jäätiin. Matti Nisosen ajama Saaga S vei avausmatkan lähes näytöstyyliin. Hallitsevan ravikuningattaren ja monen muun hevosen hyvistä juoksuista nautti aurinkoisena avauspäivänä 21 912 katsojaa.

Turku

On laji mikä tahansa, menestyjät ja tähdet keräävät katseet.

Suomen raviohjastajien parhaimmistoon kuuluva Mika Forss paistatteli perjantaina parrasvaloissa Berliinissä. Forss voitti Saksassa raviohjastajien Euroopan mestaruuden ja nosti kertaheitolla hevosväen mielenkiinnon huippuunsa täksi viikonlopuksi.

Hämeenkyröläisen EM-titteli tuli neljännellä yrittämällä. Hän voitti kuuden osalähdön pistekilpailun kahdeksalla pisteellä ennen Ruotsin Björn Goopia ja Hollannin Rick Ebbingeä.

EM-kilpailuissa ohjastajat ajavat kuudella eri hevosella, ja yhteispisteet ratkaisevat.

Forss on kautta aikojen kolmas suomalainen, joka on voittanut raviohjastajien Euroopan mestaruuden. Aiemmin siihen ovat pystyneet Pekka Korpi (1980, 1981 ja 1982) ja Jorma Kontio (1985 ja 1998).

Forss, 47, on saavuttanut urallaan paljon, ja myös tuoretta täysosumaa hän arvostaa.

”EM-kilpailuihin ei päästä arvalla. Pitää voittaa Suomen ajajaliiga, ja sen voittamiseksi vaaditaan aktiivisuutta”, sanoi Forss Metsämäen aurinkoisella tallivarikolla ja otti vastaan onnitteluja tutuilta ja tuntemattomilta.

EM-kilpailuja järjestetään kahden vuoden välein.

Mitaleille pääsy palkitsee ja tuo myös paikan ohjastajien MM-kilpailuihin.

Forss on sijoittunut aiemmin urallaan ohjastajien MM-kilpailussa neljänneksi Ranskassa 2013 ja Australiassa 2015.

Tulevat MM-kilpailut järjestetään ensi vuonna Kanadassa. Niitä karkeloita Forss odottaa jo vesi kielellä.

”Kanadaan on hirmu kiva päästä. Siellä ajetaan paljon, ja vapaapäivinäkin on tekemistä.”

Forss tunnetaan ravimiehenä, joka viettää paljon aikaa kärryillä ja vielä enemmän auton ratissa.

Kotonaan hän on ollut viimeksi torstaina.

Mikkelin torstairaveista matka jatkui Berliiniin perjantaiksi ja sieltä Helsingin kautta viikonlopuksi Turkuun Kuninkuusraveihin.

Pidetty lainakuski ajaa viikonlopun aikana yhteensä 19 starttia. Kuninkuuskilpailussa hän on Vitterin rattailla. Vitter antoi vahvan näytön venymiskyvystään ja nousi huipputasaisella avausmatkalla voittajaksi. Titteliin on kuitenkin vielä matkaa. Onnistumisia tarvitaan myös maililla ja raastavalla päätösmatkalla sunnuntaina.

Vitter säväytti aiemmin keväällä ja voitti Ruotsissa kylmäveristen Elitkampenin Suomen ennätysajalla 18,5a. Vitterin taustavoimiin kuuluva Jalmari Svart arvostaa Forssia ja hänen hevosmiestaitojaan.

”Olen tuntenut Mikan yli kymmenen vuotta. Hän on niitä harvoja kuskeja, jotka ajavat kello kädessä. Tämä teki minuun vaikutuksen”, totesi Svart.

Svart antaa Forssille tunnustusta myös hyvästä hermojen hallinnasta ja tavasta käsitellä hevosta.

”Hän tuo hevosen aina samanalaisena takaisin eikä katkaise sitä henkisesti eikä fyysisesti.”

Forss ja Svart odottavat varovaisen toiveikkaina Vitterin edesottamuksia kolme kovaa matkaa käsittävässä kuninkuuskisassa.

”Olemme Vitterin kanssa opintoretkellä. Harvoin kuusivuotias edes osallistuu kuninkuuskisaan. Jokivarren Kunkku voitti ensimmäisellä yrittämällä, mutta oli silloin 7-vuotias”, huomautti Forss.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?