Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-rallia johtava Meeke valloittaa Suomea – ”Siirtymätaipaleella Jari-Matti sanoi minulle: Hello, Mr Ouninpohja”

Pohjois­irlantilainen johtaa vakuuttavasti Jyväskylän MM-rallia.

Arno Seiro
Tuloksia

Suomen MM-ralli lauantain jälkeen

1. Kris Meeke Britannia, Citroen 2.22.00,8

2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila Suomi, Volkswagen jäljessä 41,0 sekuntia

3. Craig Breen Irlanti, Citroen –1.43,0

4. Ott Tänak Viro, Ford –1.54,5

5. Thierry Neuville Belgia, Hyundai –2.00,9

6. Hayden Paddon Uusi-Seelanti, Hyundai –2.03,6

7. Mads Östberg Norja, Ford –2.06,0

8. Andreas Mikkelsen Norja, Volkswagen –2.24,0

Jyväskylä

Suomen MM-rallin keskipäivän huollossa Citroënin DS3 WRC-autosta nousi ulos hieman hämillisen näköinen 37-vuotias mies. Kris Meeke oli aamulla paukuttanut haamuajan Ouninpohjan erikoiskokeelle ja ratkaissut rallin voiton.

Tai ei häntä ainakaan kukaan enää ajamalla kiinni ota. Eroa toisena ajaneeseen Jari-Matti Latvalaan oli nimittäin Ouninpohjan jälkeen 31,5 sekuntia ja päivän lopuksi 41,0.

Rallissa kolmantena on irlantilainen Craig Breen (+1.45,4).

Aamulla Meeke päihitti pitkästä aikaa toisinpäin ajetulla Ouninpohjalla Latvalan 13 sekunnilla. Ja kun pätkä ajettiin uudestaan iltapäivällä, Meeke oli vieläkin kuusi sekuntia Latvalaa nopeampi.

Meeke hyötyi jonkin verran lähtöpaikastaan. Latvalan jälkeen neljä autoa siivosi soraa sivuun, ennen kuin Meeke ajoi. Latvala kuitenkin ymmärsi itsekin, kuinka kova Meeken aika oli.

”Oli todella upea veto häneltä. Samalla lähtöpaikalla olisin ehkä jäänyt viisi sekuntia Meekelle”, Latvala sanoi.

Meeke kertoi suu virneessä yhdestä päivän kohokohdastaan.

”Siirtymätaipaleella Jari-Matti sanoi minulle: Hello, Mr Ouninpohja.”

Tittelin voi katsoa kuuluneen Latvalalle ennen tämän vuoden kisaa.

Kris Meeken ralliura alkoi 2000-luvun alussa. Hän on aina ollut tunnettu nopeudestaan, mutta myös virhealttiudestaan. Suomessakin hän on näyttänyt nopeuttaan. Esimerkiksi 2004 hän johti Jyväskylässä junioreiden MM-sarjan osakilpailua, ennen kuin ajoi ulos.

Ja kolme vuotta sitten hän oli mainiosti viidentenä Citroënin WRC-autolla, kun ralli päättyi ulosajoon viimeistä edellisellä ek:lla Ouninpohjassa.

Citroënin autourheilupuolen pomo Yves Matton kertoi tallin huoltoalueella, miten Meeken ura on nostettu nousuun viimeisen kolmen vuoden aikana.

”Meille selvisi, että hänellä oli pakonomainen tarve todistaa jokaisessa rallissa, jokaisella ek:lla ja jokaisella väliaika-asemalla olevansa vähintään yhtä nopea kuin parhaat”, Matton aloittaa.

Citroën otti avuksi urheilupsykologin.

”Hänen on täytynyt opetella hyväksymään se, että aina hänen autonsa tai renkaansa tai hän itse ei ole parhaassa iskussa”, Matton sanoi.

Meeke pääsi ajamaan ensimmäisen kerran MM-sarjaa WRC-autolla 2011, jolloin startteja tuli Minin ratissa kuusi. Hän oli silloin 32-vuotias. Meeke ei kuitenkaan saanut enää jatkoa Miniltä seuraavalle kaudelle.

Sitten kuvaan astui Matton. Hän antoi Meekelle mahdollisuuden kaudelle 2013. Meeke joutui keskeyttämään molemmat WRC-kisansa, mutta hän näytti taas vauhtinsa.

”Kris osoitti meille potentiaalinsa WRC-auton ratissa. Uskon, että hän pystyy jonain päivänä voittamaan maailmanmestaruuden. Hän osaa nykyään kontrolloida ajamistaan aiempaa paremmin”, Matton sanoi.

Meekellä on sopimus kanssa kauden 2018 loppuun.

Hän voitti viime vuonna ensimmäisen WRC-rallinsa ja tänä vuonna tuli jatkoa Portugalissa.

”Voitot ovat olleet hänen itseluottamukselleen erittäin tärkeitä. Ehkä hän saa täällä kolmannen voittonsa”, Matton sanoi.

Voiton esteenä on enää 34 ek-kilometriä sunnuntaina. Olisi ensimmäinen kerta, kun brittikuljettaja voittaa Suomen MM-rallin.

WRC2-luokassa Esapekka Lappi nautiskeli Škodallaan johdossa.

”Tänään ei tarvinnut ajaa täysiä. Paineen puolesta oli helpompaa kuin perjantaina”, Lappi sanoi.

Hän on antanut erinomaisen näytteen nopeudestaan ja johtaa toisena olevaa Teemu Sunista 46,9 sekunnilla. Suninen johtaa MM-sarjaa.

”Kova halu olisi voittaa, mutta täytyy ymmärtää realiteetit”, Suninen sanoi.

Hän ajaa vasta ensimmäistä kertaa Jyväskylässä näin nopealla autolla, kun Lapilla on vastaavaa kokemusta jo useammalta vuodelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?