Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloliitto sääti keväällä tiukan yleisösäännön sakkouhalla – Kukaan ei kuitenkaan valvo noudattamista

Sakkoja kertyy silti runsaasti muista syistä. Palloliiton kurinpito pitää HIFK:ta ja HJK:ta ”liigan murheenkryyneinä”.

Urheilu
 
Seppo Solmela
HIFK:n kannattajia Helsingin paikallisottelussa, eli Stadin Derbyssä toukokuussa 2016.
HIFK:n kannattajia Helsingin paikallisottelussa, eli Stadin Derbyssä toukokuussa 2016. Kuva: Seppo Solmela

Tästä säännöstä on kyse

Palloliiton turvallisuusmääräysten 4.1.9 -kohdassa todetaan, että ”katsojat eivät saa poistua katsomosta pelikentälle päin ottelutapahtuman aikana. Mikäli kulku katsomoon tapahtuu katsomon edestä, on katsojilla oikeus käyttää katsomon edessä olevaa kulkuväylää katsomoon saapuessaan ja poistuessaan stadionilta tai siirtyessään katsomosta yleisöpalvelualueelle. Kaikenlainen muu katsomosta pelikentälle päin poistuminen on häiritsevää käytöstä.”

Tämän jalkapallokauden alussa moni kotimaisen jalkapallon ystävistä ja osa seuroista oli huolissaan, tuleeko sakkoja aina kun kannattajat juhlivat maalia.

Jalkapalloyhteisössä syntyi närkästynyt äläkkä, kun Suomen Palloliitto kertoi huhtikuun ensimmäisenä päivänä, että kannattajien ryntääminen katsomosta kohti kentän reunaa maalia juhlimaan olisi sakon uhalla kielletty. Eikä se ollut mikään aprillipila.

Kun kausi on ohittanut juuri puolivälin, näyttää siltä, että kannattajien ja seurapomojen huoli on jäänyt turhaksi.

Kauden alussa pelkoa ja ahdistusta aiheuttanut sääntömuutos on tähän saakka aiheuttanut vain kaksi sakkoa, niissäkin pääsyynä olivat kannattajien käyttämät savupommit ja soihdut.

”Kuluvan kauden sakot ovat tulleet pääasiallisesti siitä mistä aiemminkin, eli kannattajien savuista ja soihduista. Muutamissa raporteissa on mainittu kannattajien liikkuminen eteenpäin aidan ja kentän suuntaan, mutta silloinkin sakon pääasiallisena aiheena on ollut soihtu tai savu”, Veikkausliigan yhteyspäällikkö Pyry Waltari sanoo.

Palloliitosta kerrotaan, että yleisön liikkumista koskevaan sääntöön haluttiin täsmennystä etenkin Stadin Derbyjen vuoksi.

”Sääntöä tarkistettiin tälle kaudelle, koska Palloliiton liittohallitus halusi tarkemmin linjata, että mikä on epäasiallista käyttäytymistä”, kertoo Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Jukka Virtanen.

Mutta vaikka sääntötarkistus ei sakkojen määrää olekaan lisännyt, ollaan tällä kaudella kuitenkin korkeissa sakkolukemissa. Sakkotilaston kärjessä ovat helsinkiläisseurat, joista kumpaakin on tällä kaudella rangaistu sakoin kannattajien käytöksen vuoksi jo kolme kertaa.

Kaudella 2013 liigaseuroille annettiin sakkoja 21 800 euroa, 2014 puolestaan 17 900 euroa ja viime vuonna 39 350 euroa.

”Meillä on murheenkryyneinä liigassa HIFK ja HJK. Viime kaudella muita useammin käsittelyssämme olivat myös Lahti, Tampere ja Rovaniemi, mutta niissä on nyt meno siistiytynyt. Tällä kaudella mennään valitettavasti viime kauden kanssa samaa sakkotahtia.”, Virtanen sanoo.

Kauden 2016 sakkotilaston kärjessä on tällä hetkellä juuri Virtasenkin mainitsema HIFK. Koossa on tällä hetkellä 7 100 sakkoeuroa.

”Mehän olemme jostain syystä kovennetussa sakkoluokassa. En tiedä minkälainen pyhäkoululainen pitäisi olla, että päästäisiin sieltä pois”, sanoo HIFK:n toimitusjohtaja René Österman.

Kauden ensimmäisessä Stadin Derbyssä HIFK ja HJK saivat sakkoja savuista ja soihduista, mutta myös siitä, että kannattajat tulivat katsomosta kentän suuntaan sääntöjen vastaisesti. Östermanin mielestä eri pelipaikkakunnilla ollaan eriarvoisia.

”Esimerkiksi Lahti, Rovaniemi ja Tampere ovat tämmöisiä, että katsomosta on pakko liikkua kentän suuntaan, että sieltä pääsee pois. Voi olla vaikea sanoa, että oliko kannattaja juhlimassa maalia kentän suuntaan [mikä olisi kiellettyä] vai menossa hakemaan esimerkiksi olutta [mikä olisi sallittua].”

Soihduista tulleista sakoista Österman ei varsinaisesti valita, mutta muutoin hän kokee HIFK:n joutuneen silmätikuksi.

”Ymmärrän, että soihduista tulee sakkoja, nehän voivat olla vaarallisia. Mutta me saatiin sakkoa, kun kannattajat tulivat kentän suuntaan. Silti liigassa on satunnaisesti tapauksia, joissa pelaajat ja kannattajat halaavat maalin jälkeen, eikä siitä tule kenellekään sakkoa. Laki pitäisi olla kaikille joka paikassa sama. Pystyn elämään minkä tahansa säännön kanssa, jos se on kaikille sama. Nyt se ei sitä ole. Toivottavasti tässä otetaan nyt pian järki käteen.”

Kurinpitovaliokunnan tämän kauden raporteistakin ilmenee, että Rovaniemellä maalia saa edelleen juhlia kentän suuntaan.

Huhtikuun 14. päivä Rovaniemellä pelatussa ottelussa sekä RoPS:n että vierasjoukkue HJK:n kannattajat tulivat vuorotellen pelin aikana kiinni katsomon ja kentän erottavaan aitaan juhlimaan maalia. Palloliiton kurinpitovaliokunta ei kuitenkaan antanut tästä rangaistuksia.

Myös huhtikuun 24. päivä Rovaniemellä pelatussa ottelussa RoPS:n ja PK-35 Vantaan välisessä ottelussa kotijoukkueen kannattajista noin kymmenen tuli aitaan kiinni juhlimaan lisäajalla syntynyttä maalia. Kurinpitovaliokunta käsitteli asiaa, mutta ei nähnyt tapauksessa rangaistuksen aihetta.

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Virtanen selittää eri paikkakuntien eroja.

”Rovaniemellä ei ole annettu sakkoja, koska katsomon ja kentän välissä on niin paljon näitä yleisurheiluratoja ja lisäksi siinä katsomon edessä seisoo ja kulkee muutenkin niin paljon ihmisiä, että sille alueelle tulemisesta olisi kohtuutonta sakottaa. Soneralla on ihan eri tilanne. Siellä jos katsomon kaiteiden yli tulee ihmisiä, niin he ovat aivan selvästi heti kenttäalueella”, Virtanen sanoo.

Monia kannattajia kiinnostaa, onko kannattajien ja pelaajien välinen maalin jälkeinen halaaminen sallittua vai ei. Onko se?

”Siis pääasiallisesti katsotaan sitä, että katsojat eivät saa tulla pois katsoja-alueelta. Mutta sitten jos pelaaja itse juoksee sinne aidalle syleilemään kannattajia, niin ei me ainakaan tähän mennessä ole siitä annettu sakkoja.”

Ilveksen toimitusjohtaja Toni Hevonkorpi kuului kauden alussa huolestuneiden seurajohtajien joukkoon, sillä Ilveksen otteluissa oli totuttu pelaajien ja kannattajien halailuun.

”Karrikoidusti sanoen: joka kerta, kun tehdään maali, niin saadaan sakot”, hän sanoi huhtikuun alussa Helsingin Sanomille.

Kausi on lähtenyt käyntiin Ilveksen kotiareenalla Tammelassa mukavasti. Ilves on hävinnyt kotonaan vain kerran, ja maaleja on syntynyt kohtuullisen paljon. Osaa maaleista pelaajat ovat tuulettaneet yhdessä kannattajien kanssa halaillen. Sakkoja ei silti ole kuulunut.

”Eikä sitä Tammelassa ole hirveän monta kertaa tapahtunutkaan. Otteludelegaateillahan on siinä jonkin verran tulkinnanvapautta, että aiheuttaako se juhlinta ja halaaminen jotain vaaraa. Itse en ole huomannut, että pelaajien ja kannattajien halatessa toisiaan olisi mitään vaarallista tapahtunut. Toki siinä se mahdollisuus on, että jotain periaatteessa voisi tapahtua.”

Hevonkorpi kertoo miettineensä jo kauden alussa, että stadioneiden rakenne eri liigapaikkakunnilla on toisistaan poikkeava.

”Kun katsomo on sellainen, joka täytetään edestä, niin se on tietenkin heti alttiimpi kannattajien kentän suuntaan liikkumiselle kuin sellainen, joka täytetään takaa. Niissähän tätä kentän suuntaan liikkumista ei oikeastaan tapahdukaan.”

Tällä kaudella Tammelan tapahtumista on määrätty vain yhdet sakot, nekin vierasjoukkue VPS:n kannattajien soihduista.

”Vierasjoukkueen kannattajat sytyttivät soihtuja ja savuja. Ne ovat tunnelman kannalta hyvä asia, kun niitä käytetään hallitusti. Mutta hallitsemattomasti käytettynä ne voivat aiheuttaa vaaraa, kun meilläkin Tammelassa on puukatsomoita.”

Viime kesänä Tammelassa sattui eräs viime vuosien rajuimmista välikohtauksista, kun osa HIFK:n kannattajista pahoinpiteli Tammelan järjestyksenvalvojia.

”Meidän kannattajat ovat fiksua porukkaa, eikä vieraskannattajistakaan ole mitään pahaa sanottavaa. Joskus mukaan mahtuu yksittäistapauksia, jotka eivät osaa käyttäytyä, mutta yleistettynä kaikki menee yleensä hyvin.”

Tulevana maanantaina Veikkausliiga järjestää tiedotustilaisuuden, jonka aiheena on otteluiden tapahtumaturvallisuuden kehittäminen. Veikkausliigan lisäksi paikalla on HJK:n, HIFK:n, poliisin, pelastuslaitoksen ja sairaanhoitopiirin edustajia kertomassa näkemyksiään etenkin kannattajien käyttämistä savuista, soihduista ja paukkupommeista.

”Aiheeseen liittyvä keskustelu on ollut erittäin tunnepitoista. Moni on nähnyt, että soihdut näyttävät hienoilta ulkomaisissa jalkapallokatsomoissa, ja samaa tunnelmaa halutaan meillekin. Nyt yritetään käydä asiakeskustelua siitä, mitä seurauksia esimerkiksi soihduista voi kuitenkin olla”, Pyry Waltari kertoo tilaisuuden järjestämisen syistä.

Jalkapallokausi 2016: Sakkokassan kilinää

Veikkausliigan ja Suomen Cupin otteluissa kotiseura vastaa tapahtuman turvallisuudesta. Järjestävän seuran tehtävänä on estää esimerkiksi erilaisten savujen ja soihtujen käyttö katsomoissa. Siksi myös kotijoukkuetta muistetaan yleensä sakoilla, vaikka vain vierasjoukkueen kannattajat rikkoisivat sääntöjä.

Kuluvan jalkapallokauden saavutettua puolivälin, on sakkoja kerännyt eniten HIFK, 7 100 euroa. Naapuriseura HJK:ta on muistettu kauden aikana 6 600 sakkoeuron verran. Yhteensä Veikkausliigan seurat ovat saaneet tällä kaudella sakkoja 24 700 euroa, mikä on siis enemmän kuin esimerkiksi koko kaudella 2013 tai 2014.

HS kokosi tämän kauden sakkoihin johtaneet tapahtumat, joissa mukana on ollut Veikkausliigan seuroja.

Maaliskuun 18. päivä Kuopion KuPS matkusti Suomen Cupin otteluun Mikkelin Palloilijoiden vieraaksi. Tapahtumasta seurasi 400 euron sakot Mikkelille ja 700 euron sakot KuPS:lle. Syynä sakkoihin oli vierasjoukkueen kannattajien käytös. Noin 30 kannattajaa meni otteluun ilman pääsylippua ja turvatarkastusta. Pelin aikana he joivat mukanaan tuomia alkoholijuomia ja sytyttivät soihtuja. Toisella puoliajalla kannattajien joukosta lensi kentälle tyhjä oluttölkki.

Huhtikuun 9. päivä pelattu PK-35 Vantaan ja HIFK:n välinen Veikkausliigan ottelu poiki sakkoja kummallekin seuralle. HIFK:lle määrättiin 2500 euron ja PK-35 Vantaalle 1200 euron sakot, kun vierasjoukkueen kannattajat sytyttivät tapahtuman aikana kymmeniä soihtuja ja joitakin savupommeja ja stroboja.

Samalla kierroksella Turussa pelattu turkulaisen FC Interin ja FC Lahden välinen ottelu toi Lahdelle 700 euron sakot, koska joukkueen kannattajat heittivät ottelun aikana paukkupommin kentän reunalle.

Toukokuun 5. päivä Seinäjoella pelattu SJK:n ja FC Interin välinen ottelu aiheutti kotijoukkueelle 700 euron ja vierasjoukkueelle 500 euron sakot, koska SJK:n katsomossa sytytettiin ottelun jälkeen yksi soihtu ja vieraskatsomon suunnasta ammuttiin yksi pieni viheltävä ilotulitusraketti.

Kaksi päivää myöhemmin pelattu PK-35 Vantaan ja HJK:n välinen ottelu toi sakkoja kummallekin joukkueelle. Kotijoukkueelle napsahti 1200 euron sakot ja vieraille 2000 euron rapsut, kun HJK:n kannattajat sytyttivät tapahtuman aikana katsomossa useita savuja ja soihtuja.

Toukokuun 26. pelattiin Helsingin paikalliskamppailu, eli Stadin Derby. Sekä kotijoukkue HJK että vierasjoukkue HIFK saivat tapahtumasta 3000 euron sakot. Ottelun aikana kannattajakatsomoissa sytytettiin savuja, soihtuja ja stroboja. Tapahtuman aikana kummankin joukkueen kannattajia tuli katsomosta kenttäalueelle, ottelun jälkeen muutama HJK:n kannattaja tuli jopa nurmelle saakka. Sakkoja määrätessä Palloliiton kurinpitovaliokunta piti koventavana seikkana sitä, että molempien joukkueen kannattajat tulivat useita kertoja katsomosta kentälle päin.

Kesäkuun 12. päivä pelatussa Tampereen Ilveksen isännöimässä ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan vieraskannattajille varatussa katsomonosassa paloi tapahtuman aikana yhteensä seitsemän soihtua. Tämän vuoksi Ilvekselle langetettiin 900 euron sakot ja VPS:lle 700 euron sakot.

Kesäkuun 18. päivä FC Lahti vieraili Helsingissä HIFK:ta vastaan pelatussa ottelussa. Kotijoukkueen kannattajat sytyttivät savuja juuri ennen pelin alkua. Siitä mätkäistiin HIFK:lle 1600 euron sakot. Määrässä oli mukana kovennusta, sillä tämä oli kolmas kerta kauden aikana, kun HIFK:n kannattajat syyllistyivät vastaavanlaiseen toimintaan. Viime kaudella HIFK:ta rangaistiin kuusi kertaa.

Samana päivänä Seinäjoella vietettiin SJK:n uuden kotistadionin avajaisjuhlia. Vieraaksi oli saapunut HJK. Avajaisjuhlinta yltyi Klubin kannattajien taholta savujen ja soihtujen sytyttämiseen, minkä vuoksi Palloliiton kurinpitovaliokunta muisti SJK:ta 1000 euron sakoilla ja HJK:ta 1600 euron sakoilla. Klubin summassa oli mukana kovennusta, sillä tämä oli kolmas kerta kauden aikana, kun HJK:n kannattajat syyllistyivät vastaavanlaiseen toimintaan. Viime kaudella HJK:ta rangaistiin kahdeksan kertaa.

Juhannuksena 23.6. pelattiin niin kutsuttu Lapin Derby, eli PS Kemin ja Rovaniemen Palloseuran välinen ottelu. Kesken ottelun ensimmäisen puolikkaan RoPS:n kannattajat sytyttivät savupommeja, joista tuli sakeaa sinistä savua. Kun RoPS teki maalin ottelun toisella puolikkaalla, osa joukkueen kannattajista juoksi katsomosta kentän reunan aidalle juhlimaan maalia. Aita kaatui ja meni rikki. Tapahtuman järjestäneelle Kemille tuli sakkoa 900 euron verran, vierailija RoPS:lle 1000 euroa. RoPS:n sakkoperusteissa oli mainittu myös katsomosta kentälle päin kulkeminen ottelun aikana.

Samana päivänä pelattiin Suomen Cupin ottelu, kun FC Lahti ja HJK kohtasivat Lahdessa. Tällä kertaa HJK välttyi sakoilta, mutta FC Lahti sai 1500 euron rapsut, kun sen kannattajat räjäyttivät ottelun aikana kolme paukkupommia.

Seuraava Stadin Derby HIFK–HJK pelataan keskiviikkona 10.8. Sonera Stadiumilla kello 18.30 alkaen.

Juha Tamminen
HJK:n kannattajat vierailivat Seinäjoella kesäkuussa. Kannattajien soihduista ja savuista napsahti vierasjoukkueelle 1600 euron rapsut.
HJK:n kannattajat vierailivat Seinäjoella kesäkuussa. Kannattajien soihduista ja savuista napsahti vierasjoukkueelle 1600 euron rapsut.
Timo Hartikainen
Kuopion KuPS:n pelaajat Fuad Salami ja Azubuike Egwuekwe juhlivat turkulaista FC Interiä vastaan tekemäänsä maalia yhdessä yleisön kanssa kesäkuussa. Kauden alussa annetun ohjeistuksen mukaan yleisön aidan suuntaan liikkuminen piti olla kiellettyä.
Kuopion KuPS:n pelaajat Fuad Salami ja Azubuike Egwuekwe juhlivat turkulaista FC Interiä vastaan tekemäänsä maalia yhdessä yleisön kanssa kesäkuussa. Kauden alussa annetun ohjeistuksen mukaan yleisön aidan suuntaan liikkuminen piti olla kiellettyä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!