Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kris Meeke nopein kuljettaja Suomen sorateillä

Brittiläinen ajoi Jyväskylässä historialliseen rallivoittoon.

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Kris Meeke (oik.) ja kartanlukija Paul Nagle tuulettivat voittoa.
Kris Meeke (oik.) ja kartanlukija Paul Nagle tuulettivat voittoa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Jyväskylä

Historian ensimmäinen brittiläinen voittaja Suomen MM-rallissa jakoi kiitosta monille tahoille, mutta yksi nousi muiden yläpuolelle. Edesmennyt skotlantilainen ralliajaja Colin McRae otti vuonna 2002 Kris Meeken siipiensä alle.

Artikkeliin liittyvät

”Hänen vaikutuksensa uraani on suurin kaikista. Hän nosti minut kansalliselta tasolta kansainväliselle, ja se on rallissa vaikein vaihe”, Meeke sanoi Jyväskylässä rallin huoltoalueella.

Pohjoisirlantilainen oli juuri varmistanut Suomen MM-rallin voiton.

”On upeata voittaa kisa maassa, joka on ralliautoilun henkinen koti. Ja ratkaisin kisan vielä Ouninpohjassa, joka on maailman kuuluisin erikoiskoe”, Meeke sanoi.

Sunnuntaipäivän päätteeksi kisan kakkonen Jari-Matti Latvala oli jäänyt 29,1 sekunnin päähän.

Meeken oppi-isä McRae valloitti maailmanmestaruuden vain kerran (1995), mutta voitti peräti 25 MM-rallia.

McRae alkoi tukea Meeken uraa, kun tämä oli 23-vuotias.

”Asuin McRaen perheen kodissa kaksi ja puoli vuotta. Colin opetti minulle paljon rallista, mutta myös elämästä yleensäkin”, Meeke kertoi.

Mutta se, mitä McRae opetti rallista, ei koskenut varsinaista ajotekniikkaa.

Yksi kaikkien aikojen nopeimmista kuljettajista tunnettiin hurjasta yrityksestään, aivan kuten Meeke.

”En istunut hänen kyydissään kuin kerran tai kaksi. Colin uskoi hyvin paljon siihen, että kuljettaja löytää oman tapansa ajaa ja neuvot vain häiritsevät luontaista lahjakkuutta”, Meeke kertoi.

Meeke käytti Suomen MM-rallissa annetun tilaisuuden hyväkseen. Hän sai Latvalaan verrattuna pientä etua lähtöpaikallaan.

Ja kun Latvalan piti keskittyä MM-pisteiden keräämiseen, tänä vuonna MM-sarjan ulkopuolella kilpailevan Citroën-tallin Meeke taas sai ajaa ilman pistehuolia.

Latvala mainitsi Meeken lähtöpaikkaedusta haastatteluissaan, mutta muisti aina myös ylistää pohjoisirlantilaisen suoritusta.

”Todella kova suoritus Krisiltä. Omaan ajooni olen hieman pettynyt. En saanut parasta iskua täällä varsinkaan sen jälkeen, kun ( Sebastien ) Ogier ajoi ulos perjantaina”, Latvala sanoi.

Ajollaan Latvala varmisti 18 pistettä kakkossijastaan ja lisäksi yhden pisteen viimeisenä ajetusta power stagesta. Valmistajien pistesarakkeeseen hän keräsi täydet pisteet Volkswagenille.

Henkilökohtaisessa kisassa Ogierin jääminen pisteittä paransi Latvalan asemaa, mutta eroa on kärjessä olevaan ranskalaiseen vielä 56 pistettä eli runsaan kahden voiton verran.

Lähtöpaikkakeskustelua käytiin Jyväskylässäkin. Olisiko oikein, että MM-sarjan ulkopuolella olevat kuljettajat, kuten Meeke, lähtisivät ensimmäisinä auraamaan tietä?

”Olisi. Esimerkiksi Sebastien Loeb voisi tulla tänne ajamaan, lähteä takaa ja pystyä periaatteessa voittamaan tämän kilpailun”, Latvala sanoi.

Suomalaisen mielestä paras ratkaisu olisi ajaa ensimmäinen päivä MM-pistejärjestyksessä.

”Silloin vähän huonommin pärjänneet pystyisivät hyötymään lähtöpaikastaan. Mutta jo toisena päivänä pitäisi olla tulosten mukaan käännetty järjestys. Silloin kärsimään joutuneille kuljettajille annettaisiin mahdollisuus ajaa eroa kiinni”, Latvala sanoi.

Taistelu kolmannesta sijasta oli kova. Siihen osallistui neljä kuljettajaa. Lopulta Craig Breen (+1.41,3) nappasi uransa ensimmäisen palkintopallisijoituksen WRC-autolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!