Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympialaisten alkuun vain muutama päivä aikaa – KOK sai aikaiseksi lisää hämmennystä

Kolmen koplalla on melkoinen urakka, sillä homma pitäisi saada valmiiksi ennen ensi perjantaita, jolloin kisat alkavat, kirjoittaa Ismo Uusitupa.

Urheilu
 
Ismo Uusitupa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja
IVAN ALVARADO / Reuters
Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach majoittui viikonloppuna Rion olympiakylään.
Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach majoittui viikonloppuna Rion olympiakylään. Kuva: IVAN ALVARADO / Reuters

Kansainvälinen olympiakomitea onnistui viikonloppuna sekoittamaan dopingpakan vielä kerran. KOK:n hallitus päätti, että kolmen hengen paneeli päättää lopullisesti, ketkä venäläiset urheilijat saavat osallistua Rion olympialaisiin.

Siis mitä?

Vastahan KOK päätti (tai pesi kätensä), että kansainväliset lajiliitot ratkaisevat venäläisurheilijoiden kohtalon. Se päätös menikin niin, että lajiliitot karsivat dopingista epäillyt ja tämän jälkeen kolmen kopla syynää hyväksytyt urheilijat. Eli heistäkin joku voi vielä jäädä Rion koneesta.

Kolmen koplalla on melkoinen urakka, sillä homma pitäisi saada valmiiksi ennen ensi perjantaita, jolloin kisat alkavat. Tarkastettavaksi tulee reilut 200 urheilijaa eli kovin syvälliseen syynäykseen ei taida olla aikaa. Lisäksi kisoihin valmistautuvat urheilijat saavat jälleen jännittää, miten tässä käy.

Miksi tähän uuteen kuvioon päädyttiin?

Vain KOK tietää, mutta hyvänä arvauksena voi pitää sitä, että KOK:n aikaisempaa päätöstä pidettiin lepsuna. Syytöksiä on sadellut vähän joka suunnalta ja erityisesti kohti KOK:n puheenjohtajaa Thomas Bachia, jolla tiedetään olevan hyvät välit Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Sunnuntaina Bach otti asiakseen pitää Riossa tiedotustilaisuuden, jonka tavoitteena oli vähentää hämmennystä. Bach myönsi, että tilanne oli ja on vaikea, mutta erityisesti hän korosti päätöksen olleen oikean. Eli sen päätöksen, että puhtaille venäläisurheilijoille (paitsi yleisurheilijoille) annetaan mahdollisuus osallistua olympialaisiin.

Kolmen koplaa perusteltiin sillä, että näin varmasti oikeus tapahtuu eikä liittojen sormien läpi pääse doupattuja venäläisurheilijoita. Tässä kohtaa katse kohdistuu etenkin kansainväliseen judoliittoon, joka hyväksyi kaikki venäläisjudokat mukaan – Putin sattuu olemaan judoliiton kunniapuheenjohtaja.

Ja toisaalla: jo muutamat venäläisurheilijat ovat valittaneet Urheilun välitystuomioistuimeen CAS:iin. Näitäkin päätöksiä odotellaan lähipäivinä. Jos CAS hyväksyisi valitukset tai edes yhden, siitä seuraisi uusi kierre ja lisää valituksia. Ja lisää hämmennystä.

KOK:lla on erityinen kyky saada aikaan, niin, hämmennystä. Usein järjestöä on syytetty korruptiosta ja lahjusten vastaanottamisesta – nyt lepsuilusta dopingin suhteen.

Tuskin vieläkään on viimeinen päätös tästä asiasta lausuttu.

CHRIS HELGREN / Reuters
Kansainvälisen olympiakomitean saksalaisella puheenjohtajalla Thomas Bachilla on kova työ ohjata liitto kirkkaille vesille.
Kansainvälisen olympiakomitean saksalaisella puheenjohtajalla Thomas Bachilla on kova työ ohjata liitto kirkkaille vesille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?