Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiratsua heitettiin terassituolilla, lukuisia pahoinpitelyitä – kauhukuvat Stadin derbystä herättivät keskustelun turvallisuudesta

Helsingissä keskusteltiin maanantaina jalkapallokatsomoissa palavista soihduista ja muista turvallisuuskysymyksistä.

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Veikkausliigan tapahtumaturvallisuuden kehittämistä koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 1. elokuuta.
Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Veikkausliigan tapahtumaturvallisuuden kehittämistä koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 1. elokuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin IFK ja Helsingin Jalkapalloklubi iskevät ensi viikolla yhteen jalkapalloliigassa. Ylikomisario Jere Roimulla on huonoja muistoja toukokuun paikallispelistä.

”Ottelun jälkeen oli lukuisia pahoinpitelyitä, poliisin ratsua heitettiin terassituolilla”, kertasi Roimu.

”Sata pollaria oli poissa perustehtävistään, osa heistä ylitöissä, koska joku halusi tulla katsomaan jalkapalloa.”

HJK voitti HIFK:n 2–1. Lehtitietojen mukaan toistakymmentä ihmistä joutui poliisin säilöön.

Roimu puhui henkilövahinkojen lisäksi stadionilla sattuneista omaisuusvahingoista. Muovipenkki syttyi palamaan ja suli pois. Tekonurmeen paloi reikä.

Roimun virkaveljen Seppo Kujalan mukaan poliisin tehtävä suurissa yleisötilaisuuksissa on samantyyppinen kuin erotuomarilla pelissä. Kaikki menee hyvin, kun on huomaamaton.

”Peliä edeltäneissä seurojen fanikulkueissa ei mennyt kaikki hyvin. Jouduimme ottamaan kadulla niiden väliin joukkojenhallintaporukkaa”, sanoi Kujala, joka on istunut Liverpoolin yliopistossa jalkapallohulinointiin liittyvillä luennoilla.

Kujala toivoi näkevänsä iloisia kulkueita. Toisin kävi. Pulloja lensi sivullisten lasten ja naisten päälle, osa kannattajista hakeutui tappelukonfliktiin.

Veikkausliiga piti maanantaina paikallispelin alla seminaarin Sonera-stadionilla. Poliisimiesten puheet toivat elämää parituntiseen keskusteluhetkeen, jonka pääteemat olivat katsomossa palavat soihdut ja turvallisuus.

Pelastuslaitoksen Roni Räsänen kertoi, että palavan soihdun pää on 1 000-asteinen. Se pystyy sulattamaan asfalttia, ja sen voi tökätä helposti poliisikypärän lävitse.

Soihtujen käyttö katsomoissa on lisääntynyt. Tarkoista turvatoimista huolimatta niitä päästään aina kuljettamaan sisään. Soihtuja on löytynyt ennen ottelua tarkistuksissa katsomon alle piilotettuina.

”Neljä edellistä Helsingin paikallispeliä oli loppuunmyyty (10 500). Tapahtuma kasvaa ja tuo mukanaan lieveilmiöitä”, sanoi Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avauspuheessaan.

”Minun mielestäni Stadin derbyä voi pitää Suomen urheilutapahtumien ykkösenä. Haluamme olla kasvattamassa sitä oikeaan suuntaan.”

Paikallispelillä on arvokas merkitys HIFK:lle ja HJK:lle. HIFK kokoaa kahdessa HJK-ottelussaan 30 prosenttia koko kauden budjetistaan. HJK:lle ottelu tuo 50 prosenttia kotimaan peliensä lipputuloista.

”Kun aloitin urani, otteluissa kävi paljon katsojia ja seuraajia”, sanoi entinen ammattilaistähti Jari Litmanen.

”Nyt seuroilla on paljon omia kannattajia, kymmeniä ja jopa satoja. Stadin derby on paras esimerkki siitä, mihin Suomen futis on mennyt.”

Litmanen on pelannut isoissa liigoissa. Hän ei muista nähneensä soihtuja Englannin, Espanjan tai Saksan liigassa: ”Ei yhtään soitua tai räjähteitä, mutta silti mahtava tunnelma.”

Litmanen sanoi, että Hollannissa pauketta oli ongelmiin asti: ”Mutta satojen eriväristen soihtujen palaessa iltaotteluita oli hieno pelata.”

Hollannissa tilanne meni niin riehakkaaksi, että liigaotteluita pelattiin turvasyistä ilman ainuttakaan vierasjoukkueen kannattajaa.

Litmasen mukaan Suomessa ollaan jalkapallo- ja kannattajakulttuurissa kuitenkin vuosia ulkomaita jäljessä: ”Olemme menossa oikeaan suuntaan. Mennään yhdessä, yksikin ikävä tapahtuma on liikaa.”

Seminaarissa luentosalin seinää koristi HIFK:n ja HJK:n yhteinen joukkuekuva, jossa seisoi teksti ”Derbyrauha”. Ottelu HIFK–HJK pelataan Sonera-stadionilla ensi viikon keskiviikkona.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
HJK:n varatoimitusjohtaja Kari Haapiainen (vas.) ja toimitusjohtaja Aki Riihilahti sekä HIFK Fotboll Ab:n toimitusjohtaja Rene Österman.
HJK:n varatoimitusjohtaja Kari Haapiainen (vas.) ja toimitusjohtaja Aki Riihilahti sekä HIFK Fotboll Ab:n toimitusjohtaja Rene Österman.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Myös Jari Litmanen puhui tilaisuudessa.
Myös Jari Litmanen puhui tilaisuudessa.
Seppo Solmela
HIFK:n kannattajia Helsingin paikallisottelussa, eli Stadin Derbyssä toukokuussa 2016.
HIFK:n kannattajia Helsingin paikallisottelussa, eli Stadin Derbyssä toukokuussa 2016.
Sara Aaltio / HS
Poliisit vahtivat HJK:n kannattajia Stadin derbyssä toukokuussa 2016.
Poliisit vahtivat HJK:n kannattajia Stadin derbyssä toukokuussa 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!