Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wada vastasi KOK:n puheenjohtajan kritiikkiin Venäjän dopingraportin ajoituksesta: Toimimme niin nopeasti kuin mahdollista

Venäjän dopingjärjestelmän paljastanut raportti julkaistiin alle kolme viikkoa ennen olympialaisten alkua.

Urheilu
 
DENIS BALIBOUSE / Reuters
Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mukaan dopingraportin tulokset oli paljastettava viipymättä.
Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mukaan dopingraportin tulokset oli paljastettava viipymättä. Kuva: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Venäläisurheilijat valmistautuvat Rion olympialaisiin kaaoksessa.

Maailman antidopingtoimiston Wadan dopingraportin julkaisun jälkipyykki on kestänyt kaksi viikkoa, eivätkä kaikki venäläisurheilijat tiedä vieläkään, pääsevätkö he Rioon vai eivät.

Dopingraportti julkaistiin 17. heinäkuuta. Siinä paljastettiin Venäjän valtiojohtoinen dopingjärjestelmä, mikä johti sanktioihin venäläisurheilijoita kohtaan.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach kritisoi Wadan dopingraportin julkaisun ajankohtaa. KOK:lle tuli kiire päättää ennen 5. elokuuta alkavia Rion olympialaisia, miten venäläisiä rankaistaan.

”KOK ei ole vastuussa McLarenin raportin ajoituksesta”, Bach sanoi AFP:n mukaan.

Wada vastasi Bachin kritiikkiin maanantaina. Professori Richard McLarenin johtaman työryhmän raportti julkaistiin Wadan mukaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Tiedotteessa Wada selventää, että he aloittivat Venäjään liittyvien väitteiden tutkimisen välittömästi, kun heillä oli tarpeeksi todisteita.

KOK:n puheenjohtaja Bach oli asiasta eri mieltä. Hän syytti Wadaa siitä, ettei se alkanut tutkia Venäjän toimia tarkemmin jo vuonna 2014, jolloin ensimmäiset syytökset valtiojohtoisesta dopingista esitettiin.

Saksalainen ARD-kanava esitti joulukuussa 2014 dokumentin, jossa tuli ilmi tietoja Venäjän yleisurheilun dopingjärjestelmästä.

Wadan työryhmä tutki asiaa, ja tammikuussa 2015 julkaistun raportin mukaan Venäjän dopingohjelma ei todennäköisesti rajoittunut pelkästään yleisurheiluun.

Wada muistutti maanantain tiedotteessaan, ettei sillä tuolloin ollut konkreettisia todisteita, että Venäjän valtio olisi manipuloinut dopingtestien tuloksia tai osallistunut muilla tavoin järjestelmälliseen dopingiin.

Lisätietoja Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta Wada sai vasta, kun Venäjän entinen antidopingjohtaja Grigori Rodtšenkov kertoi tietojaan New York Timesille ja CBS:n 60 minutes -ohjelmalle viime toukokuussa.

Vuonna 2015 Wadan tutkimusryhmä oli kuullut Rodtšenkovia useamman kerran, mutta Rodtšenkov ei ollut kertonut Wadalle samoja tietoja, jotka hän antoi myöhemmin medialle.

Kun Rodtšenkov oli puhunut medialle, Wada perusti välittömästi McLarenin työryhmän tutkimaan väitteitä.

Kun kasassa oli tarpeeksi todisteita, Wada päätti julkistaa dopingraportin tulokset.

”Vaikka tämä aiheuttaa epävakautta matkalla kohti olympialaisia, on selvää, että tiedot piti julkistaa viipymättä, kun ottaa huomioon paljastusten vakavuuden”, Wadan puheenjohtaja Craig Reedie sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?