Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisurheilu voi hyvin pääkaupunkiseudulla – seurojen urheilijat kahmivat 23 SM-mitalia

Menestyksen taustalla ovat vahva juniorityö, parantuneet olot ja seurojen kehittyneet keskinäiset suhteet.

Urheilu
 
Timo Heikkala
Helsingin IFK:n 16-vuotias Viivi Lehikoinen sijoittui toiseksi naisten 400 metrin aidoissa.
Helsingin IFK:n 16-vuotias Viivi Lehikoinen sijoittui toiseksi naisten 400 metrin aidoissa. Kuva: Timo Heikkala
Fakta

Pääkaupunkiseudun Suomen mestarit Kalevan kisoissa 2016

  Ville Lampinen, KU-58: miesten 400 metriä ja 800 metriä.

  Roni Ollikainen, HKV: miesten pituushyppy.

  Tuomas Kaukolahti, KU-58: miesten kolmiloikka.

  Hilla Uusimäki, KU-58: naisten 400 metrin aitajuoksu.

  Kristiina Vuorvirta, Espoon Tapiot: naisten pituushyppy.

Toissa viikonloppuna Oulussa pidetyt yleisurheilun Kalevan kisat olivat menestys pääkaupunkiseudun seuroille. Ne kahmivat mukaansa 23 SM-mitalia.

Helsingin Kisa-Veikot voitti pääkaupunkiseudun mitalitilaston kuudella mitalillaan. Espoon Tapiot sai samoin kuusi mitalia. Vantaan Kenttäurheilijat-58:n edustaja nousi palkintopallille viidesti, Helsingin IFK:n urheilija neljästi ja Esbo IF:n kahdesti.

Lisäksi Tapioiden Esa-Pekka Mattila nappasi kaksi kultaa näytöslajina mukana olleesta pyörätuolikelauksesta.

Mainitut seurat ovat korkealla myös vuoden 2016 yleisurheilun seuraluokittelussa. Jokainen löytyy parhaan 20:n joukosta, niin sanotusta superluokasta. Korkeimmalla on Espoon Tapiot, joka pitää kolmatta sijaa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ja Turun Urheiluliiton jälkeen. Järjestelmässä pisteitä saa kaikista SM-kisoista 14-vuotiaiden ikäluokasta lähtien, seurojen lisenssimääristä sekä vähintään 14-vuotiaiden urheilijoiden tulospisteistä.

Seurojen edustajien mukaan menestystä selittää ennen kaikkea vahva valmennus ja juniorityö. Jokaisessa kunnassa on laadukkaita harjoitusryhmiä, joissa voi kehittyä kohti valtakunnan huippua ja jopa arvokisavalintoja.

”Olemme panostaneet vuodesta 2008 asti valmennuksen kehittämiseen niin strategiassamme kuin rekrytoinnissammekin”, kertoo Espoon Tapioiden nuorisovalmennuspäällikkö Eeva Kantomäki. Tapioiden aiempi ennätys Kalevan kisoissa oli kolme mitalia.

”Viime vuodet olemme olleet nuorten SM-kisoissa jopa kärkiseura monessa ikäluokassa. Pikkuhiljaa se alkaa näkyä aikuistasollakin.”

KU-58:n valmennuspäällikkö Olli Leino näkee menestyksen syyt samoin.

”Meillä kaikki on lähtenyt liikkeelle laadukkaasta otteluvalmennuksesta, jossa nuoret ovat harjoitelleet ensin monia lajeja. Se on reitti, jota pitkin kestävä ja terve huippu-urheilija mielestämme rakennetaan.”

Pääkaupunkiseudun SM-mitalisteissa huomiota herättävää on urheilijoiden nuori ikä. Esimerkiksi HIFK:n 16-vuotias Viivi Lehikoinen juoksi hopeaa 400 metrin aidoissa. Se lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.

”Moni kisoissa kilpailleesta 19 urheilijastamme oli ensimmäistä tai toista kertaa mukana”, huomauttaa HIFK:n valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Johan Åström.

Lehikoisen kaltaiset esimerkkiurheilijat ovat äärimmäisen tärkeitä koko juniorityölle. Vaikka jotkut vähättelevät esikuvien tärkeyttä, on asia Leinon mielestä juuri päinvastoin.

”Suomessa esimerkiksi naisten seiväshyppy on osoittanut, että täältäkin voi ponnistaa. Se luo uskoa harjoitteluun.”

Vaikka yleisurheilu vaikuttaa penkkiurheilututkimusten mukaan ikääntyvän väestön lajilta, ei se näy uusien harrastajien määrässä. Seurat menestyvät kohtuullisen hyvin pääkaupunkiseudun kovassa lajikilpailussa, jossa erityisesti palloilut vetävät urheilijanalkuja puoleensa. Esimerkiksi Espoon Tapioiden urheilijamäärät ovat lähes tuplaantuneet vuodesta 2008. Onko lajin suosio nousussa nuorison keskuudessa?

”Nousevasta trendistä voidaan mielestäni hyvinkin puhua”, sanoo HKV:n toiminnanjohtaja Reijo Siitonen.

”Yleisurheilu on hyvä laji niille, jotka haluavat mitata omaa suorituskykyään. Väki saadaan kilpailemaan, kehittymään, harrastamaan ja harjoittelemaan vielä aikuisiälläkin.”

Myös harjoitteluolot ovat kehittyneet. Vantaalla Hakunilan kalliosuojaan saatiin kevättalvella uusi juoksupinnoite. Espoossa Esport-areena ja Helsingissä Liikuntamylly ovat kohentaneet talviharjoittelumahdollisuuksia.

”Yleisurheilun vetovoima kasvoi nuorten ja perheiden silmissä, kun on ympärivuotisesti tarjottavissa sellaisia oloja, joissa pystytään lajin näköistä toimintaa harrastamaan”, Siitonen kehuu.

Takavuosina pääkaupunkiseudun seurojen kesken oli keskinäistä toraa, mustasukkaisuutta ja kissanhännänvetoa. Tilanne on parantunut isoin harppauksin, mikä auttaa kaikkia. Valmentajat jakavat keskenään hiljaista tietotaitoa.

järjestää juoksukouluja lajirajojen yli. Tapiot ja HKV osallistuvat Olympiakomitean ja SUL:n huippuseuraprosessiin. HIFK järjestää Tapioitten kanssa yhteistä päiväottelua.

”Kun tulin Espooseen vuonna 2008 Länsi-Suomesta, olin yllättynyt seurojen välisestä kireydestä”, Kantomäki kertoo.

”Kulttuuri on muuttunut hirveän paljon kahdeksan vuoden aikana. Nykyään ollaan avoimia vuoropuhelulle.”

Mikko Stig / Lehtikuva
HKV:n Roni Ollikainen Kalevan kisoissa kaksi vuotta sitten.
HKV:n Roni Ollikainen Kalevan kisoissa kaksi vuotta sitten.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Esbo IF:n Oskari Mörö ja KU-58:n Ville Lampinen Kalevan kisojen 400 metrin juoksukilpailussa.
Esbo IF:n Oskari Mörö ja KU-58:n Ville Lampinen Kalevan kisojen 400 metrin juoksukilpailussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!