Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä viittä entistä olympialajia ei nähdä Riossa – kyyhkysten lahtaus oli historian verisin kilpailu

Urheilu
 
STOYAN NENOV / Reuters
Kyyhkynen sai lentää heinäkuussa rauhassa Riossa, jossa ei kisata kyyhkysten ampumisesta.
Kyyhkynen sai lentää heinäkuussa rauhassa Riossa, jossa ei kisata kyyhkysten ampumisesta. Kuva: STOYAN NENOV / Reuters

Olympiakisojen lajivalikoima on vuosien ja vuosikymmenten saatossa vaihtunut sitten ensimmäisten vuonna 1896 pidettyjen olympialaisten. Uutistoimisto AFP listasi viisi lajia, jotka ovat joskus olleet olympialajeja, mutta Riossa niitä ei nähdä:

Elävien kyyhkysten ammunta

Kyyhkysten ammunta oli olympialajina yhden kerran: vuoden 1900 Pariisin olympiakisoissa. Laji oli todella raaka: kaikkiaan 300 kyyhkystä ammuttiin kisojen aikana. Kilpailun idea oli nykymittapuun mukaan julma: kuusi kyyhkystä vapautettiin ja kilpailijan piti ampua niistä vähintään viisi, jotta hän sai jatkaa kilpailua. Tuloksena oli valtava määrä verta ja kuolleita kyyhkysiä.

Kultamitalin sai Belgian Leon de Lunden ammuttuaan 21 kyyhkystä.

Virallisen olympiaraportin mukaan kilpailu oli ”erittäin aristokraattinen”, mutta nykyisessä olympialaisten tuloslistauksessa kilpailua ei mainita ollenkaan.

Kaksintaistelu pistooleilla

Kaksitoista vuotta myöhemmin Tukholman kisoissa vuonna 1912 oli myös runsaasti ampumista, mutta onneksi verta oli vähemmän. Kaksintaistelu pistooleilla ei ollut yhtä kuin kilpailijan surmaaminen aamun sarastaessa, sillä ampujilla oli harjoituspanokset. Tähtäin piti olla vastustajan kurkussa.

Yhdysvaltalainen, vain 20-vuotias Al Lane otti kultaa.

Kilpailu ei ole täysin kadonnut olympialaisista, sillä siitä on kehitetty 25 metrin pikakilpailu pistooleilla.

Keilojen heittely

Rytmisen kilpavoimistelun edeltäjäksi voi kutsua keilojen akrobaattista heittelyä. Se oli olympialaisten ohjelmassa kahdesti: vuonna 1904 St Louisissa ja vuonna 1932 Los Angelesissa.

Yhdysvaltalainen George Roth voitti kultaa vuonna 1932 keskellä suurta lama-aikaa. Tarinan mukaan työtön Roth pokkasi kultamitalinsa ja meni sen jälkeen kotiin peukalokyydillä.

Köydenveto
Petteri Kokkonen
Highland gamesissa vuonna 2004 oli kovaa köydenvetoa.
Highland gamesissa vuonna 2004 oli kovaa köydenvetoa.

Nykyisin pääasiassa leikkimielellä kilpailtava laji oli osa yleisurheilua viisissä olympialaisissa vuosina 1900–1920.

Kohua aiheutti erityisesti vuoden 1908 kilpailu, jossa kulta meni Britannian poliisien joukkueelle. Yhdysvaltain joukkue protestoi brittipoliisien käyttämiä kenkiä. Aikalaisten kommenttien mukaan kengät olivat niin painavat, että ”oli melkoinen ponnistus saada jalat nousemaan maasta”.

Kriketti
Jason Cairnduff / reuters
Kriketti ei ole olympialaji, mutta muun muassa Britanniassa laji on suosittu. Englannin Alastair Cook pelasi 25. heinäkuuta Pakistan-ottelussa.
Kriketti ei ole olympialaji, mutta muun muassa Britanniassa laji on suosittu. Englannin Alastair Cook pelasi 25. heinäkuuta Pakistan-ottelussa.

Golf ja rugby tekevät pitkään odotetun paluun olympialaisiin Riossa, mutta kriketin paluusta ei näy merkkejä. Kriketti on ollut olympialaisten ohjelmassa vain kerran, Pariisissa vuonna 1900.

Kilpailu ei ollut kovinkaan menestyksekäs, sillä mukana oli vain kaksi maata, Britannia ja Ranska. Alunperin myös Belgian ja Hollannin piti osallistua, mutta maat luopuivat. Itse asiassa Ranskankaan joukkue ei koostunut ranskalaisista vaan Pariisissa asuvista briteistä.

Britanniaa edusti Devon and Sommerset Wanderers -joukkue ja se myös voitti. Sanomalehdessä tuolloin julkaistun jutun mukaan ranskalaisten helposti kiihtyvä temperamentti ei sovellu krikettiin.

Oikaisu 2.8. kello 9.50: Korjattu lyöntivirhe ensimmäisten olympialaisten järjestämisvuodesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!