Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuuli Petäjä-Sirén on modernin urheilijan perikuva

Urheilu on epävarma ammatti jopa olympiamitalistille. Tuuli Petäjä-Sirénin uran jatko ratkaistaan Rion vesillä.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tuuli Petäjä-Sirén aloittaa urakkansa Riossa tänään maanantaina
Tuuli Petäjä-Sirén aloittaa urakkansa Riossa tänään maanantaina Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuka?

Tuuli Petäjä-Sirén

 Purjelautailija, kilpailee RS:X-olympialuokassa.

 Saavutti hopeaa Lontoon olympialaisista 2012 ja samana vuonna myös EM-pronssia.

 Asuu Helsingin Lauttasaaressa.

 Koulutukseltaan arkkitehti.

 32-vuotias, syntynyt 1983. Naimisissa ja 2,5-vuotiaan lapsen äiti.

Kun purjelautailija sanoo käsipäivää, se jää mieleen. Kämmen on kuiva ja karhea, ja Tuuli Petäjä-Sirénin tummanruskeiksi paahtuneissa sormissa piilee voimaa.

Niin pitää ollakin, lajihan on yhtä roikkumista ja rytyytystä. Kun sopiva merituuli tarttuu reilun kahdeksan neliömetrin purjeeseen, kolmemetrinen lauta voi kiitää vedessä viittäkymppiä. Silloin on pidettävä kiinni.

Purjelautailu on niitä lajeja, jotka hiihdon ja painiperinteen Suomessa näyttävät leppoisilta. Aurinko paistaa, lauta vie, eikä räkä valu.

Lajin kansainvälisen liiton arvio kertoo toista. Sen mukaan Rion 10 000 olympiaurheilijasta juuri RS:X-luokan purjelautailijat kuuluisivat kovakuntoisimpaan kymmeneen prosenttiin. Mitään lähdettä liitto ei tosin arviolleen kerro.

Joka tapauksessa laji tuntuu kaikkialla urheilijan lihaksistossa, ja siksi Petäjä-Sirénkin on juuri menossa hierojalle. EM-kisat Helsingissä ovat päättyneet, ja kroppa kaipaa palautumista.

Viisipäiväisessä EM-regatassa hän purjehti kolmetoista lähtöä, ja lopputulos oli pettymys. Sijoitus oli vasta 13:s.

Siitä yritetään nyt ottaa opiksi ennen Rioa. EM-kisoissa oli paljon samaa mitä olympialaisissakin on edessä: mediaa, sponsoreita, paljon lajista kiinnostuneita. Siis urheilijan vinkkelistä monenlaista häiriötä.

”Yritin sulkeutua kuin kuplan sisään ja jättää ylimääräiset asiat ulkopuolelle. Se ei onnistunut. Keskittyminen ei pysynyt kasassa”, Petäjä-Sirén sanoo.

Kovan fysiikan lisäksi purjelautailija tarvitsee teräviä hoksottimia ja hyvää tuntumaa ympäristöönsä. Pitää haistella säätä ja arvioida maa- ja merituulten suuntaa. On keskusteltava meteorologin kanssa nousu- ja laskuveden kääntymisestä ja vaikutuksesta merivirtoihin.

Sitten taas tarvitaankin räjähtävyyttä, kun starttikiihdytyksessä haetaan laudalle vauhtia. Älyn ja fyysisyyden sekoitus tekee lajista kiehtovan.

Hierojan lisäksi Petäjä-Sirénillä on edessä tapaaminen henkisen valmentajan kanssa. Tuloksellisesti heikosta EM-kisasta voi olla opittavaa Rioon.

”Toivottavasti tämä palveli hyvänä kenraaliharjoituksena.”

Neljä vuotta sitten melko tuntematon Petäjä-Sirén nousi hopeamitalillaan Lontoon kisojen parhaaksi suomalaiseksi. Tällä kertaa hän kuuluu Suomen joukkueen tähtiin jo etukäteen.

Menestys Lontoossa ei muuttanut omassa harjoittelussa juuri mitään, mutta muuten urheilijan elämä kyllä muuttui paljonkin. Se helpottui.

Purjehdus on laji joka kiinnostaa sponsoreita, ja mitali teki Petäjä-Sirénistä ammattilaisen. Neljän vuoden pitkät sponsorisopimukset ovat tuoneet jatkuvuutta ja turvaa. Hän on tienannut lajista sen verran, ettei ole tarvinnut tehdä muuta työtä tullakseen toimeen.

Sponsoreille Petäjä-Sirénin kaltainen urheilija onkin nykyaikaan sopiva yhteistyökumppani. Ulkoilmaihmisen perikuva ja fiksu arkkitehti.

Silti Riossa on paljon pelissä myös henkilökohtaisesti. Jos menee hyvin, ura jatkuu varmasti vielä vuosia. Jos menee penkin alle, kaikki onkin epävarmaa.

”Haluaisin jatkaa Tokioon [vuoden 2020 olympialaisiin]. Toivottavasti se on mahdollista”, hän sanoo.

Jos pitkät sopimukset päättyvät, ei kolmikymppisellä asuntolainan maksajalla ole varaa harjoitella omilla säästöillään tai jäädä odottelemaan. Sitä on urheilijan realismi Suomessa, vaikka olisikin menestynyt.

Asetelma on lähestulkoon ”tulos tai ulos”, mutta ilmaisu tuntuu Petäjä-Sirénistä turhan jyrkältä.

”Paineita on, ne vain pitää radalla sulkea ulos. Se on ammattitaitoa”, hän sanoo.

Urheilu huipulla on huippuitsekästä työtä. Pitäisi ajatella kurinalaisesti ja johdonmukaisesti lähinnä itseään. Harjoiteltava, syötävä ja levättävä.

Petäjä-Sirénin valmistautuminen Rioon on sujunut kaksijakoisesti. Vaikea jakso oli pari vuotta sitten. Perheeseen oli syntynyt vauva, joka puolivuotiaana lakkasi nukkumasta.

”Jos lapsi herää viisi tai kahdeksan kertaa yössä, väistämättä se näkyy treeneissä. Myöhemmin päiväkodissa oli kaikenlaista pöpöä ja olimme koko perhe aika paljon kipeänä”, hän sanoo.

”Urheilun kannalta se [vuosi valvomista] ei tullut optimiaikaan. Kyllä kai sen voi ääneen sanoa.”

Mutta tietenkin perhe on erittäin iloinen asia.

”Se muuttaa prioriteetteja. Kaikki ei pyöri vain oman itsen ympärillä. Se lienee tervettä. Elämään on tullut paljon sisältöä”, Petäjä-Sirén miettii.

Hän kiittelee valmentajiaan joustamisesta ja mukautumisesta muuttuneisiin aikatauluihin. Joskus hän on päässyt matkaan vasta illalla, vaikka treenit oli ensin sovittu aamuksi. Sellainen ei joukkuelajeissa onnistuisi.

Viime kuukaudet ovat sujuneet erittäin hyvin. Petäjä-Sirén tuntee kehittyneensä. Riossa noin tusina naista pystyy tässä lajissa mitaliin, ja hän on yksi heistä. Rio vain tuntuu tulevan vauhdilla vastaan.

”Toivottavasti aika riittää.”

Jussi Nukari
Hopeariemua Lontoossa 2012.
Hopeariemua Lontoossa 2012.
Jussi Helttunen
Tuuli Petäjä-Sirén ja Isla-tyttö.
Tuuli Petäjä-Sirén ja Isla-tyttö.
Heidi Piiroinen / HS
Tuuli Petäjä-Sirén haluaisi jatkaa uraansa Tokioon. Se vaatii onnistumista Riossa.
Tuuli Petäjä-Sirén haluaisi jatkaa uraansa Tokioon. Se vaatii onnistumista Riossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!