Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petra Olli on Suomen suurin mitalitoivo – HS esittelee mitaliehdokkaat

Keihäsmitali Riosta olisi tällä kertaa yllätys. Muut Suomen mitalitoivot ovat kaikki naisia.

Urheilu
 
Teijo Piilonen
Painija Petra Olli astelee Rion painimolskille 17. elokuuta.
Painija Petra Olli astelee Rion painimolskille 17. elokuuta. Kuva: Teijo Piilonen
Fakta

Kesäolympialaisten suomalaismitalit 2000-luvulla

 Lontoo 2012. Hopeaa: Tuuli Petäjä-Sirén, purjelautailu. Pronssia: Silja Lehtinen, Silja Kanerva, Mikaela Wulff, purjehduksen match racing. Antti Ruuskanen, keihäs.

 Peking 2008. Kultaa: Satu Mäkelä-Nummela, trap-ammunta. Hopeaa: Minna Nieminen, Sanna Stén, soutu. Pronssia: Tero Pitkämäki, keihäs. Henri Häkkinen, ilmakivääri.

 Ateena 2004: Hopeaa: Marko Yli-Hannuksela, paini 74 kg. Marko Kemppainen, skeet-ammunta.

 Sydney 2000: Kultaa: Arsi Harju, kuulantyöntö. Thomas Johanson, Jyrki Järvi, purjehduksen 49er. Hopeaa: Juha Hirvi, pienoiskivääri. Pronssia: Marko Yli-Hannuksela, 76 kg.

Kiire tulee. Miesten keihään karsinta heitetään 18. elokuuta aamuyöllä Suomen aikaa. Tero Pitkämäelle ja Antti Ruuskaselle se päivä koittaa turhan pian.

Pitkämäki on käynyt keväällä jalkaleikkauksessa, oksennellut EM-kisoissa, tuskaillut Kalevan kisoissa heittonsa kanssa ja saanut perheenlisäystä. Siinä on paljon sulateltavaa jopa Pitkämäen kaltaiselle mitalikoneelle ja veteraanille.

Antti Ruuskanen saavutti Amsterdamin EM-kisoissa pronssia, mutta loukkasi samalla kylkensä. Sen jälkeen Ruuskanen on parannellut vammaansa. Hän heittää tosissaan seuraavan kerran vasta Rion karsinnassa.

Keihäsfinaali on edelleen olympialaisten henkinen pääpäivä suomalaiskatsomoissa. Keihäs on useiden arvokisojen ainoa mitalilaji, ja finaalilähetykset nousevat vuoden katsotuimpien ohjelmien listoilla korkealle.

Pitkämäki otti keihään olympiapronssia Pekingissä 2008, Ruuskanen Lontoossa 2012.

Tämän vuoden EM-kisojen karsinnassa Ruuskanen heitti kovan tuloksen: 88,23. Se riittäisi luultavasti mitaliin myös olympiafinaalissa. Sekä Ruuskasella että Pitkämäellä on Riossa mitalisauma, mutta lähtökohdat ovat vaikeat.

Keihään takana suomalaisten miesurheilijoiden mahdollisuudet näyttävät ohuilta. Uimari Matti Mattssonin Suomen ennätys 200 metrin rintauinnissa riittäisi ehkä finaaliin.

Näiden nimien jälkeen Rion mitalipaineet ovat naisurheilijoiden harteilla. Siinä ei ole mitään uutta: naiset toivat kirkkaimmat mitalit myös Pekingistä ja Lontoosta. HS esittelee Rion potentiaaliset suomalaismenestyjät.

PETRA OLLI

22-vuotias painija on ehkä Suomen suurin mitalitoivo Riossa. Olli voitti tänä vuonna 60 kilon sarjassa EM-kultaa ja viime vuonna 58-kiloisissa MM-hopeaa. 58 kiloa on painoraja myös Riossa, joten edessä tiukka painonpudotus. Kovin vastus on japanilainen kolminkertainen olympiavoittaja ja 10-kertainen maailmanmestari Kaori Icho, jolle Olli hävisi MM-finaalin. Olli on leireillyt Mongoliassa ja Pohjois-Amerikassa. Kunto viimeistellään kotimaisemissa Lappajärvellä.

SATU MÄKELÄ-NUMMELA

Trap-ampuja oli yksi ensimmäisistä Rioon valituista suomalaisurheilijoista. Pekingin kultamitalisti voitti maailmancupin kisan sopivasti juhannuksena, mikä toi itseluottamusta. EM-kisoissa vähän myöhemmin sijoitus oli kymmenes. 45-vuotias ampuja voi iän puolesta jatkaa uraansa vielä pitkään.

MIRA POTKONEN

35-vuotias tamperelaisnyrkkeilijä otti kevään MM-kisoissa pronssia. Aloitti nyrkkeilyn vasta 27-vuotiaana. Leireili heinäkuussa Coloradossa, jossa tutustui mahdollisiin tuleviin vastustajiin.

TUULA TENKANEN

Laser radial -luokan purjehtija osallistuu 26-vuotiaana toisiin olympialaisiinsa. Mukana jo Pekingissä 2008, juuri ja juuri täysi-ikäisenä. Saavuttanut MM-hopeaa 2013, ja ollut kahdesti MM-kisoissa neljäs.

SUVI MIKKONEN

28-vuotias taekwondoin oli yksi Lontoon väriläiskistä. Yllätti viidennellä sijalla ja hyvillä otteilla. Siitä pitäisi vielä parantaa. Mikkonen on useita vastustajiaan lyhyempi. Hän yrittää paikata sen kestävyydellä ja oveluudella.

Lauri Rotko
Satu Mäkelä-Nummela ampuu naisten trapissa heti kisojen alussa, sunnuntaina 7.8.
Satu Mäkelä-Nummela ampuu naisten trapissa heti kisojen alussa, sunnuntaina 7.8.
Rio Gandara
Nyrkkeilijä Mira Potkosen olympiaurakka alkaa 12. elokuuta.
Nyrkkeilijä Mira Potkosen olympiaurakka alkaa 12. elokuuta.
Tuomas Selanne
Purjehtija Tuula Tenkasen laser radial -kisa alkaa maanantaina 8.8.
Purjehtija Tuula Tenkasen laser radial -kisa alkaa maanantaina 8.8.
Sean Robinson
Lotta Lepistö lähtee naisten maantieajoon haastajana 7.8.
Lotta Lepistö lähtee naisten maantieajoon haastajana 7.8.
Sami Kero / HS
Suvi Mikkonen ottelee taekwondossa 18. elokuuta.
Suvi Mikkonen ottelee taekwondossa 18. elokuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?