Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rio tavoittelee Barcelonan perintöä

Kriitikoiden mukaan uudistukset ovat vaatimattomampia kuin juhlapuheissa, kirjoittaa Esa Lilja.

Urheilu
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

On olemassa kahdenlaisia olympialaisia. Niitä, joissa kisat käyttävät hyväkseen isäntäkaupunkia, ja niitä, joissa isäntäkaupunki hyväksikäyttää kisoja.

Ajatuksen esitti Barcelonan pormestari Pasquall Maragall, kun Barcelona valmistautui vuoden 1992 kesäolympialaisiin. Noiden kisojen perintöä pidetään isäntäkaupungin kannalta onnistuneena. Olympiaisännyyttä on kuvattu Barcelonan happipulssiksi, tervetulleeksi sykäykseksi, jonka voimin remontoitiin satama, kunnostettiin paikkoja ja rakennettiin teitä. Barcelonasta tuli asukkailleen parempi kaupunki.

Samaa ajatusta hellii puheissaan myös Rio de Janeiron pormestari Eduardo Paes. Hän on yksi olympialaisten päädynamoista.

Kun Rio valittiin olympiaisännäksi, se voitti kisassa Madridin, Chicagon ja Tokion – kaupungit, joilla riolaisten vinkkelistä on jo kaikkea. Hakuprosessissaan Rio teki kehittymättömyydestään valtin. Jos olympialiike haluaisi jättää jonnekin perinnön joka todella tuntuisi, se onnistuisi parhaiten Riossa.

Pormestari Paes sanoo haluavansa, että kisat veisivät kaupunkia toimivampaan ja nykyaikaisempaan suuntaan. Hän puhuu mielellään joukkoliikenteestä, rakentamisesta, puhtaasta vedestä ja muusta hyvästä, joka kisojen myötä tulee Rioon.

Kriitikoiden mukaan uudistukset ovat vaatimattomampia kuin juhlapuheissa. Mitä iloa on kisojen tuomasta kivasta ulkoilualueesta, kun faveloiden viemäröinnit ovat tekemättä ja miljoonien asukkaiden likavedet lasketaan mereen? Mitä auttaa pari bussilinjaa, kun tarvittaisiin metroja ja junia? Ja miksi kisoihin rakennettava joukkoliikenne keskittyy rikkaiden alueille?

Kun kisat vuonna 2009 myönnettiin Brasilialle, maa oli voimiensa tunnossa. Nyt se on keskellä poliittista ja taloudellista kriisiä. Osa ajattelee kyynisesti, että pormestari hyväksikäyttää kisoja, koska aikoo pyrkiä maan presidentiksi.

Pormestari Paes on karismaattinen esiintyjä, kuin rokkitähtiversio Petteri Orposta. Puhuessaan kansainväliselle toimittajajoukolle Riossa viime syksynä Paes väisti osan kritiikistä olemalla kepeän itseironinen. ”Brasilialaisilla ei ole sellaista mainetta, että toteuttaisimme hankkeet aikataulussa ja budjetissa pysyen.”

Hän toisteli yhtä sanaa: perintö. Nämä kisat hoidetaan paremmin kuin MM-jalkapallo, jonka stadionit ovat kisahuuman jälkeen tarpeettomia. Riosta tulee uusi Barcelona.

Mistä olympialaisten perintö yleisön silmissä muodostuu? Peking oli konemaisen näyttävä. Lontoo pienimuotoisempi ja hyväntuulinen. Venäjä määritteli jälkimaun miehittämällä Krimin pian Sotšin kisojen jälkeen. München on München. Suomen kesäkisat taas ovat kansallisessa tarinassamme nuoren valtion tähtihetki.

Rion perintö alkaa muodostua nyt.

Kolumni on julkaistu alun perin 3. elokuuta ilmestyneessä HS:n olympialiitteessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!