Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rio de Janeiro on ristiriitojen kisakaupunki – olympialaisia edeltävinä vuosina on häädetty tuhansia asukkaita

Rio de Janeiro valmistautuu näyttämään maailmalle uudistetun ilmeensä. Moni kysyy, mikä on kisojen todellinen perintö asukkaille.

Urheilu
 
Eläkeläinen on iloinen Rion uudesta ilmeestä, toiselta asukkaalta tuhottiin koti
Eläkeläinen on iloinen Rion uudesta ilmeestä, toiselta asukkaalta tuhottiin koti
Rio de Janeiro isännöi elokuussa kesäolympialaisia. Eläkeläinen Wagner Liria on iloinen kaupungin uudesta ilmeestä. Olympiapuiston vieressä asuneelta Maria da Penha Macenalta taas tuhottiin kotitalo. Toimittaja: Maria Manner, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus: Kristiina Marttinen

Brasiliassa on vanha sanonta: jokin on para inglês ver, englantilaisten nähtäväksi – siis silmänlumeeksi ulkomaalaisille.

Sanonta tulee ajalta, jolloin kauppakumppani Englanti painosti Brasiliaa lopettamaan orjakaupan. Brasilia solmikin sen miellyttämiseksi asiaa koskevan sopimuksen, mutta orjalaivat jatkoivat silti kulkuaan Atlantilla.

Englantilaisten nähtäväksi, vastaa vanha nainen kysymykseen kisojen merkityksestä.

Ollaan Rio de Janeiron olympiapuiston kupeessa, kaupungin länsipuolella Barra da Tijucassa. Palmut reunustavat valtaväylää. Asvaltti on vielä tuoreentahmeaa. Pilvet heijastuvat hotellin kiiltävästä kyljestä.

Olympiapuiston kupeessa sijaitsi myös Vila Autódromo. Se oli alkujaan kalastajakylänä syntynyt pienituloisten alue, favela, josta on jäljellä enää raunioita. Useimmat asukkaat ovat lähteneet, mutta kaikki eivät luovuta.

“En vastusta olympialaisia, mutta vastustan niiden käyttämistä alueiden puhdistamiseksi köyhistä“, sanoo asukas Maria da Penha Macena.

Rio Gandara / HS
Siivooja Maria da Penha Macena Vila Autódromon raunioissa. Takana näkyy uusi hotelli ja Olympiapuisto.
Siivooja Maria da Penha Macena Vila Autódromon raunioissa. Takana näkyy uusi hotelli ja Olympiapuisto.

Vila Autódromoa oli yritetty häätää pitkään, kiinteistökeinottelun vuoksi jos asukkailta kysytään. Olympialaisten myötä alue päätettiin viimein tuhota. Yhteensä kisoja edeltävinä vuosina on häädetty tuhansia ihmisiä.

Maria da Penhan koti tuhottiin maaliskuussa naistenpäivänä. Se oli virhe: kuvat olympialaisten tieltä häädetystä köyhästä äidistä levisivät maailmalla. Näin lähellä kisoja kielteinen julkisuus oli kaupunginjohdolle liikaa.

Vielä samana päivänä pormestari lupasi rakentaa jäljellä oleville parillekymmenelle perheelle uudet kodit. Avaimet luvattiin käteen ennen olympialaisia.

Viime kuukaudet Maria da Penha on odottanut, valmistuvatko talot ja pitääkö pormestari lupauksensa. Hän muutti huonekalunsa ja tavaransa läheiseen kirkkoon. Sieltä ovat hakeneet suojaa muutkin Vila Autódromosta häädetyt.

Rion olympialaisten lähestyessä moni asia oli toisin kuin kuviteltiin.

Maailman suurimman urheilujuhlan valmisteluihin kuuluvat aina jonkinlaiset uhkakuvat. Riolla on ollut mistä valita: talouden taantuma, poliittinen kriisi, korruptioskandaalit, zikavirus, likaiset purjehdusvedet ja terrorismin pelko. Sairaalat ovat ahdingossa, poliisien ja muiden virkamiesten palkat myöhässä.

Kaksi vuotta sitten Brasilia isännöi jalkapallon MM-kisoja. Vaikka järjestelyt eivät menneet aivan prikulleen, yleinen arvio oli varsin myönteinen. Brasilialaisten sydämellisyys ja vieraiden iloinen tunnelma paikkasivat puutteita.

Nyt tunnelma on toinen. Talouskriisin keskellä olympialaisten odotusta on leimannut innostuksen sijaan pikemmin apatia. Tuoreen kyselyn mukaan 62 prosenttia brasilialaisista katsoo, että kisoista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

“Tervetuloa helvettiin”, luki poliisien äskettäin lentokentällä järjestämässä mielenosoituksessa.

Nousen olympiapuiston kupeesta linja-autoon. Se kulkee hytkyen pitkin autoletkojen täyttämiä teitä.

Olympialaisten tärkein tapahtumakeskittymä Barra da Tijuca tunnetaan Rion Miamina: sillä on pitkä rantaviiva, leveitä autokaistoja, vartioituja asuinkortteleita ja suuria ostoskeskuksia.

Kiinteistövälittäjä Laudimiro Cavalcante on onnellinen. Hän on myynyt asuntoja Barra da Tijucassa 30 vuotta. Olympialaisia edeltävinä vuosina maan arvo on kohonnut hänen mukaansa alueella enemmän kuin missään muualla Brasiliassa. Uudet pikabussikaistat, metrolinja, hotellit ja muut investoinnit nostavat alueen arvoa.

“Olympialaiset ovat Riolle ehdottomasti myönteinen asia. Koko maailma tulee näkemään Rion kauneuden, vuoret, kasvillisuuden ja upeat rannat”, Cavalcante sanoo toimistossaan.

Hän uskoo, että kisat muuttavat mielikuvaa Riosta ja edistävät turismia. “Brasiliassa on ollut vaikeita aikoja, mutta ne menevät ohitse. Kisat ovat Riolle suuri piristysruiske”, hän sanoo.

Rio Gandara / HS
Kiinteistövälittäjä Laudimiro Cavalcanti arvelee kisojen muuttavan mielikuvaa Riosta ja edistävän turismia.
Kiinteistövälittäjä Laudimiro Cavalcanti arvelee kisojen muuttavan mielikuvaa Riosta ja edistävän turismia.

Kaikki eivät ole samaa mieltä.

Päästäkseen Barra da Tijucasta Rion keskustaan on sukellettava vuorten ali tunneliin. Ruuhkassa automatka venyy helposti yli puoleksitoista tunniksi.

Professori Luiz Martins de Melo katselee kaupunkia ikkunasta synkkänä. Hän on urheiluun perehtynyt taloustieteilijä.

”Olympialaiset tulevat menemään hyvin, se ei ole ongelma. Brasilialaiset ovat hyviä järjestämään juhlia. Kisapaikat saadaan valmiiksi, ei tosin saksalaisella tai suomalaisella tavalla vaan brasilialaisella, aivan viime tipassa”, hän sanoo.

”Mutta kisojen perintö kaupungille on olematon.”

Hän selittää: valtaosa investoinneista kohdistuu valmiiksi hyväosaisille alueille Barra da Tijucaan ja kaupungin eteläosaan, jossa turistialueet ovat. Suurin osa Rion asukkaista asuu niiden ulkopuolella. Heille kisat näkyvät etenkin liikenneruuhkina ja suurina poliisioperaatioina.

Rio Gandara / HS
Urheiluprofessori Luiz Martins de Melo uskoo olympialaisten sujuvan järjestelyjen puolesta hyvin. Kisojen perintö kaupunkilaisille jää kuitenkin olemattomaksi, hän pelkää.
Urheiluprofessori Luiz Martins de Melo uskoo olympialaisten sujuvan järjestelyjen puolesta hyvin. Kisojen perintö kaupunkilaisille jää kuitenkin olemattomaksi, hän pelkää.

Professori syyttää Kansainvälistä olympiakomiteaa myös liian kovista vaatimuksista, jotka eivät vastaa eteläisen pallonpuoliskon maiden olosuhteita. Rion olympialaisten kokonaiskustannukset ovat noin 11 miljardia euroa. Talouskriisin vuoksi erinäisistä asioista on tosin jouduttu tinkimään.

“Kisat ovat hyvä bisnes olympiakomitealle mutta huono juttu useimmille isäntäkaupungeille”, hän sanoo.

Ilta pimenee. São Salvadorin aukiolla soi samba. Boheemi keskiluokka kerääntyy joka viikko sen luo tanssimaan ja laulamaan sambaklassikoita.

Puistossa iltaa viettävän psykologin Maria Augusta Delgadon mielestä kahdet urheilun suurkisat näin lyhyellä aikavälillä olivat Brasilian nousukauden megalomaniaa. Rahat olisi hänestä voitu käyttää toisinkin, kuten terveydenhuoltoon.

Hän uskoo, että kisat ja kansainvälinen huomio tekevät Brasilialle myös hyvää. Enimmäkseen monien ihmisten ajatukset ovat silti olleet muualla, Delgado sanoo.

”Meillä on omat ilomme ja ongelmamme, ennen olympialaisia ja niiden jälkeen.”

Rio Gandara / HS
Psykologi Maria Augusta Delgadon mielestä Brasilia olisi voinut käyttää miljardeja toisinkin kuin järjestämällä jalkapallon MM-turnauksen ja olympialaiset lyhyen ajan sisällä.
Psykologi Maria Augusta Delgadon mielestä Brasilia olisi voinut käyttää miljardeja toisinkin kuin järjestämällä jalkapallon MM-turnauksen ja olympialaiset lyhyen ajan sisällä.

Viikkoa ennen olympialaisia yritän soittaa Helsingistä Maria da Penhalle. Saan häneen lopulta yhteyden ystävän kautta. Hän asuu kaupungin järjestämässä kontissa, talot eivät ole vielä aivan valmiita.

Niistä tulee pieniä kahden huoneen mökkejä. Hänen vanha talonsa oli paljon tilavampi, ja lähes koko entinen yhteisö on kadonnut. Tavatessamme hän sanoi silti pitävänsä itseään ja naapureitaan voittajina, koska he onnistuivat jäämään.

BRUNO KELLY / REUTERS
The Museum of Tomorrow is pictured during a sunset in Rio de Janeiro, Brazil, July 12, 2016.
The Museum of Tomorrow is pictured during a sunset in Rio de Janeiro, Brazil, July 12, 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?