Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympialaiset ovat arkielämän yläpuolella, vaikka elämä itsessään olisikin kisoja ihmeellisempää

Kuinka paljon historia olisi mennyt toisin, jos afrikkalaiset olisivat haastaneet Lasse Virénin 5 000 ja 10 000 metrin juoksuissa, kirjoittaa toimittaja Ari Pusa.

Urheilu
 
Ari Pusa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Lehtikuva
Lasse Virén kaatui 10 000 metrin juoksussa Münchenissä vuonna 1972, mutta nousi olympiavoittoon.
Lasse Virén kaatui 10 000 metrin juoksussa Münchenissä vuonna 1972, mutta nousi olympiavoittoon. Kuva: Lehtikuva

Huippu-urheilussa karu totuus on, että vain menestys ratkaisee.

Viimeisen neljän vuoden aikana suomalaisessa huippu-urheilussa lähes kaikki on pantu tai ainakin yritetty panna uusiksi.

Esimerkiksi kesäolympialaisten menestyksestä vastaavassa Suomen Olympiakomiteassa viroissa on kokonaan eri kaarti kuin neljä vuotta sitten Lontoossa. Menestyksen ja mitalien sijasta puheissa on korostettu ilmapiiriä, hyvää henkeä ja yhteistä tekemistä.

Seuraavat kolme viikkoa näyttävät, onko linja ollut oikea.

Uusittu Olympiakomitea ylpeilee mielellään, että Riossa on mukana suomalaisia urheilijoita seitsemässätoista lajissa: ammunnassa, jousiammunnassa, judossa, nyrkkeilyssä, miesten ja naisten painissa, painonnostossa, purjehduksessa, pyöräilyssä, pöytätenniksessä, ratsastuksessa, sulkapallossa, taekwondossa, uinnissa, voimistelussa, rytmisessä kilpavoimistelussa ja yleisurheilussa. Se on eniten sitten vuoden 1952 Helsingin kotikisojen.

Ajat ovat totisesti muuttuneet. Vielä kaksitoista vuotta sitten silloinen Suomen Olympiakomitea linjasi kesäolympialaisiin viisi painopistelajia: ammunnan, judon, painin, purjehduksen ja yleisurheilun.

Silloin pidettiin suurena hulluutena, että menestystä pitää hakea monessa lajissa, kun siihen eivät pysty isotkaan urheilumaat.

Aiemmin myös uinti kuului avainlajeihin, mutta se putosi pois, kun huippuja ei enää ollut. Nyt uinti on yksi renessanssilajeista. Jenna Laukkasen, Matti Mattssonin, Ari-Pekka Liukkosen ja Matias Kosken myötä aallonharjalle on noussut uusi sukupolvi.

Mistä linjanmuutos johtuu? Onko suomalaisista tullut kahdessatoista vuodessa niin paljon parempia urheilijoita kuin ennen? Tuskinpa vain. Tosiasia on edelleen se, että suurin osa suomalaisista jää lajeissaan alkukilpailuihin tai karsintoihin.

Huomio kiinnittyy naisurheilijoiden vahvaan panokseen. Painija Petra Olli, nyrkkeilijä Mira Potkonen ja taekwondoka Suvi Mikkonen ja maantiepyöräilijä Lotta Lepistö voivat nousta lajeissaan Riossa korkealle.

Muutenkin naiset näyttävät ottaneen kuskinpaikan suomalaisessa yksilöurheilussa. Ilmiö oli nähtävissä jo Lontoon kesäolympialaisissa 2012, kun naiset saivat kaksi Suomen kolmesta mitalista. Tuuli Petäjä oli toinen purjelautailussa ja Silja Lehtinen, Silja Kanerva ja Mikaela Wulff pronssilla purjehduksessa. Antti Ruuskanen oli kolmas keihäässä.

Suomi jäi Lontoossa toisen kerran ilman kultamitalia kesäolympialaisissa. Edellisen kerran sama sattui Ateenassa 2004. Vuoden 2008 kisoissa Pekingissä Suomi sai neljä mitalia, joista kirkkaimmat olivat Satu Mäkelä-Nummelan kulta ammunnassa ja Sanna Sténin ja Minna Niemisen hopea soudussa. Miehet saivat tyytyä uransa jo lopettaneen ampujan, Henri Häkkisen pronssiin ammunnassa ja yhä kultamitalia hakevan Tero Pitkämäen pronssiin keihäänheitossa.

Tänä vuonna Suomi voitti jääkiekossa ennätykselliset kaksi maailmanmestaruutta nuorten ikäluokissa. Kyse ei ole sattumasta. Lahjakkaat pojat keskittyvät jääkiekkoon, lahjakkaat tytöt yksilöurheiluun.

Kesäolympialaisten karsintajärjestelmä selittää osaltaan suomalaisten monipuolista lajikirjoa.

Pienten lajien elinehtona on, että ne saavat urheilijoita mahdollisimman monesta maasta. Tämän takia karsinnat on järjestetty niin, että olympiapaikkoja menee usealle maalle.

Maakiintiöiden takia osa huipuista joutuu antamaan paikkansa itseään huonommalle urheilijalle. Kyse ei ole siitä, että Kansainvälinen olympiakomitea tekisi väärin. Kyse on huippu-urheilun demokratiasta – siksi kesäolympialaiset on maailman suurin urheilutapahtuma.

Euroopan pakolaiskriisin takia Riossa kisoissa nähdään ensi kertaa pieni pakolaisurheilijoiden joukkue. Se kilpailee olympialipun alla. Pakolaisurheilijat saavat asemansa takia Riossa varmasti paljon julkisuutta. Se on kisojen 207:s ”joukkue”, kun Kansainvälisessä olympiakomiteassa on 206 jäsenmaata.

Kesäolympialaisten massiivisuuden ja suunnattoman kokoluokan voi järkeillä myös toisessa mittasuhteessa. Meneillään on samaan aikaan 28 lajimuodon maailmanmestaruuskilpailut. Mittasuhteen laajuutta voi kuvitella sillä, että jo yksistään koripallon tai yleisurheilun MM-kisat ovat isoja tapahtumia.

Kesäolympialaiset onkin oiva tilaisuus nähdä maailman parhaita urheilijoita. Itselleni edessä ovat seitsemännet kesäolympialaiset, mutta monet tähdet ja jännittävät kisat ovat näkemättä.

Jos haluaa olla ajan tasalla, olympialaiset pitää katsoa televisiosta. Se välittää lähes kaiken, mutta tunteen voi kokea vain kisapaikalla.

Muistan aina kuulantyöntäjä Arsi Harjun hölmistyneen ilmeen, kun tavoitin hänet urheilijoiden kisakylän portilla vuonna 2000 Sydneyssä – kello 01 aamulla.

Olympiavoittajalla oli takanaan varsinainen kovan päivän ilta, kun hän kaikkien yllätykseksi otti kultaa kuulantyönnössä.

Uimari Jani Sievinen oli antanut vihjeen, että Harjulta kannattaa kysyä, oliko hän valmentautunut olympialaisiin paljolti maksalaatikon varassa? ”Köyhän ei ole varaa nirsoilla. Aattelin mennä syömään pihvin ja nukkumaan”, Harju vastasi.

Olympialaiset ovat arkielämän yläpuolella, vaikka elämä itsessään olisikin kisoja ihmeellisempää.

Lontoon kesäolympialaisten 2012 mieleenpainuvin hetki ei ollut miesten satanen. Samaan aikaan, kun Usain Bolt juoksi häikäisevän voittoajan 9,63, Jukka Keskisalo istui pyörätuolissa olympiastadionin uumenissa. Matka 3 000 metrin estejuoksun loppukilpailussa päättyi jalkavamman takia. Molemmilla oli kyynel silmissä, mutta eri syistä.

Mutta tätähän urheilu juuri on. Suurta draamaa ja tunteiden värityskirjaa. Jatkuvista jalkavaivoista kärsineelle Boltille voi käydä Riossa kuin Keskisalolle Lontoossa, vaikkei niin kukaan toivokaan.

Olympialaisia ei enää boikotoida, kuten 1970- ja 1980-luvuilla. Montrealin kesäkisoista puuttui 30 Afrikan maata. Se oli vastalause Uudelle-Seelannille, joka oli pelannut rugbyotteluita Etelä-Afrikan kanssa.

Kuinka paljon historia olisi mennyt toisin, jos afrikkalaiset olisivat haastaneet Lasse Virénin 5 000 ja 10 000 metrin juoksuissa?

Moskovan kesäolympialaisia vuonna 1980 boikotoi Yhdysvaltojen johdolla 47 maata, nyt vastalauseena Neuvostoliiton osallistumisesta Afganistanin sisällissotaan. Vastaavasti Itä-Euroopan maat boikotoivat Neuvostoliiton johdolla Los Angelesin kisoja vuonna 1984.

Jälkikäteen ajatellen kaikki kolme olympiaboikottia olivat turhia ja tarpeettomia. Ne hyödyttivät korkeintaan kisoissa urheilleita muiden maiden yksittäisiä urheilijoita. Etelä-Afrikkakin on hyväksytty aikaa sitten olympiaperheeseen.

Tänään kaikki maat haluavat kisoihin, mutta kaikkia ei sinne huolita.

Rion isoin boikotti koskee venäläisiä urheilijoita. Vain ulkomailla puhtaan dopingtestin antaneet venäläiset saavat kilpailla, eikä heitä ole paljon. Venäläisten jättäminen Rion ulkopuolelle voi johtaa kauaskantoisiin seurauksiin. Joko Venäjä tarttuu todella dopingongelmaan tai sitten se eristäytyy maailman urheilusta.

Edessä on penkkiurheilijan taivas ja joillekin helvetti. Kuuden tunnin aikaeron takia monet Rion herkkupalat nähdään Suomessa vasta yömyöhällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!