Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jenna Laukkanen ui kummisedän ohjeilla Rioon – ”Harjoittelu perustuu siihen, mitä tarvitaan kilpailua varten”

Rintauimari kauhoo harjoituksissa lähes aina täyttä kisavauhtia.

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Jenna Laukkanen ui tyypillisellä harjoitusviikolla 35–40 kilometriä.
Jenna Laukkanen ui tyypillisellä harjoitusviikolla 35–40 kilometriä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

Jenna Laukkanen

 Syntynyt 2. maaliskuuta 1995 Kuhmossa.

 Seura: Swimming Club Vuokatti.

 Valmentaja: Toni Piirainen.

 Päämatkat: 100 ja 200 metrin rintauinti.

 Voitti kaksi lyhyen radan EM-kultaa 2015 ja pitkän radan EM-pronssia 2016.

 Lontoon kesäolympialaiset 2012: rintauinti 100 m 34. ja rintauinti 200 m 32.

 Alitti Rion karsintarajat molemmilla rintauintimatkoilla Kazanin MM-uinneissa elokuussa tekemillään SE-tuloksilla.

Jenna Laukkanen tavoittelee toisissa kesäolympialaisissaan loppukilpailupaikkaa rintauinnissa. Hän on ollut siinä viime aikoina Suomessa yhtä voittamaton kuin Jani Sievinen sekauinnissa.

Laukkasen harjoittelu eroaa kuitenkin oleellisesti Sievisen harjoittelusta. ”Jenna ei mene kelauksen kautta, eli ei ui niin paljon”, valmentaja Toni Piirainen sanoo.

Tyypillisenä viikkona 21-vuotias Laukkanen ui noin 35–40 kilometriä viikossa. Altaassa hän tekee kymmenen harjoitusta viikossa ja niin sanottua kuivaharjoittelua kuudesti viikossa. ”Kilometrien mittaaminen ei ole meille oleellinen juttu, mutta jos verryttelyt lasketaan mukaan, Jenna voi uida 50 kilometriä viikossa.”

Kuivaharjoittelu sisältää punttitreeniä, ketteryyttä, maastopyöräilyä ja talvella hiihtoa. ”Jenna myös juoksee jonkin verran, mutta pitkä juoksulenkki rasittaa jalkoja”, sanoo Piirainen, joka itse oli SM-tason uimari samaan aikaan kuin Sievinen.

Koska Laukkanen ui 100 ja 200 metrin rintauintia, hänen pitää kestää mahdollisimman kovaa vauhtia. Siksi harjoittelu altaassa on suurimmalta hyvin anaerobista ja lähellä kilpavauhtia.

”Harjoittelu perustuu siihen, mitä tarvitaan kilpailua varten. Aerobista kuntoa tarvitaan vähän, kun kisasuoritus kestää 30 sekunnista minuuttiin”, Piirainen sanoo. ”Räjähtävää voimaa ja nopeutta tarvitaan paljon. Harjoitellaan mahdollisimman tehoja kisavauhdilla.”

Hän on kokeillut omia valmennusoppejaan myös käytännössä.

”Olen mennyt kokemuksen kautta, mitä itse tein väärin. Määrien sijasta tein kovia yhden ja kahden kilometrin vetoja. Seuraus oli, että uin parempia aikoja kuin 20 vuotta sitten kilpailuissa”, 40-vuotias Piirainen sanoo.

Piirainen kuitenkin korostaa, että jokaisen uimarin harjoittelu on yksilöllistä. Se mikä toimi Sievisellä, ei välttämättä toimi Laukkasella ja päinvastoin.

”Jennan harjoittelu on puhdasta sprinttitreeniä. Jokaisen kolmen viikon jakson pitää olla parempi kuin edellisellä kolmella viikolla. Olympialaisiin varten harjoittelu kevenee. Kuntohuippu haetaan levon kautta.”

Yksi harjoitus kestää puolestatoista tunnista vajaaseen kahteen tuntiin. Sen pitempään ei kannata harjoitella kerralla, koska sen jälkeen elimistö väsyy liikaa eikä palaudu.

Laukkanen on harrastanut myös jääkiekkoa ja monipuolisesti yleisurheilua. Hänellä on luonnostaan hyvä motoriikka ja koordinaatio. Niiden päälle on ollut helppoa rakentaa uinnin lajiharjoittelua.

Piirainen on valmentanut Laukkasta viimeiset kolme vuotta. Sitä ennen hän toimi kummityttärensä apuvalmentajana. Piirainen valvoo kaikki uintiharjoitukset, ja Asko Sirviö vastaa voimaharjoittelusta salilla.

Valmentaminen ei ole Piiraisen päätyö. Hän on toimitusjohtajana perustamassaan Codemate Oy:ssä, joka työllistää 70 henkeä. Yritys tekee tietokoneohjelmia, ja sillä on toimintaa neljässä maassa.

Laukkasen leirejä varten Piirainen on ottanut sapattivapaata. Hän lähtee valmentajaksi myös Rioon. Muut kaksi uintivalmentajaa kisoissa ovat Marko Malvaila ja Tomi Pystynen.

Rion uintijoukkueeseen valituista Malvaila on samalla Ari-Pekka Liukkosen ja Mimosa Jallow’n henkilökohtainen valmentaja. Pystynen on Matti Mattssonin valmentaja.

Laukkasen ensimmäinen startti on 7. elokuuta, sadan metrin rintauinnin alkuerissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!