Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdeksän olympiakullan Paavo Nurmi käveli juoksemisen sijaan hurjia määriä – myönsi virheensä vasta viimeisinä vuosinaan

Harjoittelutavat levisivät jo sata vuotta sitten lukemalla ja matkimalla.

Urheilu
 
Erkki Vettenniemi
Paavo Nurmi
Paavo Nurmi
Fakta

Paavo Nurmen olympiakullat

 Antwerpen 1920 10 000 m

 Antwerpen 1920 Maastojuoksu

 Antwerpen 1920 Maastojuoksu (joukkue)

 Pariisi 1924 1 500 m

 Pariisi 1924 5 000 m

 Pariisi 1924 Maastojuoksu

 Pariisi 1924 Maastojuoksu (joukkue)

 Pariisi 1924 3 000 m (joukkue)

 Amsterdam 1928 10 000 m

Oliko Paavo Nurmi paitsi kaikkien aikojen suomalainen olympiaurheilija myös juoksuharjoittelun nerokas uudistaja?

Tuohon tapaan kansallissankarista on perinteisesti puhuttu. Lähes sata vuotta sitten halvalle paperille lyijykynällä jäljennetyt rivit kertovat toista tarinaa: Nurmihan kopioi suuren maailman harjoitusmuoteja!

Neljän viikon kestävyyskuuri on peräisin Alfred Shrubbin kirjasta, jonka 22-vuotias Nurmi lainasi talvella 1920 Lauri Pihkalalta, kotimaisen urheiluvalmennuksen pioneerilta.

Heti seuraavana kesänä Nurmi ansaitsi jo ensimmäiset olympiakultansa Antwerpenin olympialaisissa.

Englantilainen Shrubb oli vuosisadan alun suurjuoksija, sittemmin valmentaja. Nurmen kopioima ohjelma on syksyltä 1904, jolloin Shrubb kaatoi yhdellä rupeamalla seitsemän maailmanennätystä, joista 10 mailin tulos 50.40,6 kesti pisimpään.

Juuri Nurmi alitti sen ajan vuonna 1928 – ajan, joka erottuu oheisen kuvan alareunasta.

Missä määrin nuori turkulainen noudatti Amerikassakin valmentaneen juoksugurun teesejä?

Täsmällistä tietoa Nurmen harjoittelusta ei ole säilynyt. Ainakin aikakokeen (trial) ajatuksen hän näyttäisi poimineen Shrubbilta, samoin kierrosvauhtien tiiviin kontrollin ja tyystin ammattimaisen asenteen urheiluun.

Shrubb saattoi mahduttaa aamun ja illan kävelyjen väliin kaksi juoksuharjoitusta. Nurmikin treenasi toisinaan neljästi päivässä: kahdesti kävellen, kahdesti juosten.

Lauri Pihkalan arkisto, Jyväskylän yliopisto.
Aikaisemmin julkaisematon käsialanäyte Paavo Nurmelta. Harjoitusohjelma on kopioitu vuonna 1908 ilmestyneestä teoksesta Running and Cross-Country Running.
Aikaisemmin julkaisematon käsialanäyte Paavo Nurmelta. Harjoitusohjelma on kopioitu vuonna 1908 ilmestyneestä teoksesta Running and Cross-Country Running.

Vaikutteiden keruusta on silti pitkä matka apinointiin. Jos Nurmen olisi sanottu matkineen Shrubbia, hän olisi kai suutahtanut kuin kesällä 1923, jolloin hänen väitettiin jäljitelleen lapsuutensa sankaria Hannes Kolehmaista.

”Joka vähänkin tuntee urheilun harjoittamista, hän tietää, ettei mikään yhteinen sama ohjelma sovi kaikille”, Nurmi jyrähti. Kirjoista on apua aloittelijoille, mutta ”huippumieheksi” kehitytään yksilöllisesti.

Yritysten ja erehdysten kautta Nurmi kyhäsi yhdeksän olympiakultaa tuottaneen treenaustavan.

”Koetin saada käsiini ulkomaisia juoksuharjoittelua käsitteleviä teoksia, ja annoin kääntää niitä itselleni”, hän selosti ponnistelujaan. ”Kyselin, kokeilin ja mietin.”

Takautuvasti ajatellen lopputulos ei vain ollut järin edistyksellinen. Nurmi käveli huikeat määrät ja kannatti kävelylenkkeilyä vielä sotien jälkeen.

Talvisin hän kuvitteli keräävänsä ”raakaa energiaa” lepäämällä, ja kun etelänleirit tulivat muotiin 1950-luvulla, hän tuomitsi ne ”puhtaana humpuukina”.

Ironista kyllä, jos Nurmi olisi seurannut tunnollisemmin Alf Shrubbin ohjeita, hänen vauhtinsa olisi voinut kohentua. Shrubb sentään juoksi enemmän kuin käveli. Talvet hän ahkeroi murtomailla.

Vasta viimeisinä vuosinaan Nurmi myönsi virheensä.

”Me harjoittelimme siihen aikaan täysin väärin”, hän harmitteli olympiakesänä 1972, jolloin Lasse Virén ja kumppanit juoksivat aamusta iltaan.

Kävely olikin ollut ajanhukkaa, ja siihen Nurmi sanoi hairahtuneensa Hannes Kolehmaista ”matkimalla”.

Juoksijoiden kuninkaan harjoitteluheikkoudet ovat siten kiistattomat, mutta oman aikansa käytäntöjen urkkijana ja soveltajana hän oli hyvää kansallista tasoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!