Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antidoping-guru Timo Seppälä jää pian eläkkeelle leipätyöstään – mutta dopingurheilijat saavat tuskin rauhaa

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto
Timo Seppälä
Timo Seppälä Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Kuka?

Timo Seppälä

 65-vuotias

 Syntynyt Lahdessa, asuu Helsingissä.

 Farmakologian dosentti ja THL:n ylilääkäri.

 Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellisenä johtajana vuodesta 2002.

 Vuodesta 1988 lähtien antidopingin alalla lääketieteellisenä asiantuntijana.

 Kaksi aikuista tytärtä.

Yhdysvalloissa tehtiin takavuosina tutkimus, kuinka moni urheilija on valmis antamaan olympiakullan puolesta kaiken, jopa henkensä? Suurin osa vastaajista oli valmis kuolemaan voittaakseen kultamitalin.

Suomen Antidopingtoimikunnan ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä muotoili myöhemmin samasta aiheesta kysymyksen suomalaisille urheilijoille: Kuinka moni on valmis sokeutumaan viiden vuoden päästä, jos varmasti voittaa olympiakultaa dopingin avulla?

”Kukaan ei vastannut siihen”, Seppälä sanoo. ADT ei koskaan julkistanut omaa selvitystään.

Oli paljon sattumaa, että Seppälän työ ADT:ssa alkoi samaan aikaan, kun Ben Johnson kärähti anabolisista steroideista Soulin kesäolympialaisissa 1988.

Kanadalaisen pikajuoksijan käry oli maailmalla mullistava tieto. ”Se oli yleismaailmallisesti kova juttu. Johnson kiinnitti huomiota eniten, vaikka suomalaisten mielissä oli varmasti Martti Vainio ”, Seppälä sanoo.

Vainio jäi kiinni urheilussa kielletystä aineista Los Angelesin kesäkisoissa 1984 juostuaan hopealle 10 000 metrillä. Hän oli antanut positiivisen näytteen jo huhtikuussa Rotterdamin maratonilla, mutta käry salattiin.

Tänä päivänä dopingkäryn salaaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Vielä 1980-luvulla voitiin vain ihmetellä itäsaksalaisten urheilijoiden voittokulkua. Maan valtiojohtoinen dopingohjelma paljastui vasta sen jälkeen, kun Saksat yhdistyivät vuonna 1990.

Valtion johtama doping nousi uudestaan esille Venäjän myötä. Seppälä on valmis sulkemaan Venäjän ulos kaikesta urheilusta määrävuosiksi. Jos Venäjä ei paranna perusteellisesti tapojaan, se voi olla pitkään sivusta kansainvälisestä urheilusta.

”Siellä mietitään keinoja, miten jatkaa entistä urheilumenestystä kaikin keinoin. Pitää mennä vuosia ennen kuin korjausliikkeet on tehty länsimaiselle tasolle. Korruptio on syvällä yhteiskunnassa ja miksei urheilussakin?” Seppälä kysyy.

Maailman antidopingtoimiston Wadan raportti Venäjän dopingpuuhista ei yllättänyt Seppälää.

Hän kehuu Wadan panneen kuntoon urheilun säännöt, testausjärjestelmät, dopingaineiden määritysmenetelmät ja urheilijoiden olinpaikkatiedot. Verenkuvan näyttävä biologinen passi näyttää luotettavasti poikkeamat.

Silti paljon on vielä tehtävää, jotta urheilussa puhtaat urheilijat voivat urheilla puhtain keinoin.

”On uskottu, että urheiluväki noudattaa Wadan sääntöjä. Seuraava askel on, että Wada voi tutkia laboratoriot, organisaatiot, kansainväliset lajiliitot ja kaikki antidopingtoimijat joka maassa.”

Hän myöntää itsekin uskoneensa ja kertoneensa, että Venäjällä on ollut yhtä hyvä dopinglaboratorio kuin muuallakin.

”Järjestelmä on pettänyt.”

Alkavissa Rion kesäolympialaisissa Seppälä arvelee paljastuvan vähän dopingrikkeitä. Valistus ja puheet ovat menneet perille.

”Ei ole paljon aineita, jotka eivät näkyisi testeissä. Tietysti jos joku on laskenut väärin [dopingaineen] varoajan tai keksinyt uuden aineen, palataan taas kahdeksan vuoden päästä asiaan.”

Dopingnäytteiden pakastamisen ansiosta ne voidaan tutkia uudestaan vielä kymmenen vuoden päästä. ”Se on hyvä pelote. Siinä ajassa urheilija on tosin voinut ansaita paljon rahaa maineellaan. Pitäisi olla rahallinen sanktio, jos käryää vuosien päästä vanhasta testistä.”

Suomessa oli 2000-luvun alussa oma hanke, että suomalaisten urheilijoiden näytteitä pakastetaan. Yksi asian virittäjistä oli soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen.

”Olimme edelläkävijöitä, mutta siitä ei tullut mitään. Siihen aikaan ei ollut tietoa, kuinka pitkään lääkkeet säilyvät ja kuka näytteitä hallinnoisi. ADT:n hallitus selvitti asiaa, ja ikävä kyllä tiesin, ettei sille ollut silloin juridisia perusteita”, Seppälä muistaa.

Seppälä korostaa, että ADT:n tehtävänä on puolustaa ja neuvoa puhtaita urheilijoita, ei saada lisää käryjä. Urheilijoiden kannattaa kysellä varsinkin uusien ravintolisien koostumuksista, ettei niissä ole kiellettyjä piristeitä.

”Euroopan markkinoilla oli viime vuonna sata muuntohuumetta. Ne ovat hyvin kiusallisia ja vaikeita tutkia”, hän vertaa.

Seppälä, 65, on eläkeiässä Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylilääkärinä. Varsinainen työ loppuu viimeistään kolmen vuoden päästä, eikä Seppälä ole enää ottanut uusien väitöskirjojen valvontatehtäviä.

”Jos jään eläkkeelle, väitöskirjakandidaatit jäävät tyhjän päälle. Se ei olisi säädyllistä.”

Työ Suomen johtavana dopingasiantuntijana voi jatkua niin kauan kuin intoa riittää, jos vihoitteleva selkävaiva ei estä ajatuksen juoksua. ADT on rekisteröity yhdistys, jossa ei ole eläkeikää.

”Eläkkeellä voisi tietysti maalata tai kasvattaa koiria”, naurahtaa Seppälä, jonka työhuoneessa on kaksi hänen itse maalaamansa maisemataulua. ”Kansanterveyslaitos ei olisi hommannut taulua, joten piti tehdä itse.”

Hän on juuri palannut lomalta. Takana on surua, kun uskollinen, 11-vuotias glen of imaalinterrieri piti lopettaa. ”Oli kova paikka.”

Leif Weckström / Pressfoto
Martti Vainio kertoo dopingkärystään Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984.
Martti Vainio kertoo dopingkärystään Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984.
© Gary Hershorn / Reuters
Kanadalainen pikajuoksija Ben Johnson liikuttui kyyneliin, kun häntä kuulusteltiin dopingaineiden käytöstä Soulin kesäolympialaisissa vuonna 1988.
Kanadalainen pikajuoksija Ben Johnson liikuttui kyyneliin, kun häntä kuulusteltiin dopingaineiden käytöstä Soulin kesäolympialaisissa vuonna 1988.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?