Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katseet kääntyvät Boltiin

HS esittelee Rion kisojen kuusi tähteä – Phelps on uinut jo 22 mitalia.

Urheilu
 
Eddie Keogh / Reuters
Usain Bolt puolustaa olympiavoittojaan.
Usain Bolt puolustaa olympiavoittojaan. Kuva: Eddie Keogh / Reuters
Usain Bolt

Jamaikalainen on ollut voittamaton olympialaisissa vuodesta 2008 lähtien. Viestit mukaan lukien hän on pikajuoksun kuusinkertainen olympiavoittaja.

Boltille ei ole löytänyt pysäyttäjää. Riossa hänen pahin uhkaajansa on hän itse. Bolt on huono lähtijä, mutta vauhtiin päästyään pian kaukana muiden edellä.

Tällä kaudella vauhtia ovat hidastaneet jalkavammat. Hän ei juossut maansa olympiakarsinnoissa 100 metrin finaalia takareisivaivan takia. Iso kysymys on, kuinka jalka kestää kolme juoksua 100 ja 200 metrillä?

”Olen siellä aivan varmasti. Takareisi ei ole ongelma”, Bolt sanoi The Independentille 21. heinäkuuta ennen Lontoon Timanttiliigan kisaa, jossa hänen piti antaa näyte kunnostaan. Hän juoksi kevyesti 200 metriä huippuaikaan 19,89.

Kun seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva ei saa Venäjän dopingpannan takia kilpailla Riossa, Bolt on yleisurheilun isoin tähti. Häntä seurataan joka puolella maailmaa.

Bolt ottaa sadan metrin juoksussa 41 askelta. Parhaat suomalaiset tarvitsevat samaan matkaa 45 askelta tai enemmän. Yksikin askel voi merkitä sadasosien eroa.

Bolt täyttää Rion kisojen päätöspäivänä 21. elokuuta 30 vuotta. Se on hänen viimeinen päivänsä kesäolympialaisissa. ”Haluan lopettaa voittajana.”

Dafne Schippers

Euroopan nopein nainen haastaa Riossa yhdysvaltalaiset ja jamaikalaiset pikajuoksijat.

Vuosi sitten MM-kisoissa Pekingissä hän onnistui tehtävässään puoliksi. Hän hävisi sadalla metrillä Shelly-Ann Fraser-Prycelle. Jamaikalainen juoksi hurjan ajan 10,76 sekuntia. Schippers pinkoi toiseksi Hollannin ennätyksellä 10,81, mutta voitti MM-kultaa 200 metrillä.

Entinen seitsenottelija on kunnossa. Heinäkuussa pidetyissä EM-kisoissa hän vielä säästeli vauhtiaan, vaikka hänen voittomarginaalinsa satasella oli suurin sitten vuoden 1950.

Hollantilaiset odottavat Schippersiltä 100 metrin olympiavoittoa kuin kuuta nousevaa. Edellisestä kullasta onkin aikaa, 68 vuotta. Fanny Blankers-Koen voitti Lontoossa vuonna 1948 100 ja 200 metriä, 80 metrin aidat ja pikaviestin.

Edellinen eurooppalainen sadan metrin olympiavoittaja oli Julija Nestsjarenka. Valkovenäläinen oli ykkönen Ateenassa 2004.

Edellinen eurooppalainen 200 metrin olympiavoittaja oli ranskalainen Marie-José Pérec vuonna 1996 Atlantassa.

Michael Phelps

Hän on täällä taas – Michael Phelps. Yhdysvaltalainen on 22 mitalillaan kaikkien aikojen mitalirohmu kesäolympialaisissa. Hänen piti lopettaa jo neljä vuotta sitten ja ryhtyä ammattigolfariksi.

Veri veti kuitenkin takaisin altaaseen. Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa hän pääsi mukaan kuuteen olympiauintiin, joista kolme on viestejä. Onnistuessaan 31-vuotias Phelps voi nostaa mitalimääränsä Riossa 28:aan. Kultamitaleita hänellä on 18.

Phelpsin olympialegenda alkoi viisitoistavuotiaana, kun hän ui viidenneksi 200 metrin perhosuinnissa Sydneyssa vuonna 2000. ”Siitä alkaen olen halunnut tulla aina vaan paremmaksi uimariksi.”

Simone Biles

Voimistelu on yksi katsotuimpia lajeja kesäolympialaisissa. Riossa kannattaa seurata yhdysvaltalaista Simone Bilesiä. Hän on voittanut kahden viimeisen vuoden aikana peräti kymmenen maailmanmestaruutta.

Biles on vain 145-senttinen elastinen pomppuihme, jonka liikeradat eri telineillä ovat häikäiseviä. Yhdysvaltojen naisten voimistelujoukkue on muutenkin kovatasoinen. Biles, Gabby Douglas, Laurie Hernandez, Madison Kocian ja Alexanda ”Aly” Raisman . Viisikosta Douglas ja Raisman voimistelivat joukkuekultaa jo Lontoossa 2012.

Henrik Stenson

Golf palaa Riossa olympialajiksi 112 vuoden jälkeen. Rion olympiagolfissa pelaa myös kaksi suomalaista miestä ja kaksi naista. Henrik Stenson oli jäätävän hyvä heinäkuun puolivälissä pelatussa Open Championshipissä. Ruotsalaiset odottavat Stensonilta samaa tahtia Riossa.

Stenson on olympiarankingissa kakkossijalla yhdysvaltalaisen Bubba Watsonin jälkeen. Pohjoismaalaisittain ihannetilanne olisi, että Stenson ja Mikko Ilonen lähtisivät kärkiparina golfin päätöspäivään.

Sir Bradley Wiggins

Aatelisarvon saanut brittipyöräilijä tavoittelee kahdeksatta olympiamitaliaan. Edellisistä kisoissa hänellä on neljä kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia.

Neljä vuotta sitten kotikisoissaan Lontoossa hän voitti kultaa kaikista arvostetuimmassa pyöräilymuodossa, maantiepyöräilyssä. Samana vuonna hän voitti ensimmäisenä brittinä Ranskan ympäriajon. Pekingissä 2008 ja Ateenassa 2004 hän oli ykkönen takaa-ajossa. Neljäs kulta tuli takaa-ajon joukkuekisassa 2008.

Wiggins on ammattipyöräilijä Gary Wigginsin poika. Hän syntyi Belgiassa, mutta on kasvanut Lontoossa.

MICHAEL KOOREN
Dafne Schippers voitti Amsterdamissa EM-kullan 100 metrillä.
Dafne Schippers voitti Amsterdamissa EM-kullan 100 metrillä.
© China Daily China Daily Infor
Simone Biles on telinevoimistelun tähti.
Simone Biles on telinevoimistelun tähti.
© Paul Childs / Reuters
Henrik Stenson kisaa golfissa.
Henrik Stenson kisaa golfissa.
Soobum Im / Reuters
Michael Phelps hakee jatkoa mitalisaldolleen.
Michael Phelps hakee jatkoa mitalisaldolleen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?