Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

El Carillo on valjakkohevosten aatelia – “Se on aito kilpailijasielu”

Jouni Heikinheimo ja El Carillo lukevat toisiaan pienimmistä merkeistä.

Urheilu
 
Hyvä valjakkohevonen on vahva ja älykäs
Hyvä valjakkohevonen on vahva ja älykäs
Valjakkokuski Jouni Heikinheimo valmistautuu valjakkoajon MM-kilpailuihin 20-vuotiaan El Carillo -ruunansa kanssa. El Carillo on yksi Suomen pisimpään kilpailleista valjakkohevosista, sillä se on vahva sekä henkisesti että fyysisesti. Toimittaja: Minttu-Maaria Partanen. Kuvaus: Juha Tanhua. Leikkaus: Esa Syväkuru
Kuka?

Jouni Heikinheimo

 49-vuotias lahtelainen myyntipäällikkö. Kilpaili ennen esteratsastuksessa, nyt valjakkoajossa.

  Perheeseen kuuluvat groomina kilpailuissa toimiva vaimo Lea Heikinheimo sekä kaksi tytärtä, joista vanhempi kilpailee esteratsastuksessa.

  Vuoden 2014 MM-kilpailuiden 9:s, 2015 PM-kulta, useita sijoituksia ja voittoja kansainvälisistä kilpailuista.

Lahti. Valjakkokuski Jouni Heikinheimo hipaisee ajopiiskan narulla El Carillon kylkeä, ja hevonen taipuu välittömästi. Hän hipaisee kylkeä pari kertaa, ja ruuna väistää oikealle.

”Kilpailuissa tuntuu, että El Carillo osaa lukea ajatuksiani. Se ymmärtää pienimmästä merkistä, mitä sen pitää tehdä”, kuski kiittää.

Jouni Heikinheimo ja 20-vuotias El Carillo -ruuna valmistautuvat elokuun alussa Itävallassa järjestettäviin valjakkoajon hevosyksiköiden MM-kilpailuihin. MM-kilpailut ovat parin neljännet.

Kestävyys- ja tarkkuuskokeessa he ovat maailman kärkiluokkaa, mutta kompastuskivenä on ollut ensimmäisen päivän koulukoe.

”Se ei ole pelkästään hevosen laadusta kiinni. Olen koulukokeessa hieman kärsimätön.”

Jos koulukoe on kauden paras, Heikinheimo arvelee parin olevan viiden parhaan joukossa, jopa mitalisijoilla. Nopeutta ja kuntoa vaativassa maratonkokeessa El Carilloa ei pitele mikään. Se lähtee räjähtävällä nopeudella ja valtavalla laukalla.

”Suunnittelen hieman pidemmät ajolinjat, sillä El Carillo turhautuu, jos käännän sitä pitkään pienillä kaarroksilla.”

Valjakkoajo on Suomessa pieni laji, mutta siitä huolimatta suomalaisvaljakot kilpailevat maailman kärkijoukossa. Arvokilpailumitaleitakin lajista on saatu. Heikinheimo arvelee sen johtuvan ennen kaikkea hyvästä valmennusjärjestelmästä. Suomalaiset hevoset eivät ole laadultaan ehkä maailman parhaita, mutta ajurit opettavat ja ajavat niitä hyvin.

Yksi esimerkki tästä seisoo Lahden Takkulan ratsastuskoulun kentällä ja höristää korviaan Heikinheimon vaimolle Lealle.

“Pos, pos, Possu”, Lea houkuttelee El Carilloa parempaan asentoon kuvaa varten.

Lea Heikinheimo on tärkeä osa kilpailuja, sillä hän hoitaa hevosen ja toimii groomina eli vaunuissa istuvana avustajana. El Carillon lempinimi Possu on peräisin aiemmalta hoitajalta, koska jossain vaiheessa hevonen pääsi keräämään hieman painoa. Nyt painosta ei ole jälkeäkään, sillä Possu on elämänsä kunnossa. Pääkin sillä on vaarallisen viisas.

Kun eläinlääkäri yritti hoitaa sen hampaita, se puri hampaat kiinni ja tuijotti rauhallisesti lääkäriä.

”Lääkäri sanoi avustajalleen, että katso tuon eläimen silmiä, siellä asuu viisaus”, Jouni Heikinheimo naurahtaa.

El Carillo on Jouni Heikinheimon elämän hevonen. Se on hänen kasvattinsa aiemmasta estetammastaan. El Carillon kanssa hän kilpaili aluksi esteillä, mutta ruuna pudotti aina pari puomia.

Ratsastajan kilpailijaluonnetta alkoi syödä, että parhaat sijoitukset menivät aina sivusuun. Kävi ilmi, että El Carillo olikin syntynyt valjakkohevoseksi. Kymmenen vuotta sitten Heikinheimo valjasti sen vaunujen eteen. Ruuna oppi kaiken helposti ja nopeasti.

”Se kulkee juuri sitä tempoa ja tietä kuin haluan.”

Kun kotona maastoratsastuksessa Possu saattaa säikkyä mitättömiä risuja, kilpailuissa se ei ole koskaan pelännyt mitään.

”Se on aito kilpailijasielu. Tämä on sen juttu. Se haluaa kilpailla valjakossa, jossa se voi käyttää täysillä fyysistä voimaansa.”

Vaikka 20-vuotias El Carillo on hyvässä kunnossa, MM-kilpailut voivat olla sen viimeiset. Heikinheimolla pitäisi olla jatkosuunnitelma kilpailu-uralleen jo valmiina, mutta sitä ei ole. Uutta valjakkohevosta ei ole, sillä sellaiseksi suunniteltu 8-vuotias Careiro ei ollut sopiva lajiin.

”On erittäin epätodennäköistä, että saisin minkään muun hevosen kanssa kokea niin hienoja hetkiä kuin El Carillon kanssa. Kilpailu korkeimmalla tasolla on minulle tärkeää. En tiedä, saavutanko sitä toisella hevosella.”

Heikinheimolla ja Possulla voi olla kilpailu-uran jälkeen kymmenenkin yhteistä vuotta. Kuski lupaa tarjota hevoskaverilleen leppoisat eläkepäivät.

3.–7.8. Yksikkövaljakoiden MM-kilpailu Itävallassa

Kilpailussa arvioidaan osaamista, kestävyyttä ja tarkkuutta

1 Koulukoe

Koulukokeessa valjakko esittää käynnissä, ravissa ja laukassa kouluradan liikkeitä. Kuten kouluratsastuksessakin, tuomarit arvioivat kokeessa muun muassa hevosen liikkeiden laatua, kuskin avuja ja hevosen kokoamisastetta.

2 Kestävyyskoe

Toisena kilpailupäivänä valjakot ajavat kestävyyskokeen eli niin sanotun maratonin, joka koettelee hevosen fyysistä kuntoa ja suorituskykyä. Vaikeissa luokissa koe alkaa kahdeksan kilometrin kestävyysajolla.

Sen jälkeen on kilometrin kävely, tauko ja eläinlääkärintarkastus. Toisessa osassa valjakko suorittaa enintään kahdeksan estettä, jotka voivat sisältää vettä, siltoja ja erilaisia kierrettäviä tolppia. Aika ja virhepisteet ratkaisevat.

3 Tarkkuuskoe

Viimeinen tarkkuuskoe mittaa valjakon tarkkuutta ja nopeutta.

Valjakko ajaa parinkymmenen portin läpi. Portit koostuvat kartioista ja niiden päällä olevista palloista.

Portit ovat vain 20 senttimetriä vaunua leveämpiä. Pallon pudottamisesta seuraa virhepisteitä, lisäksi aika ratkaisee valjakoiden paremmuuden.

Juha Tanhua
Jouni Heikinheimo ja El Carillo osallistuvat yhteisen uransa ehkä viimeisiin MM-kisoihin.
Jouni Heikinheimo ja El Carillo osallistuvat yhteisen uransa ehkä viimeisiin MM-kisoihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!