Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rion avajaisten kenraaliharjoituksista nousi kohu – rasistisena pidetty kohtaus raivostutti katsojat

Rion olympialaisten avajaisia vietetään perjantaina. Kiistanalaista kohtausta juhlallisuuksissa ei näillä näkymin nähdä.

Urheilu
 
Maisa Soininen
RICARDO MORAES / Reuters
Rion olympialaisten avajaiset pidetään Maracanã-stadionilla.
Rion olympialaisten avajaiset pidetään Maracanã-stadionilla. Kuva: RICARDO MORAES / Reuters

Rion olympialaisten avajaisten kenraaliharjoitukset vedettiin sunnuntaina läpi kuuluisalla Maracanã-stadionilla. Harjoituksia oli kutsuttu seuraamaan tuhansia ihmisiä. Jotta avajaisspektaakkelin yllätyksellisyys ei vaarantuisi, katsojat joutuivat allekirjoittamaan salassapitosopimuksen.

Sopimuksista huolimatta paikalla olevilta on kuultu palasia perjantaisten avajaisten ohjelmasta.

Avajaisten on tarkoitus korostaa muun muassa Brasilian luontoa, rikasta musiikkiperintöä, maan historiaa ja teknologisia urotekoja.

Washington Postin mukaan muuten iloiseen ja positiiviseen seremoniaan mahtui kuitenkin kohtaus, joka raivostutti osan katsojista.

Kohtaus brasilialaisen huippumalli Gisele Bündchenin ja tummaihoisen pojan välillä tulkittiin äärimmäisen rasistiseksi. Moni ymmärsi kohtauksen niin, että Bündchen joutui pojan ryöstämäksi.

”Se on täysin mahdotonta hyväksyä. Kohtaus on ehdottomasti poistettava”, paikalla ollut Fernando Alvares Salis totesi.

Salisin mielestä kohtaus ”vahvistaa rasistisia stereotyyppejä”.

Avajaisten luova johtaja, elokuvaohjaaja Fernando Meirelles on kuitenkin tyrmännyt puheet rasismista. Hänen mukaansa kyse on väärinkäsityksestä ja kohtauksessa poika yritti ainoastaan ottaa itsestään kuvan huippumallin kanssa.

”Ajatelkaa, jos tekisimme sellaisen kohtauksen avajaisissa. En ole niin tietämätön”, Meirelles kommentoi kohua Washington Postille.

Meirelles vahvisti, että kiistanalaista kohtausta ei nähdä avajaisissa. Syynä ei ole kuitenkaan rasismisyytökset.

”Se oli vitsi, joka ei ollut hauska, joten poistimme sen. Kohtauksessa ei ollut mitään ryöstöltä näyttävää, paitsi kaksi vartijaa, jotka jahtasivat poikaa. Kaikki kolme ovat ammattiklovneja.”

Meirelles on aiemmin avannut avajaisten teemoja olympialaisten virallisilla nettisivuilla. Hänen mukaansa avajaisjuhlan tarkoituksena on toimia ”masennuslääkkeenä” vaikeuksien kanssa painineelle Brasilialle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!