Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimerestä oli vähällä tulla Yusra Mardin hauta – nyt hän on pakolaisjoukkueen tähti

Kun pakolaisia kuljettanut vene joutui pulaan Välimerellä, uimari Yusra Mardin hyppäsi veteen ja ui veneen rantaan.

Esa Lilja HS
Kuka?

Uimari Yusra Mardin

 18-vuotias uimari. Syyrian kansalainen, asuu pakolaisena Berliinissä.

 Edustaa Riossa olympialaisten historian ensimmäistä pakolaisjoukkuetta. Siihen kuuluu kongolaisia, etiopialaisia ja syyrialaisia urheilijoita.

 Urheilijat kilpailevat olympialipun alla. Yksi joukkueen valmentajista on entinen kenialainen huippujuoksija Tegla Louroupe.

 Mardin osallistuu naisten perhos- ja vapaauintimatkoille.

Rio de Janeiro. Vähältä piti, ettei Välimerestä tullut Yusra Mardinin hauta.

Pakolaisia kuljettanut kumivene oli tarkoitettu vain muutamalle ihmiselle, mutta heitä oli ahdettu kyytiin parikymmentä. Kun vene irtosi Turkin rannikolta ja matkasi merelle, sen moottori hyytyi ja sammui.

Paikalleen meren armoille jäänyt vene alkoi pian hörppiä vettä. Matkatavarat ja kaikki ylimääräinen paino heitettiin yli laidan, mutta se ei auttanut, vaan vedentulo jatkui. Kyydissä olleista juuri kukaan ei osannut uida.

Silloin Yusra Mardin, hänen siskonsa Sara ja kolmas seurueeseen osunut vahva uimari hyppäsivät mereen, tarttuivat kiinni veneen reunoista ja rupesivat potkimaan venettä kohti rantaa. Se oli urakka, johon ei moni pystyisi.

Kolmikko joutui urakoimaan vedessä yli kolme tuntia ennen kuin Egeanmeri oli voitettu ja veneen keula tökkäsi Lesboksen saaren rantaan Kreikassa.

Lukemattomista syyrialaispakolaisia kuljettaneista ja merihätään joutuneista paateista tämä venekunta oli onnekas. Kyydissä sattui olemaan kaksi Syyrian lahjakkaimpiin kuulunutta nuorta uimaria, sisarukset Yusra ja Sara.

Kun Syyrian sota vuonna 2011 alkoi, Yusra Mardin asui Damaskoksessa. Aluksi eläteltiin toiveita, että maan tilanne rauhoittuisi, mutta pian kävi selväksi, että niin ei tapahtuisi. Sota vei perheeltä kodin ja useilta Yusran ystäviltä ja uintiseuran harjoittelutovereilta hengen.

Syksyllä 2015 sisarukset päättivät, ettei Syyriassa enää ollut heille mitään toivoa. He lähtivät epävarmalle pakomatkalle Libanonin kautta Turkkiin ja maksoivat siellä salakuljettajille päästäkseen Välimeren yli Kreikkaan.

Ensimmäinen yritys epäonnistui, kun Turkin rannikkovartiosto käännytti veneen takaisin rantaan.

Mutta toisella yrittämällä he pääsivät Lesboksen saarelle ja aloittivat sieltä pitkän vaelluksen Makedonian, Serbian ja Unkarin kautta Berliiniin. Siellä Yusra Mardin asuu nyt.

Mutta tällä viikolla 18-vuotias Yusra, hämmentynyt mutta kohteliaan oloinen nuori nainen, istui yhdeksän muun pakolaisurheilijan kanssa median edessä Rion olympialaisten jättimäisessä pressikeskuksessa satojen median edustajien edessä.

Riossa kisaavat urheilijat edustavat 206:ta eri olympiakomiteaa. Mutta kun joukkueet perjantain avajaisissa marssivat kentälle, niitä on yksi enemmän.

Joukkue numero 207 on maailman pakolaisten joukkue, historian ensimmäinen. Pakolaisjoukkue kilpailee olympialipun alla, ja se edustaa maailman kaikkia pakolaisia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan maailmassa on 60 miljoonaa pakolaista. Heistä miljoonat ovat alaikäisiä lapsia. Kansainvälinen olympiakomitea päätti keväällä valita kymmenen urheilijaa Rion olympialaisiin edustamaan näitä ihmisiä.

Olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin mukaan joukkueen tarkoitus on olla toivon symboli kaikille maailman pakolaisille. Joukkue tekee pakolaiskriisiä tunnetummaksi.

”Kansainväliselle yhteisölle se on viesti, että pakolaiset ovat kanssaihmisiämme”, Bach sanoi.

Hänen mukaansa pakolaisurheilijat näyttävät maailmalle, että tragedioista huolimatta kaikki voivat antaa yhteiskunnalle näytön lahjakkuudestaan ja taistelutahdostaan. Bachin kotimaahan Saksaan on kuluneen vuoden aikana tullut satojatuhansia Syyrian pakolaisia. Yksi heistä oli Yusra Mardin.

Kriiseistä ja skandaaleista toiseen tarpovalle globaalille huippu-urheilulle pakolaisten esiintyminen Riossa oli tuulahdus urheilun toisenlaista puolta. He edustivat jotakin vallan muuta kuin itsetietoiset miljonäärit, jotka hölskyttelevät kartanoissaan palautusjuomia, ajelevat urheiluautoilla ja ottavat laiskanpulskeita päiväunia nuuskapallo ylähuulessa.

Kymmenen pakolaisurheilijan joukko – uimareita, judokoita ja yleisurheilijoita –tulee maailman takapihoilta Syyriasta, Kongosta, Etiopiasta ja Etelä-Sudanista. He puhuvat raiskauksista, tappamisista, pommituksista ja elämästä pakolaisleireillä.

Heidän kokemustensa jälkeen jo pääsy Rioon on suuri saavutus. Yusra Mardinin maanmies, uimari Rami Anis, sanoo ihailevansa kaikkien aikojen olympiaurheilijaa Michael Phelpsiä. Hänen haaveensa on, että Phelps suostuisi hänen kanssaan kaverikuvaan.

Ja vaikkei suostuisi, jo se, että Phelps ui hänen kanssaan samassa altaassa, tuntuu uskomattomalta.

Kaikissa joukkueissa joku on aina tähti. Pakolaisjoukkueen tähti vaikuttaisi olevan Yusra Mardin. Hän on hyvää englantia puhuva nuori, jonka tarina uppoaa journalisteihin ja joka päättää useimmat vastauksensa lehdistötilaisuudessa sanomalla nopeasti ”kiitos”. Pakolaisjoukkueen marssiessa perjantaina Rion olympiastadionille Yusra Mardin kantaa sen edessä olympialippua.

Mardin sanoo, että sillä hetkellä hänen ajatuksensa ovat perheessä, kotimaassa Syyriassa ja kohtalotovereissa ympäri maailman.

”Monet odottavat meiltä paljon. Emme halua pettää heitä. Haluan, että he ovat meistä ylpeitä”, Mardin sanoo.

Olympiavoittajilta aina kysytään, miltä voiton hetkellä liikkuu mielessä. Tässä porukassa ei olympiavoittajaa ole, ei ainakaan näiden kisojen kultamitalistia.

Mutta mitä liikkuu mielessä urheilijalla, joka koettelemusten jälkeen pääsee toteuttamaan unelmansa?

”Se on minulle kunnia. Olen ylpeä ja onnellinen. Haluan olla esimerkki kaikille teineille”, Mardin sanoo.

Lehdistötilaisuudessa häneltä kysyttiin, mitä terveisiä hän haluaisi lähettää maailman johtajille.

”Pakolaiset ovat tavallisia ihmisiä. He eivät halunneet olla pakolaisia. Kukaan ei halua pakolaiseksi sen takia, että saisi draamaa elämäänsä.”

Mutta joidenkin on pakko.

Rio Gandara / HS
Paulo Lokoro otti puhelimellaan selfien joukkueensa tiedotustilaisuuden jälkeen.
Paulo Lokoro otti puhelimellaan selfien joukkueensa tiedotustilaisuuden jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!