Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain kontti saapui ennen Suomen kisajoukkueesta vastaavaa Leena Paavolaista

Ampujat Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos piti reitittää uudestaan, kun aseita ei saanut tuoda edes välilaskun ajaksi Hollantiin.

Urheilu
 
Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA
Leena Paavolainen vastaa, että Suomen joukkueella on kaikki kunnossa urheilijoiden olympiakylässä Riossa. Kisojen aikana hän yrittää seurata myös urheilua. ”Päivät ovat pitkiä, mutta nautin.”
Leena Paavolainen vastaa, että Suomen joukkueella on kaikki kunnossa urheilijoiden olympiakylässä Riossa. Kisojen aikana hän yrittää seurata myös urheilua. ”Päivät ovat pitkiä, mutta nautin.” Kuva: Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA
Kuka?

Leena Paavolainen

 49-vuotias, täyttää ensi vuoden huhtikuussa 50 vuotta.

 Huippu-urheiluyksikön varajohtaja ja kisayksikön johtaja, joka vastaa olympialaisten valmistelusta.

 Suomen apulaisjoukkueenjohtaja Riossa ja Mika Kojonkosken varamies.

 Toiminut ampujien valmennusjohtajana ja Huippu-urheilun muutostyöryhmän Humun jäsenenä.

 Koulutukseltaan liikuntatieteiden tohtori.

Rio de Janeiro. Kun suomalaiset urheilijat vasta saapuvat olympiakaupunkiin Rio de Janeiroon, Leena Paavolainen on ollut siellä jo kaksi viikkoa.

Paavolainen, 49, on ensimmäinen suomalainen nainen, jolla on kisajoukkueen yleisvastuu olympialaisissa. Vuonna 2008 Pekingissä hän toimi ampujien lajijohtajana.

Kaiken takana on siis nainen?

”Melkein niin voi sanoa, jos rohkenee”, Paavolainen nauraa.

Takana näkyy Suomen joukkueen majoitustilaa urheilijoiden olympiakylässä Riossa. Suomella on käytössään kolme kerrosta samasta talosta muiden Pohjoismaiden, Maltan ja Israelin kanssa.

Israelin, Ranskan ja Yhdysvaltojen joukkueet ovat Riossa erityistarkkailussa mahdollisen terrori-iskun takana.

Israelilaisilla on paikalla oma turvakaartinsa. Paavolaisen mukaan se ei ole vaikuttanut suomalaisten arkeen.

”Ei heitä edes huomaa. Ainahan niin on ollut”, Paavolainen sanoo.

Moni muistaa Münchenin olympialaisten traagisen iskun vuonna 1972, jolloin Musta syyskuu -järjestön terroristit kaappasivat panttivangikseen kymmenen israelilaista olympiaurheilijaa.

Rion kisakylä näyttää tiukasti vartioidulta. Vahvasti aseistettuja sotilaita on paljon. Jokainen sisääntulija joutuu turvatarkastukseen. Kisakylän kansainvälisellä alueella voi liikkua vapaasti, kun sinne on kerran päässyt.

”Mutta koskaanhan ei tiedä, jos sattuu vastaavia iskuja tai hyökkäyksiä”, Paavolainen sanoo.

Paavolaisen tehtävänä on varmistaa, että kaikki toimii ja että joukkueen asiat ovat kunnossa.

Hän kiittelee Pohjoismaiden hyvää ”arpaonnea”, kun joukkueiden majapaikkoja on jaettu. Suomen talo on pääosin kunnossa, mutta isoilla mailla, kuten Australialla ja Britannialla, on ollut vaikeaa.

Molemmilla mailla on olympiakylässä oma 17-kerroksinen talo.

”Tukkeutuneita putkia, roikkuvia sähköjohtoja ja kaasuvuotoja”, Paavolainen luettelee. ”En muista, että ennen olisi ollut niin isoja ongelmia.”

Kaikkiaan olympiakylässä majoittuu 18 000 urheilijaa.

Vaikeutensa on ollut myös suomalaisilla. Pääosin ne liittyvät matkustamiseen. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja juoksuvalmentaja Tommy Ekblom jäivät vuorokaudeksi Miamiin, kun lento Euroopasta oli myöhässä.

Ampujat Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos piti reitittää uudestaan, kun aseita ei saanut tuoda edes välilaskun ajaksi Hollantiin.

”Kaikki rekisteröinnit oli tehty, ja kisajärjestäjien luvat kunnossa, mutta kenellekään ei tullut mieleen, ettei Hollantiin saa viedä aseita”, Paavolainen sanoo.

”Ampujat ovat tottuneet moneen. He eivät siitä hätkähtäneet, vaikka asiasta nousi Suomessa kohua.”

Vielä olympiapomoa aikaisemmin Suomesta Rioon lähti kontillinen tavaraa. Mukana oli varusteita, toimistotarvikkeita ja parikymmentä polkupyörää. Purjehtijoille tuotiin potkulaudat.

Myös muiden maiden urheilijoilla on kisakylässä pyöriä, joilla voi huristella ruokailuun ja kämpille. Kaupungille lähtöä ei suositella.

Suojelupoliisi evästi Suomen joukkueen johtoa ennen olympiamatkaa. Suositus oli, että yksin ei pidä lähteä olympia-alueen ulkopuolelle.

”Tiedetään koko ajan, missä ollaan.”

Suomalaiset urheilijat voivat jäädä Rioon kahdeksi kolmeksi päiväksi, kun oma kilpailu on ohi. Toiset lähtevät heti kotimatkalle. ”Esimerkiksi Rami Hietaniemellä [painija] on kiire metsälle”, Paavolainen tietää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!