Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skeittauksen valinta Tokion olympialaisiin hämmentää – lajipomo: ”Pitää kaivaa positiivista esiin ja toivoa parasta”

Tokion olympialaisiin 2020 tulee viisi uutta lajia: baseball/softball, lainelautailu, rullalautailu, kiipeily ja karate.

Urheilu
 
Laura Oja / HS
Tokion olympialaisissa tullaan jakamaan mitaleita myös skeittaajille.
Tokion olympialaisissa tullaan jakamaan mitaleita myös skeittaajille. Kuva: Laura Oja / HS

Tokion olympialaisissa vuonna 2020 kamppaillaan mitaleista viidessä uudessa lajissa: baseballissa / softballissa, lainelautailussa, rullalautailussa, kiipeilyssä ja karatessa.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK hyväksyi keskiviikkona Tokion kisajärjestäjien ehdotuksen uusista lajeista.

Olympiakisojen uusien sääntöjen mukaan isäntämaa voi ottaa haluamiaan lajeja kisaohjelmaan, eivätkä ne vaikuta olympialaisten 28 lajin valikoimaan. KOK:n päätös koskee siis vain Tokion kisoja.

Viisi uutta olympialajia ovat suosittuja Japanissa, ja valinnan ideana oli myös pyrkiä houkuttelemaan nuoria kiinnostumaan olympialaisista.

Perinteiset lajit kuten yleisurheilu ja uiminen eivät nimittäin enää saa nuoria sukupolvia katsomon penkeille.

”Haluamme viedä urheilua nuorisolle. Emme voi enää odottaa automaattisesti, että nuoret tulisivat luoksemme, sillä heillä on jo niin paljon eri vaihtoehtoja elämässään. Meidän on mentävä heidän luokseen”, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi KOK:n nettisivuilla.

”Nämä viisi lajia ovat innovatiivinen yhdistelmä vakiintuneita ja nousevia, nuorille suunnattuja lajeja.”

Baseball ja softball olivat myös Pekingin vuoden 2008 olympialaisten ohjelmassa. Muut uudet lajit nousevat olympialaisiin ensimmäistä kertaa.

Suomen rullalautaliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen otti olympiauutisen vastaan ristiriitaisin tuntein.

”En ole tähän päivään mennessä nähnyt ruusuisessa valossa tätä olympia-asiaa, mutta nyt pitää kaivaa positiivista esiin ja toivoa parasta”, Paukkunen sanoo puhelimitse.

Paukkusen pelkona on, että olympiavalinta eriyttää skeittareita entisestään.

”Eli käy kuten lumilautailussa: tulee puhtaasti kisaskeittaajia ja loppuporukka jatkaa omaa elämäänsä, kuten mitään ei olisi tapahtunutkaan. Vaarana on, että tuleva sponsoriraha valuu vain muutamalle huipulle, eikä alas asti”, Paukkunen sanoo.

”Toivon toki, että näin ei käy, ja olympianäkyvyys tuo lajille lisää rahaa ja parempia harrastuspaikkoja.”

Skeittauksessa kisataan olympialaisissa näillä näkymin parkissa ja streetissä. Parkissa skeitataan vauhdilla isossa allasmaisessa alueessa, ja tuomarit antavat pisteitä tempuista ja tyylistä.

Streetissä kisaa varten rakennetaan katumainen alue, josta löytyy esimerkiksi rappusia ja kaiteita, joissa temppuillaan.

Paukkusen mukaan nähtäväksi jää, tuleeko Suomeen oma maajoukkue, jota aletaan treenauttamaan olympialaisia varten.

”Tämä on itsellenikin vielä niin absurdi asia, että en osaa sanoa. Pitää keskustella Suomen olympiakomitean kanssa.”

Entä löytyisikö Suomelta mitalitoivoja Tokiosta?

”Meillä on muutama huippuskeittaaja kuten Eniz Fazliov ja Jaakko Ojanen, jotka voisivat pärjätä kisoissa. Mutta olympialaisiin on vielä pitkä matka. Jos kisat pidettäisiin nyt, ei suomalaisia olisi mitaleilla”, Paukkunen arvioi.

Menestys edellyttäisi Suomessa treenimäärän lisäämistä.

”Maailmalla on kisaamiseen keskittyneitä niin sanottuja kisakoneita, robotteja, jotka vain treenaavat päivästä toiseen. Heidän temppuvarmuutensa on mieletön. Suomalainen skeittikulttuuri ei ole niin kisaorientoitunut, vaan kyse on enemmän hauskanpidosta.”

Paukkusen mukaan ongelmana on myös se, että Suomessa on vain vähän harjoittelupaikkoja esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna.

”Niissä maissa on kymmeniä riittävän isoja ja haastavia skeittiparkkeja. Tosin parkkeja tulee Suomeen koko ajan lisää, ja paljon ehtii tapahtua muutamassa vuodessa.”

Skeittauksen valinta olympialajiksi herätti ristiriitaisia tunteita myös sosiaalisessa mediassa. Osa tyrmäsi valinnan sen takia, että ”skeittaus ei ole urheilua” ja todettiinpa myös, että ”rip skeittaus.” Päätös sai myös iloista kannatusta.

Yksi twiittaja harmitteli skeittaajien kohtelua: ”Skeittaus tulee olemaan olympialaisissa 2020. Ja silti lihavat vartijat kiusaavat meitä skeittaamisesta kaikkialla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?