Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rio ottaa hyttysten tappamisen vakavasti – myrkytysauto tyhjensi lastinsa toimittajakylään

Olympiakaupungin kaupasta voi loppua vesi, muttei milloinkaan hyönteismyrkky.

Urheilu
 
Rion mediakylässä hyttysiä torjutaan järein keinoin
Rion mediakylässä hyttysiä torjutaan järein keinoin
Näin Rion mediakylässä torjutaan hyttysiä - torjunta-ainetta suihkutetaan lava-autosta. Kuvaaja: Esa Lilja

Rio de Janeiro. Paljastus: kun toimittajat ja valokuvaajat pääsevät perille olympiakaupunkiin, järjestäjät jakavat kaikille median edustajille niin sanotun kisarepun. Siellä on yleensä aikatauluja, oppaita, kyniä ja jotakin pientä krääsää, kuten avaimenperä tai muistitikku.

Rion kisarepussa oli vain kolme esinettä: julkisen liikenteen matkakortti, kisojen mediaopas – ja tuhti spraypurkki Offia. Siis hyttyskarkotetta. Se tuntui koomiselta ja toisaalta näin zikaviruksen aikoihin vähän vähemmän koomiselta.

Sitten Offia alkoi tulla vastaan joka puolelta. Ja Raidia. Ja Baygonia. Niitä tuntuu saavan joka paikasta. Majapaikan läheisestä kaupasta vesi on lopussa jo toista päivää, mutta tuholaismyrkkyä löytyy.

Pressikeskuksen marketin hyllyt ovat vielä osittain tyhjiä, mutta tuholaistorjuntapurkkien pitkä ja värikäs rivi on paraatipaikalla. Marketin vieressä on orpo pieni liiketila, jota ei vielä ole edes avattu. Sen lattialla on ainoastaan iso kasa niitä Off-purkkeja.

Syy on siinä, että Off on kisojen virallinen hyttystorjunnan yhteistyökumppani.

Ja sitten on vielä tuo majapaikan ikkunaton ikkuna ja sen hyttysverkko. Mediakylä on uusi, näitä kisoja varten kiireellä pystytetty. Aluksi tuli ihmeteltyä, miksi keittiöstä puuttuu iso ikkuna. Edes karmeja ei ole. Oliko ikkuna hätäpäissään korvattu hyttysverkolla? Brasilialaiset kun ovat tunnettuja ”jeitosta”. Se on sana, jolla tarkoitetaan kaikkea luovaa ongelmanratkaisua.

Eräänä iltapäivänä kisakylän portista ajoi sisään valkoinen lava-auto, jonka lavalle oli kiinnitetty iso suutin. Suorastaan Raid-kanuuna!

Sillä ei levitetty olympia-aatetta eikä urheiluhenkeä, vaan paksua savua, joka tuntui viidennessä kerroksessa asti. Brasilialaiset ovat stereotypioissa joskus suurpiirteisiä, mutta tämä auto kiersi ja peruutteli huolellisesti joka nurkalle.

Mistä on kyse?

Ei, kyse ei ole pelkästään zikaviruksesta, vaan vanhasta käytännöstä, jolla torjutaan Aedes aegypti -hyttysiä. Ne levittävät muun muassa keltakuumetta ja denguekuumetta.

Paikallisia on jo vuosikaudet kehotettu pitämään myrkytysten aikaan ikkunoita auki, jotta myrkky varmasti tunkeutuisi asuntoon ja tappaisi myös sisään päässeet hyttyset. Tätä on siis tehty jo pitkään ennen zikavirusta.

Ikkunattomalla ikkunalla ja hyttysverkolla varmistettiin, että myrkkyä leviäisi joka paikkaan.

Ja loput voi viimeistellä käsikäyttöisillä suihkeilla.

Tämän asian järjestäjät selvästikin ottavat vakavasti.

Ja onhan peloilla myös kätevää myydä niitä myrkkyjä.

Esa Lilja HS
Pressikeskuksen kaupassa piisaa tuholaismyrkkyä.
Pressikeskuksen kaupassa piisaa tuholaismyrkkyä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!