Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rion jalkapallon erikoisuus on Irak, joka järjesti jättiyllätyksen 12 vuotta sitten ja kiusasi Suomea Moskovan olympialaisissa

Miesten olympiajalkapallo alkoi torstaina Irakin ja Tanskan tasapeliin päättyneellä ottelulla.

Urheilu
 
UESLEI MARCELINO / Reuters
Irakin kapteeni Luaibi Saad (vas.) ja Tanskan Casper Nielsen taistelivat pallosta Mané Garrincha-stadionilla torstaina.
Irakin kapteeni Luaibi Saad (vas.) ja Tanskan Casper Nielsen taistelivat pallosta Mané Garrincha-stadionilla torstaina. Kuva: UESLEI MARCELINO / Reuters

Irakin maajoukkue on harvinainen näky jalkapallon miesten huipputurnauksissa. MM-kisoissa joukkue on pelannut vain kerran, vuonna 1986. Silloin tuloksena oli kolme tappiota ja kisat päättyivät alkulohkoon.

Olympialaisista Irakilla on parempia muistoja. Vuonna 2004 joukkue järjesti Ateenan olympiajalkapallossa jättiyllätyksen ja sijoittui kisoissa neljänneksi.

Matkalla mitalipeleihin kaatuivat Portugali, Costa Rica ja Australia. Välierässä Paraguay oli parempi, ja pronssiottelussa Italia vei mitalit nenän edestä.

Neljäs sija oli kova saavutus irakilaisille jalkapallofaneille, jotka muistavat nuo kisat yhä.

Torstaina alkaneessa Rion olympiajalkapallossa Irak pyrkii samanlaiseen yllätykseen.

”Kukaan ei odota meiltä mitalia, mutta haluamme seurata Ateenan joukkueen jalanjälkiä”, Irakin Mohanad Abdulraheem sanoi Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan verkkosivuilla ennen kisojen alkua.

Abdulraheem oli 11-vuotias, kun hänen maanmiehensä taistelivat mitaleista Ateenassa. Nyt hän on 22-vuotias olympiaurheilija ja maalitykki Irakin liigan Al-Zawra'a SC:ssä.

Torstain Tanska-ottelun perusteella Irak voi yllättää myös Riossa. Joukkue taisteli tasapäisesti voitosta, jopa hallitsi ottelua. Abdulraheem oli loppuhetkillä puskea pallon Tanskan verkkoon.

Miesten olympiajalkapallon avausottelu Irak–Tanska päättyi 0–0-tasapeliin. A-lohkon muut joukkueet Brasilia ja Etelä-Afrikka aloittavat kisaurakkansa myöhemmin torstaina.

Myös suomalaisilla on muistoja Irakista olympiafutiksessa. Suomi ja Irak pelasivat samassa alkulohkossa Moskovan olympialaisissa vuonna 1980.

Joukkueet kohtasivat Kiovassa 23. heinäkuuta ja pelasivat maalittoman tasapelin.

Irak voitti lohkossa Costa Rican ja pelasi tasan Suomen ja Jugoslavian kanssa. Suomi voitti Costa Rican 3–0, mutta hävisi Jugoslavialle 0–2.

Irak sai kasaan yhden pisteen enemmän ja jätti Suomen alkulohkoon. Puolivälierissä Länsi-Saksa pudotti Irakin maalein 4–0.

Tämän vuoden kesäkisoissa Irak pelaa seuraavaksi isäntäjoukkue Brasiliaa vastaan Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 4.

Olympiajalkapalloon osallistuvat alle 23-vuotiaidein maajoukkueet, mutta joukkueissa saa olla mukana kolme yli-ikäistä pelaaja.

Juuri siitä syystä Irakin jalkapallohistorian suurin saavutus lienee Aasian mestaruus vuodelta 2007, eikä olympialaisten neljäs sija.

Aasian mestaruuskisoissa mukana ovat maanosan parhaat pelaajat. Olympialaisissa mukana on osa maailman parhaista alle 23-vuotiaista.

UESLEI MARCELINO / Reuters
Mohanad Abdulraheem harmitteli menetettyä tekopaikkaa ottelun loppuhetkillä.
Mohanad Abdulraheem harmitteli menetettyä tekopaikkaa ottelun loppuhetkillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!