Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elmo Jankarilla on hurja olympialaji: siinä kuolee ihmisiä

Kenttäratsastuksen maasto-osuus, jossa ratsukko laukkaa kovalla vauhdilla pitkää maastoesterataa, on yksi olympialaisten näyttävimmistä ja vaarallisimmista lajeista.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Elmo Jankari harjoitteli Rion ratsastuskeskuksessa torstaina.
Elmo Jankari harjoitteli Rion ratsastuskeskuksessa torstaina. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Elmo Jankari

 23-vuotias, syntynyt 13.10. 1992 Turussa.

 Kilpailee Rion olympialaisissa kenttäratsastuksessa.

 Kenttäratsastuksen nuorten Euroopan mestari 2013.

 Asuu puolisonsa, kenttäratsastaja Sanna Siltakorven kanssa Saksassa, jossa he pyörittävät ratsastustallia.

Rio de Janeiro. Haisee hevoselta.

Rion olympialaisten ratsastuskeskuksessa Deodorossa voi vetää keuhkoihinsa kisahistorian syvää ydintä, sillä ratsastus on yksi vanhimmista olympialajeista.

Jo antiikin kisoissa yli kaksi tuhatta vuotta sitten haisteltiin näitä samoja muhevia tuoksuja ja kuultiin samoja syviä hörähdyksiä, kun ratsastajat valmistivat hevosiaan valjakkokisoihin.

Ne olivat hurjaa menoa, ja ratsastuksen muodot ovat tietenkin muuttuneet paljon, kun on tultu antiikin ajoista 1900-luvun alkuun ja siitä nykypäivän koulu-, este- ja kenttäratsastukseen.

Mutta yksi asia on jäljellä: se hurjuus.

Kenttäratsastuksen maasto-osuus, jossa ratsukko laukkaa kovalla vauhdilla pitkää maastoesterataa, on yksi olympialaisten näyttävimmistä ja vaarallisimmista lajeista.

Harvalla olympiaurheilijalla on suorituksessaan läsnä sama elementti kuin Elmo Jankarilla ja hänen kollegoillaan: kuolemanvaara.

Kenttäratsastus on jatkuvasti mukana listauksissa, joissa käydään läpi maailman vaarallisimpia urheilulajeja. Australialaisen tutkimuksen mukaan vuosina 1993–2015 peräti 59 kenttäratsastajaa kuoli erilaisissa onnettomuuksissa.

Tänäkin vuonna juuri Australiassa on ollut kaksi kuolemantapausta. Uhrit olivat 17- ja 19-vuotiaita nuoria naisia.

Jankari on tehnyt Riossa aamulla laukkaharjoituksen, ja hän istuu sen jälkeen alas. Hän on nuori mies, 23-vuotias, eikä sen ikäinen vaaroja pelkää. Hänen vastauksissaan on luontevaa itsevarmuutta.

Hänestä riski on harrastajamääriin nähden on pieni. Ihminen voi myös kuolla liikenteessä tai saada influenssan. Mutta Jankarinkin mukaan kohdalle osuneet loukkaantumiset kyllä näkyvät urheilijoiden suorituksissa.

”Jos on käynyt pahempi onnettomuus, harvoin tulokset ovat sen jälkeen yhtä hyviä. Riskinotot jäävät, ja alkaa miettiä niitä asioita.”

Valmentaja ja puoliso Sanna Siltakorpi täydentää vierestä: kenttäratsastuksen huipputasolle on edettävä rauhallisesti. Tässä lajissa kokemus on tärkeää.

Kenttäratsastus on luultavasti yksi kisojen monipuolisimmista operaatioista. Ensinnäkin hevonen pitää lennättää toiselle puolelle maapalloa.

Tamma Duchess Désirée, Jankarin tumma työpari, ei ollut koskaan aikaisemmin lentänyt. Siihen on kaksi syytä. Eurooppalaisten hevosten ei yleensä tarvitse lentää, kun kovimmat kisat käydään vanhalla mantereella.

Toisekseen ”DeeDeen” matka Belgiasta Rioon erityisellä hevoskuljetuskoneella maksoi eläinlääkäreineen ja hoitajineen 19 600 euroa. Maksaja on Kansainvälinen olympiakomitea.

”Sillä [hevosella] luki lipussa VIP. Mahtoiko olla samppanjatarjoilut mukana?” Siltakorpi naurahtaa.

Matka meni hyvin, sillä DeeDee on hyväpäinen ja itsevarma tamma. Vain pari päivää se oli vähän tavallista väsyneempi.

Kun hevonen on matkustanut ja levännyt, ratsastaja ja valmentaja aloittavat valmistautumisen kenttäratsastuksen kolmeen osioon: kouluratsastukseen, maasto-osuuteen ja esteisiin.

Etenkin maasto-osuuteen valmistautuminen on tarkkaa puuhaa.

Kilpailijat pääsivät tutustumaan Rion maastorataan torstaina, tosin vielä jalkapelillä. Ennen kisaa Jankari ja Siltakorpi käyvät radan läpi useaan kertaan, jopa viidesti, ja siihen menee aina tunti tai kaksi kerrallaan.

He arvioivat maaston nousut ja laskut, jokaisen esteen, sopivat tulokulmat esteille ja sen, miten juuri DeeDeen ominaisuuksilla varustettu hevonen kannattaisi mistäkin kohtaa hyppäyttää. Nopeasti – ja turvallisesti.

Kävelyillä on mukana niin sanottu minuuttipyörä, jolla mitataan reitin pituutta.

Ja kisassa kello käy. Kenttäratsastuksen korkeimmalla tasolla olympialaisissa hevosen pitää edetä minuutissa keskimäärin 570 metriä.

Kello ratsastajan ranteessa piippaa ja ilmoittaa kisan aikana, ollaanko sopivassa tahdissa.

Rion kumpuileva maasto lupailee raskasta rataa. Lämmin sää onneksi sopii DeeDeelle.

Kymmenminuuttisen laukkakisan jälkeen eläin on aivan puhki, ja sitä viilennetään ja kävelytetään. Tämän tason kisoja eläin jaksaa vuodessa korkeintaan kaksi.

”Kun kisa on ohi, DeeDee pääsee laitumelle. Se lepää kuusi viikkoa”, Jankari sanoo.

Muuten ura voi olla parissa vuodessa ohi.

Aamupäivä Riossa on lämpimän kostea. Ratsastuskeskuksen edestä kulkeva tie on suljettu, ja lapsenkasvoiset sotilaat vartioivat sisäänkäyntejä konepistoolit rinnuksillaan.

Täällä riittääkin vartioitavaa, sillä näistä nykyisistä olympiatason hevosista monet ovat miljoonaluokan ratsuja.

Jankarin lajissa urheilijat ovat yleensä parhaimmillaan 35–45-vuotiaina. Siihen mennessä ehtii kertyä riittävä määrä kokemusta kaikista eteen tulevista tilanteista.

Lopullinen menestys ratkaistaan vähän kuin formuloissa – paljon on kiinni siitä, millaisen hevosen saa alleen.

DeeDee on nuori, 11-vuotias. Lajin ratsut ovat yleensä parhaimmillaan 12–14-vuotiaina. Kaksikon parhaat yhteiset vuodet voivat olla Tokiossa vuonna 2020.

”Seuraavat olympialaiset ovat mahdolliset”, Jankari pohtii.

Ratsastajat arvostavat menestymisen olympialaisissa korkealle, mutta Rion kaltaisessa kaupungissa olympiaelämä ei aina ole pelkkää herkkua.

Kisakylässä kaikkialle pitää jonottaa, kaikessa kestää, kaikkialla on rauhatonta, välimatkat ovat pitkät, ja ruokaa saa sitten kun saa. Ja se on sellaista kuin on.

Sen toki kestää, mutta lisäksi joutuu olemaan kaukana hevosesta.

”Jos asuisimme täällä, se olisi ihanaa”, Jankari sanoo ratsastuskeskuksessa.

Tutussa tuoksussa.

Oikaisu 5.8 kello 11.20: Miehen ja naiset kilpailevat ratsastuksessa samassa kilpailussa, ei eri kilpailussa, niin kuin jutun grafiikassa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!