Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n Ivan Tatomirović on kylmänviileä serbialainen

HJK:n serbialaispuolustaja Ivan Tatomirović on tilastoissa liigan paras keskuspuolustaja.

Urheilu
 
Irene Stachon / LEHTIKUVA
HJK:n keskuspuolustaja Ivan Tatomirović on Veikkausliigan InStat-tilastojen mukaan tällä hetkellä liigan toiseksi paras toppari Abonime Izogbun jälkeen.
HJK:n keskuspuolustaja Ivan Tatomirović on Veikkausliigan InStat-tilastojen mukaan tällä hetkellä liigan toiseksi paras toppari Abonime Izogbun jälkeen. Kuva: Irene Stachon / LEHTIKUVA
Kuka?

Ivan Tatomirović

  HJK:n keskuspuolustaja.

  Syntynyt Smederevska Palankassa 11.1.1989.

  Kansallisuus: Serbia.

  Veikkausliigassa 17 ottelua.

  Bosnia ja Hertsgovinan mestari ja cup-mestari FK Sarajevossa.

  Neljä kautta Serbian liigassa ja neljä vuotta Bosnia ja Hertsegovinan liigassa.

  Aiemmat seurat: FK Crvena Zvezda, FK Srem Sremska Mitrovica, FK Sarajevo.

  Eurocup-pelejä 22.

”Onko sinulla mitään ongelmaa, että HJK:n joukkueessa on kosovolaistaustainen pelaaja”, kysyttiin HJK:n serbialaispuolustaja Ivan Tatomirovićilta, kun hän saapui talvella Klubiin.

Tatomirovićin mukaan huoli oli aiheeton.

Kolmas Balkanin sota alkoi vuonna 1991, kun Tatomirović oli kaksivuotias. Kymmenen seuraavan vuoden aikana sodittiin Jugoslavian hajotessa Sloveniassa, Kroatian itsenäistymissodassa, Bosniassa, Kosovossa, Serbiassa ja Makedoniassa.

”Lapsena sitä ei oikein välittänyt sodasta. Myöhemmin, kun muutin Sarajevoon, rupesin kuuntelemaan ihmisten tarinoita. En tuntenut häpeää kysyessäni asioista, koska ei koko kansakuntaa voi syyttää yhden hullun johtajan takia”, Tatomirović kertoi.

Tatomirovićin mukaan ihmiset ovat pahoillaan sodista.

”Nyt istumme taas samoissa kahviloissa erilaisten ihmisten kanssa, kuten aikana ennen sotia. Olen itse ortodoksinen kristitty uskonnoltani, ja vaimoni on muslimi. Jos ei kunnioita omaa uskontoaan, ei voi kunnioittaa muiden uskontoa.”

Tatomirović on kulkenut pitkän matkan Serbian maaseudulta Sarajevon kautta Suomeen. Hän syntyi pienessä Smederevska Palankan kaupungissa noin 100 kilometriä pääkaupungista Belgradista etelään. Smederevska Palanka on entinen teollisuuskaupunki, jossa on nykyään työttömyysprosentti yli 30.

”Sanon vanhemmilleni, että kaupunkimme kuolee pala palalta. Ihmiset siirtyvät Belgradiin”, Tatomirović muistelee.

Tatomirovićin isä on professori ja äiti insinööri. He säilyttivät työnsä vaikeiden vuosien aikana.

”Olin 6-vuotias, kun aloitin jalkapallon pelaamisen. Minulla oli mukava lapsuus, ja pelasimme joka päivä jalkapalloa kaduilla. Suurseura Crvena Zvezdan valmentaja näki minut, kun olin 12-vuotias. Hän pyysi minut harjoittelemaan heidän kanssaan.”

Seuraavat seitsemän vuotta Tatomirović pelasi Crvena Zvezdan juniorijoukkueissa. Serbian liigassa hän debytoi FK Sremin joukkueessa kaudella 2008–2009. Maailma avautui eri tavalla, kun hän siirtyi keväällä 2012 Bosniaan ja FK Sarajevoon.

Balkanilla jalkapallon polttopiste on kussakin maassa pääkaupungissa. Bosnia ja Hertsegovinassa huomion keskipisteenä ovat FK Sarajevo ja FK Zeljecnicar Sarajevo.

”Kun astuu kadulle, kaikki tunnistavat joukkueiden pelaajat ja pysähtyvät juttelemaan. Jos pelasi hyvin, sai syödä kaikki kakut kaupungissa. Tappioiden jälkeen kaikki haluavat sanoa, miten pitäisi pelata”, Tatomirović muistelee Sarajevon vuosia.

Sarajevossa hänellä oli kuukausipalkka, mutta sitä ei aina saanut ajoissa. Malesialaisen Vincent Tanin tultua omistajaksi asiat paranivat. Sarajevo voitti mestaruuden, cupin ja pääsi Eurooppa-liigan karsinnoissa viimeiselle karsintakierrokselle. Tatomirović oli jo kapteeni.

Neljän Sarajevossa vietetyn vuoden jälkeen tuli aika kokea jotain uutta.

”En ehkä odottanut Suomelta ja HJK:lta paljon. Mutta olen oppinut elämässäni pitämään odotukset maltillisina. Jos odottaa liikoja, tulee pettymyksiä. En ole katunut tänne siirtymistä ja olen iloinen ollessani osa tätä seuraa”, Tatomirović sanoi.

Peleissä Tatomirović on muistuttanut enemmän viileää pohjoismaista kuin stereotyyppisen kiihkeää balkanilaista pelaajaa. Huhti-heinäkuussa hän oli Veikkausliigan InStat-tilastojen perusteella toiseksi paras keskuspuolustaja, ja kaikkein paras, jos tarkastellaan yli 1 000 minuuttia pelanneita toppareita.

Tatomirovićin onnistuneiden syöttöjen prosentti on ollut 88 ja kamppailutilanteista hän on voittanut 66 prosenttia.

Tatomirović ja hänen toppariparinsa Lum Rexhepi ovat täydentäneet hyvin toisiaan. Siitä kosovolaistaustaisesta pelaajasta on tullut serbialaisen paras kaveri.

”Eilen hän oli meillä illallisella. Joka päivä vietämme aikaa yhdessä.”

Suomi on ollut suotuisa. Tatomirović ja hänen vaimonsa odottavat lasta, jonka pitäisi syntyä tammikuussa.

”En ole halunnut puhua vielä ensi kaudesta, kun meillä on paljon tärkeitä pelejä edessä. Haluan, että voitamme liigan, cupin ja pääsemme Eurooppa-liigaan”, Tatomirović toivoi ennen karsintaottelua IFK Göteborgia vastaan.

HJK–FC Lahti sunnuntaina Sonera-stadionilla kello 18.30.

Mika Ranta HS
HJK:n Ivan Tatomirović (14) kulmapotkutilanteessa FC Interiä vastaan 16. toukokuuta.
HJK:n Ivan Tatomirović (14) kulmapotkutilanteessa FC Interiä vastaan 16. toukokuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!