Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KOK maksaa puolet Suomen joukkueen kuluista – matkalaukku yhä kateissa

Urheilu
 
Ari Pusa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Mitä Suomen olympiajoukkueen puseroissa lukisi, jos Riossa matkittaisiin ruotsalaisia?

Vastaus: 5,5.

Ruotsalaisten puseroissa vastaava luku on 9,8. Luvulla on tarkoitus viestiä, että 9,8 miljoonaa ruotsalaista seisoo Rion joukkueen takana.

Suomen väkiluku saavutti äskettäin uuden rajapyykin, kun Väestörekisterikeskuksen näyttötaulu ilmoitti tuoreen asukasmäärän.

Ruotsissa urheiluun suhtaudutaan eri tavalla kuin Suomessa. Länsinaapurit osaavat puhaltaa yhteen paremmin kuin me suomalaiset.

Ruotsissa huippu-urheilu ei jaa samalla tavalla mielipiteitä kuin Suomessa, jossa yhteinen huuma löytyy lähinnä jääkiekkomaajoukkueen menestyksestä.

Yksi herkullisimmista huippu-urheiluun liittyvistä kysymyksistä on, kuinka paljon siihen käytetään verorahoja.

Suomen joukkueen Rio-budjetti on miljoonaa euroa. Se on paljon rahaa. Jos Suomi saa esimerkiksi kaksi mitalia, yhden mitalin arvo on 500 000 euroa.

Raha ei kuitenkaan ole pois veronmaksajilta. Kansainvälinen olympiakomitea KOK maksaa Suomen kuluista puolet erilaisten solidaarisuusrahastojensa kautta.

Joukkueen majoituksen maksavat kisajärjestäjä ja KOK. Kisaisäntä maksaa myös rahdin, kun Suomesta on tuotu Rioon varusteita, polkupyöriä ja toimistotarvikkeita. Mukana oli myös salmiakkia ja hapankorppuja.

Muuten riuska urheilija saa tulla toimeen kisakylän pöperöillä. Ne eivät ole olleet kaikkien suomalaisten mieleen.

Loput 50 prosenttia olympiabudjetista, kuten matkat, maksetaan veikkausvoittovaroista ja Suomen olympiakomitean omalla varainhankinnalla. Eli, jos ei pelaa rahapelejä, ei myöskään maksa olympiakuluja. Urheilunautinto on silti kaikille yhteinen.

Järjestäjät maksavat myös hevosten ja veneiden kuljetukset. Hevosista muistuvat mieleen Sydneyn olympialaiset vuonna 2000. Suomen olympiakomitean hallituksessa mietittiin pitkään, kannattaako ratsastajia lähettää lainkaan Australiaan.

Kiista ratkesi, kun olympiakomitean silloinen pääsihteeri Jouko Purontakanen huomautti, että emmeköhän me lähetetä ne ratsastajat, kun hevosetkin ovat jo menneet.

Myös oma matkalaukku olisi kannattanut lähettää Rioon Suomen joukkueen kontissa.

Kolme kisapäivää mennyt, eikä laukkua ole näkynyt. Portugalilaisella lentoyhtiöllä TAP:lla on pitkät toimitusajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!