Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rion kisat eivät ole sitä mitä Brasilia odotti – myös olympiavalaa olisi syytä uudistaa

Urheilu
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 02.00 Suomen aikaa ne vihdoin alkavat, Rio de Janeiron olympialaiset. Kovasta odotuksesta huolimatta kisoissa on jo etukäteen hieman karvas sivumaku.

Joka tapauksessa Maracanã -stadionilla pidettävistä avajaisista on odotettavista huima spektaakkeli, tosin ilmeisesti ei ihan yhtä massiivinen kuin neljä vuotta sitten Lontoon olympialaisissa. Lehtitietojen mukaan Rion avajaisten budjetti on vain 10 prosenttia Lontoon vastaavista.

Avajaisten luova johtaja on maineikas brasilialainen elokuvaohjaaja Fernando Meirelles. Hän perusteli avajaisten pientä budjettia sillä, että olisi ”häpeällistä” käyttää yhtä paljon rahaa kuin Lontoossa. Brasiliassa rahaa tarvitaan ennemmin Meirrellesin mukaan perusinfraan kuten jätehuoltoon, koulutukseen.

Perustelu on vähän hassu, sillä avajaisten säästöbudjetista huolimatta Rion kisat ovat yhdet kaikkien aikojen kalleimmista. Budjetin on kerrottu olevan lähes 11 miljardia euroa.

Miljardi-investoinnit eivät tietenkään mene hukkaan, vaan kisoja varten rakennetut asunnot, kulkuyhteydet ja urheilukeskukset ovat käytössä kisojen jälkeenkin. Kritiikkiä järjestäjät ovat saaneet siitä, että investoinnit kohdentuvat isolta osin Rion varakkaimmille alueille. Kaupungin miljoonille köyhille ei olympiamiljardeista juuri iloa heru.

Mutta palataan kisojen avajaisiltaan. Tiedossa on neljän tunnin spektaakkeli, josta ei varmastikaan vauhtia, rytmiä, iloa ja värejä jää puuttumaan. Brasilian ykkösartistit esiintyvät.

Avajaisissa nähdään tietysti myös viralliset seremoniat: urheilijoiden marssi stadionille, olympiatulen sytyttäminen, olympialipun nostaminen salkoon ja olympiavala, jonka lausuu sekä urheilijoiden että tuomareiden edustaja.

Urheilijoiden vala menee näin: ”Kaikkien kilpailijoiden nimissä lupaan, että osallistumme näihin olympiakisoihin niiden sääntöjä kunnioittaen ja noudattaen, sitoudumme urheilemaan ilman dopingia ja huumeita, oikeassa urheiluhengessä, urheilun ja omien joukkueidemme kunniaksi.”

Vala on ylväs. Mutta kieltämättä se kalskahtaa aika tehopyhältä.

Kansainvälinen antidopingjärjestö Wada paljasti venäläisten valtiojohtoisen dopingohjelman Sotshin olympiakisoissa 2014. Wada suositti, että koko Venäjän joukkue suljettaisiin pois Riosta. Kansainvälinen olympiakomitea ei tätä rohjennut tehdä, vaan on vatvonut asiaa edes takaisin.

Olympiavala on lausuttu kaikissa olympialaisissa vuodesta 1920 lähtien. Vuosien varrella sitä on hieman muuteltu. Alunperin valassa luvattiin urheilla ”oman maan kunniaksi”. Maa vaihdettiin joukkueeksi, jotta nationalistinen väristely vähenisi.

Alkuperäisessä valassa kilpailijat ”vannoivat” sitoutumista olympialiikkeen arvoihin. Sittemmin termiä lievennettiin ja se muuttettiin ”lupaamiseksi”.

Jatkuvien dopingkäryjen myötä osuvin verbi voisi olla ”esittää” tai ”näytellä”. ”Kaikkien kilpailijoiden nimissä näyttelen, että osallistumme näihin olympiakisoihin niiden sääntöjä kunnioittaen...”

Suurinta draamaa avajaisissa nähdään kuitenkin siinä vaiheessa, kun kisat virallisesti avataan. Perinteisesti olympialaisten avajaissanat on lausunut valtionpäämies, eivätkä ne ole herättäneet kenessäkään kovin suuria tunteita.

Nyt on kuitenkin toisin. Rion kisojen avajaissanat lausuu maan vt. presidentti Michel Temer. Varsinainen presidentti Dilma Rousseff on hyllytetty taloudellisten väärinkäytösepäilyjen vuoksi.

Yleisön reaktio tulee olemaan raivoisa.

Olympialaisista on tullun eräänlainen painajainen Brasilialle. Niiden piti olla nousevan talousmahdin voimannäyttö koko maailmalle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olympialaiset järjestetään Etelä-Amerikassa.

Kun olympialaiset myönnettiin Riolle vuonna 2009, Brasilian taloudella meni lujaa. Rautamalmin ja soijan hinnat olivat korkealla. Brasilia oli nousevien talouksien eli niin sanottujen Brics-maiden kirkkain tähti.

Nyt Brasilia on syvässä taloustaantumassa. Brasilian politiikka on täydessä kaaoksessa valtavan korruptiovyyhden takia. Zikavirus on hellittämään päin, mutta uhka on edelleen olemassa.

Rio on väkivaltainen kaupunki, mutta kisojen takia siellä on nyt lisäksi terroriuhka.

Kaikesta huolimatta Riossa järjestetään toivottavasti urheilullisesti hienot kisat.

Suomalaisittain olympialaiset voi tiivistää niin, että lauantaina aamuyöllä katsellaan avajaisia ja seuraavan kerran telkkari kannattaa avata iltasella pari viikkoa myöhemmin 17. elokuuta. Silloin Petra Olli toivottavasti painii finaalissa.

Ja ehkä kannattaa vilkaista myös 21. elokuuta miesten keihään finaali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?