Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilia lopetti urheilijoidensa dopingtestit kuukausi ennen kisoja – arvovaltainen lähde syyttää poliittista painostusta

Brasilian urheiluministeriö myöntää testauksen lopettamisen, mutta kiistää syytökset vilppiyrityksestä.

Urheilu
 
RICARDO MORAES
Rion antidopinglaboratorio Brasiliassa.
Rion antidopinglaboratorio Brasiliassa. Kuva: RICARDO MORAES

Maailman antidopingtoimisto Wada on huolestunut Brasilian dopingtestauksesta, brittilehti The Times uutisoi. Brasiliassa lopetettiin urheilijoiden dopingtestit kuukautta ennen tänään perjantaina alkavia Rion olympialaisia.

Wada lähetti maan urheiluministerille ja antidopingtoiminnan johtajalle kirjeen, jossa tiedusteli syytä testauksen lopettamiseen. Brasilian urheiluministeriö vahvisti, että maassa ei tehty testejä 1–24. heinäkuuta.

”He sanoivat syyksi ministeriön ja antidopingtoimiston henkilöstövaihdot (maan urheiluministeri erotti Brasilian antidopingtoimiston johtajan Marcus Aurelius Kleinin heinäkuun alussa), emmekä hyväksy tätä selitystä”, Wadan apulaisjohtaja Rob Koehler sanoi The Times -lehdelle.

”Ei ole hyväksyttävää, että testien tekeminen loppui. Se ei ollut hyvä liike.”

Portugalin antidopingtoimiston entinen johtaja Luis Horta on toiminut Brasilian antidopingtoimikunnan neuvonantajana.

Pestistään eronnut Horta väittää, että Brasilian urheiluministeriö ja olympiakomitea painostivat maan antidopingviranomaisia vähentämään testausta ja vaikeuttivat matkustamista urheilijoiden luokse testaamista varten.

”He sanoivat, että testaamme urheilijoita liikaa. Testaaminen aiheutti heidän mukaansa ongelmia urheilijoiden harjoittelulle”, Horta sanoo The Times -lehdelle.

Hortan mukaan urheilijoita testattiin noin kolme kertaa vuodessa, menestyneimpiä kuusi.

”Urheiluministeriö ja olympiakomitea sanoivat myös, että olimme liian tiukkoja urheilijoiden olinpaikkatietojärjestelmän kanssa.”

Brasilian urheiluministeriö ja dopingvalvontaviranomaiset kiistävät tiukasti Hortan syytöksen ja vetoavat siihen, että Rion antidopingtoimisto oli suljettuna lähes kuukauden.

Wada hyllytti Rio de Janeiron antidopingtoimiston 22. kesäkuuta, vain reilu kuukausi ennen olympialaisia, koska laboratorio ei täyttänyt kansainvälisiä laatuvaatimuksia. Tulokset eivät olleet luotettavia teknisten virheiden takia.

Jo otetut tulokset tuli Wadan ohjeiden mukaan lähettää toisen maan antidoping-toimiston testattavaksi.

Brasilian urheiluministeriön mukaan maa on lähestynyt kolmea ulkomaista dopinglaboratoriota, mutta nämä eivät pystyneet antamaan apua näytteiden testaamisessa.

”Näytteitä, jotka oli suunniteltu tutkittavan 1–24. heinäkuuta, ei pystytty toimittamaan testattavaksi ja ne pilaantuivat”, urheiluministeriö selitti.

Rion laboratorio vapautettiin pannasta 20. heinäkuuta.

Etelä-Amerikan ensimmäisiä olympialaisia on varjostanut Venäjän valtiojohtoinen dopingskandaali, jonka takia maan yleisurheilijat ja painonnostajat on suljettu kisoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!