Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soutajalegenda muistelee tasan 32 vuoden takaista olympiakultaansa: ”Tuli tyhjä olo”

Kolminkertaisen olympiavoittaja Pertti Karppisen mukaan urheilijoilta vaaditaan nykypäivänä liikaa.

Urheilu
 
Pentti Koskinen
Pertti Karppinen (edessä) souti kolmannen kultamitalinsa kolmansissa perättäisissä olympiakisoissaan Los Angelesissa.
Pertti Karppinen (edessä) souti kolmannen kultamitalinsa kolmansissa perättäisissä olympiakisoissaan Los Angelesissa. Kuva: Pentti Koskinen

Suomen joukkue kisaa Rion olympialaisissa ilman virallista mitalitavoitteita, mutta 32 vuoden takaisesta mitalisateesta on tällä kertaa turha haaveilla.

Suomi rohmusi Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984 huimat 12 mitalia – neljä kultaa, kaksi hopeaa ja kuusi pronssia.

”Kaksi–kolme mitalia on realistinen tavoite”, Los Angelesin juhlittuihin sankareihin kuulunut soutaja Pertti Karppinen, 63, veikkaa tämänkertaiseksi mitalisaldoksi.

Potentiaalisia mitalilajeja ovat hänen mukaan keihäs, paini, purjehdus ja ammunta.

Kaikkien aikojen kovimpien soutajien joukkoon lukeutuva Karppinen voitti kolme peräkkäistä olympiakultaa yksikkösoudussa vuosina 1976–84.

Tiukimman taistonsa olympiakullasta hän kävi juuri Los Angelesissa. Pahin vastustaja, saksalainen Peter-Michael Kolbe tipahti alkuerissä helposti kyydistä, mutta olikin tasan 32 vuotta sitten käydyssä finaalissa paljon kovemmassa iskussa.

”Kolbe johti lähes koko kisan veneen mitalla, ja laatimamme taktiikka ei toiminut. Yritin roikkua hänen mukanaan ja latasin viimeisellä 250 metrillä kaiken peliin. Siihen Kolbe ei pystynyt vastaamaan.”

Olympiamitalin voittoa on soutajalegendan mukaan vaikea kuvailla. Montrealissa Karppinen ei aluksi tajunnut edes voittaneensa. Onko kulta todella totta?

”Los Angelesissa olin jo kokeneempi. Kun soudussa onnistuu, tulee tyhjä olo. Hyvä, mutta tyhjä olo.”

Karppinen on venäläisen Vjatseslav Ivanovin lisäksi ainoa yksikkösoudussa kolmissa olympialaisissa kultaa voittanut urheilija. Kansainvälinen lehdistö kiinnostuikin Los Angelesissa ensi kertaa tosissaan kolminkertaisesta suomalaismestarista.

Karppinen hoiti lehdistön tulkin avulla, sillä hän ei luottanut kielitaitoonsa. Nykyajan urheilijoilta vaaditaan hänen mielestään jo liikaa.

”Urheilijan pitäisi olla kaikessa hirveän hyvä: pitää olla kuvankaunis, sataprosenttisen kielitaitoinen, karismaattinen... Toivon, että urheilijat voisivat keskittyä enemmän itse urheiluun.”

Hierojana Raisiossa nykyään työskentelevä Karppinen harmittelee, että myös olympialajien arvostus on laskenut.

”Ennen urheilijoiden tilanne oli parempi, ja heitä arvostettiin enemmän. Nuoret pelaavat nykyään enemmän jääkiekkoa ja jalkapalloa, joissa liikkuu enemmän rahaa.”

Karppinen pitää kuntoa edelleen yllä soutamalla kilpaveneellä mökillä ja soutulaitteella kotona ja kuntosalilla.

”Kävin juuri aamulla soutamassa 45 minuuttia. Liikun omaksi iloksi ja kunnon vuoksi. Niin kauan kun liikkuu täytyy liikkua.”

Los Angelesin kesäolympialaiset muistetaan myös siitä, että 14 itäblokin maata boikotoi kisoja. Boikotin viralliseksi syyksi ilmoitettiin Los Angelesin heikko turvallisuustilanne ja Yhdysvaltojen harjoittama neuvostovastainen propaganda.

”Kisakylässä riitti tilaa boikotin takia. Saimme kaikki oman huoneen kokonaan itsellemme, mikä oli tosi hienoa”, Karppinen muistelee.

Suomi juhli kisoissa soudun lisäksi muun muassa myös miesten keihäänheitossa, kun Arto Härkönen palautti Suomen kultakantaan tuloksella 86,76. Kulta tuli Karppisen tavoin 5.8.1984, eli tasan 32 vuotta sitten.

Itäblokin boikotin takia Härkösen pahimmat vastustajat olivat kisoista poissa, ja voitto Ison-Britannian David Ottleystä ratkesi jo neljännellä heitolla.

Härkönen tuli olympiavoiton jälkeen uskoon, ja teologian maisterin paperit opiskellut Härkönen on toiminut pastori-evankelistana.

”Los Angelesin olympialaisten palkintojenjaon aikana huomasin yllätyksekseni ajattelevani, että kunnia voitosta kuuluisikin Jumalalle”, Härkönen muisteli vuonna 2009 Kansan Raamattuseuran verkkosivuilla.

”Jouduin prosessiin, jossa sain ymmärtää, että elämän todellinen ja syvällisin merkitys ei toteudu ulkoisten saavutusten tai ansioiden kautta.”

puuttuu
Arto Härkönen vauhdissa vuonna 1983.
Arto Härkönen vauhdissa vuonna 1983.
Pentti Koskinen
Urho Kekkonen luovuttu Pertti Karppiselle taistelijanmaljan vuonna 1980.
Urho Kekkonen luovuttu Pertti Karppiselle taistelijanmaljan vuonna 1980.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!