Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilijan niskuroinnin takana usein alkoholi tai sponsorit – saksalaislehti muisti suomalaishyppääjän toilailut 60 vuoden takaa

Urheilu
 
Joe Nicholson / USA Today Sports
Chicago White Socksin vasenkätinen syöttäjä Chris Sale kohahdutti Yhdysvalloissa kieltäytymällä pelaamasta retropaidassa.
Chicago White Socksin vasenkätinen syöttäjä Chris Sale kohahdutti Yhdysvalloissa kieltäytymällä pelaamasta retropaidassa. Kuva: Joe Nicholson / USA Today Sports

Baseball-joukkue Chicago White Socksin syöttäjä Chris Sale kieltäytyi 24. heinäkuuta MLB-liigan ottelussa Detroit Tigersia vastaan käyttämästä vuoden 1976 retropaitaa. Salen mukaan paita oli epämukava ja kuuma helteisenä päivänä. Vahvistamattomien tietojen mukaan Sale leikkeli veitsellä retropaidat, jotta niitä ei voisi käyttää kukaan muukaan.

Sale myös arvosteli sitä, että markkinointi ja paitamyynti menevät urheilun edelle.

”Meidän pääasiamme pitäisi olla otteluiden voittaminen”, Sale totesi MLB.comille.

Niskuroinnistaan Sale hyllytettiin joukkueesta viideksi päiväksi ja hänelle lätkäistiin 250 000 dollarin (225 000 euroa) sakko. Lisäksi huhut Salen myynnistä voimistuivat, mutta siirtoa ei kuitenkaan tapahtunut. Siirtoikkuna umpeutui 1. elokuuta.

Sale ei ole suinkaan ainoa huippu-urheilija, joka on herättänyt huomiota niskuroinnillaan. Suomessa otsikoihin nousi talvella 2015 olympiavoittaja, hiihtäjä Iivo Niskasen tempaukset, kun hän MM-hiihtojen aikana antoi näkyvyyttä energiajuomasponsorilleen vastoin Suomen hiihtoliiton mainostamisehtoja.

Kun tempauksen kierrokset kasvoivat, Niskanen saapui MM-kisoissa tiedotustilaisuuteen kahden pullon kanssa: toisessa kädessään hänellä oli hiihtoliiton sponsorin pullo ja toisessa paperipussiin piilotettu Niskasen oman sponsorin pullo.

”Sain tähän vinkin kokeneelta arvokisakävijältä Janne Ahoselta ”, Niskanen kommentoi Savon Sanomille.

Niskaselle ei lopulta aiheutunut seuraamuksia, mutta tempausten johdosta hiihtoliitto lisäsi urheilijasopimukseensa ”Lex Iivon”. Jatkossa vastaavista tulee sakkorangaistus.

Sen sijaan 800 metrin juoksun MM-mitalistille Yhdysvaltain Nick Symmondsille niskurointi johti hyllyttämiseen vuoden 2015 Pekingin MM-kisoista. Kyse oli myös sponsorisopimuksesta: Symmonds halusi käyttää vain oman sponsorinsa varusteita, mutta tämä ei käynyt Yhdysvaltain yleisurheiluliitolle.

”Yhdelle yritykselle ei voi antaa monopoliasemaa ja olettaa, että urheilu säilyy terveenä", Symmonds kommentoi tapausta.

Joskus urheilijan omaan sponsorisopimukseen on myös taivuttu. Vuoden 1974 jalkapallon MM-kisoissa hollantilaislegenda Johan Cruyff pelasi erikoisessa paidassa: Adidaksen kolmesta raidasta yksi oli pois. Syy oli se, että Cruyffilla oli sponsorisopimus Puman kanssa ja Hollannin jalkapalloliitolla Adidaksen. Kaksi raitaa oli kompromissiratkaisu. Eli kun urheilija on riittävän tärkeä joukkueelle, niskurointiin voidaan etsiä luovia ratkaisuja.

Usein urheilijan niskurointiin liittyy myös alkoholi. Suomessa klassisimpia tapauksia on vuodenvaihteen 1986–1987 Keski-Euroopan mäkiviikko, jossa Suomen kaikkien aikojen paras mäkimies Matti Nykänen törttöili. Hän myöhästeli kuljetuksista ja vietti railakasta elämää. Mäkijoukkueen johto lähetti lopulta Nykäsen kotiin kesken kiertueen.

Nykänen ei ole suinkaan ainoa mäkiviikolla juopotellut suomalaishyppääjä. Yleensä nämä eivät ole johtaneet toimenpiteisiin, mutta jo vuodenvaihteessa 1955–1956 Hemmo Silvennoinen sai potkut maajoukkueesta Garmisch-Partenkirchenin osakilpailuvoiton jälkeen. Syy oli se, että Silvennoinen oli ryypännyt koko kilpailua edeltävän yön. Saksalainen Die Welt -lehti hehkutti aiheesta vielä pari vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!