Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemmenpuuhat ulkona kiellettiin, kondomit loppuivat kesken – seksin historia olympialaisissa

Riossa kohistaan urheilijoille jaetuista kondomeista, mutta kondomeja on jaettu suuria määriä ennenkin – syystä.

Urheilu
 
RICARDO MORAES / Reuters
Kondomit tuskin loppuvat Rion olympiakylästä kesken.
Kondomit tuskin loppuvat Rion olympiakylästä kesken. Kuva: RICARDO MORAES / Reuters

Rion olympialaisissa on kohistu siitä, että järjestäjät jakavat kisoihin saapuville urheilijoille peräti 450 000 kondomia. Kun urheilijoita on 10 500, se tarkoittaa noin 42 kondomia urheilijaa kohden.

Määrä on olympiahistorian ennätys, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö kondomeja olisi jaettu suuria määriä ennenkin.

Kaikki alkoi 28 vuotta sitten.

Ehkäisyvälineistä ja seksistä olympiakylässä alettiin puhua Etelä-Korean Soulissa järjestetyissä vuoden 1988 kesäkisoissa.

Soulissa asia nousi otsikoihin, kun käytettyjä kondomeja löytyi olympiakylän majapaikkojen katoilta. Tapaus johti siihen, että seksin harrastaminen ulkona kiellettiin.

Seksiä on olympiakylässä harrastettu varmasti aikaisemminkin, mutta Soulista lähtien urheilijoille jaettujen kondomien määrä on ollut jokaisten kisojen puheenaihe.

Vuonna 1988 kondomeja jaettiin vaatimattomat 8 500 kappaletta. Barcelonan kesäkisoissa 1992 määrä kymmenkertaistui, kun järjestäjät olivat varautuneet 90 000 kondomilla.

Mikko Stig / Lehtikuva
Riossa urheilijoille jaetaan 450000 kondomia. Lontoossa 2012 vastaava lukema oli 150000.
Riossa urheilijoille jaetaan 450000 kondomia. Lontoossa 2012 vastaava lukema oli 150000.

Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaisista puhuttiin ”kaikkien aikojen rivoimpina kisoina”, mutta sen tittelin voinee jakaa Sydneyn vuoden 2000 kisoille.

Tuolloin kondomit loppuivat kesken. Järjestäjät olivat varautuneet jakamaan urheilijoille 70 000 kondomia, mutta niitä jouduttiin kisojen puolivälissä tilaamaan 20 000 lisää.

Kaikkia kondomeja ei käytetty kisojen aikana, sillä monet urheilijat ottivat niitä kisakylästä mukaansa. Kaikki kun eivät saa hankittua kunnollisia ehkäisyvälineitä kotimaassaan.

Sydneystä liikkuu roiseja tarinoita. Yhdysvaltalainen haulikkoampuja Joshua Lakatos kertoi pari vuotta sitten ESPN:lle, kuinka hänen asumuksensa olympiakylässä muuttui lemmenpesäksi.

Kun muut haulikkoampujat olivat lähteneet kisakylästä kotiin, Lakatos jäi olympiakylään salaa.

Hän oli kokenut jo Atlantassa 1996, kuinka olympiakylä muuttuu riehakkaaksi bilekeskukseksi, eikä hän halunnut jättää kokemusta väliin Sydneyssä.

Lakatosilla oli käytössään koko joukkueen majoitus, joten häneltä löytyi jotain, mitä muilta huonekaverien kanssa kärvistelleiltä urheilijoilta ei – yksityisyyttä. Hän päätti antaa vapaana olleita huoneita muiden yhdysvaltalaisurheilijoiden käyttöön.

”Heti seuraavana aamuna kokonainen naisten pikaviestijoukkue jostain Pohjoismaasta käveli talosta ulos meidän joukkueen kaverit perässään”, Lakatos kertoi.

”Mietin, että piru vie, katsoimme heidän juoksevan edellisenä iltana.”

Sama jatkui seuraavina päivinä.

”En ole koko elämäni aikana todistanut niin suurta määrää irstailua kuin silloin”, Lakatos sanoi.

Vaikka urheilijoiden kesken puhutaan motosta ”mitä tapahtuu olympiakylässä, jää olympiakylään”, samanlaisia tarinoita on kerrottu lukuisista kisoista.

Barcelonassa 1992 pöytätennispelaaja Matthew Syed kertoi harrastaneensa enemmän seksiä kuin siihen mennessä koko elämänsä aikana. Vuoden 2014 talviolympialaisia Sotšissa kutsuttiin ”Tinder-kisoiksi”.

Hannes Heikura / HS
Matthew Syed kilpaili Helsingissä vuonna 1997.
Matthew Syed kilpaili Helsingissä vuonna 1997.

Vancouverin talvikisoissa 2010 kohistiin olympiakylän liepeillä järjestyistä orgioista, Pekingissä 2008 puhuttiin, että kisakylässä oli seksiä enemmän kuin Woodstockissa.

Jotkut tarinoista ovat varmasti värikynällä kirjoitettuja urbaanilegendoja. Olympialaisissa ei ainakaan vielä ole sarjaa rakkauden ammattilaisille. Moni urheilija keskittyy pelkästään urheiluun.

”Luulen, että se on osittain myytti. Olen varma, että sitä kuitenkin tapahtuu”, entinen yleisurheilija Dave Culbert sanoi Fox Sportsille.

”Varmasti siellä on se kaveri, joka on kiinnostuneempi jahtaamaan sulkia hattuunsa kuin menestyksestään kisoissa. Suurimmalle osalle kisat ovat urheilu-uran ultimaattinen huippuhetki”, Culbert jatkoi.

Todennäköisesti lähes kaikilla urheilijoilla keskittyminen pysyy kisasuoritukseen asti urheilemisessa. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on toinen juttu.

Eikä se ole ihme. Kun ihminen on viettänyt kuukausia askeettista elämää olympialaisia varten, suorituksen jälkeen paineet voivat purkautua roisilla tavalla. Kaiken lisäksi olympiakylä on täynnä samassa tilanteessa olevia urheilijoita.

”Seksiä harrastettiin paljon”, Yhdysvaltain naisten jalkapallomaalivahti Hope Solo sanoi Lontoon 2012 kisojen jälkeen ESPN:lle.

”Olen salakuljettanut julkkiksen huoneeseeni kenenkään tietämättä ja vienyt hänet myös takaisin ulos (kylästä). Mutta se on minun olympiasalaisuuteni”, Solo paljasti.

Uimari Ryan Lochtella oli Lontoossa tarkempi arvio, mitä ”paljon” tarkoittaa.

”Sanoisin, että 70–75 prosenttia urheilijoista.”

MARIANA BAZO / Reuters
Hope Solo vartioi Yhdysvaltojen maalia Rion olympialaisissa.
Hope Solo vartioi Yhdysvaltojen maalia Rion olympialaisissa.

Kaiken tämän jälkeen 450 000 urheilijoille jaettua kondomia kuulostaa suurelta määrältä, muttei liioittelulta.

Ehkäisyvälineiden jakamisessa on myös vakavampi puoli.

Brasilian järjestyskomitean tiedottaja Lucas Dantasilta kertoi toukokuussa uutistoimisto AFP:lle, että Brasilia haluaa näyttää esimerkkiä aidsin torjumisessa.

”Brasilia todella kannustaa turvaseksiin, ja urheilijat näyttävät esimerkkiä suurelle yleisölle. Heillä voi olla tärkeä rooli aidsin vastaisessa taistelussa.”

Lähteet: ESPN, Time, Fox Sports, The Guardian, AFP, CBS.

Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Rion olympiakylään kerääntyy yli kymmenentuhatta urheilijaa.
Rion olympiakylään kerääntyy yli kymmenentuhatta urheilijaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?