Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultamitaleissa on kultaa vain nimeksi

Urheilu
 
© Sergio Moraes / Reuters
Riossa jaetaan kaikkien aikojen painavimmat mitalit.
Riossa jaetaan kaikkien aikojen painavimmat mitalit. Kuva: © Sergio Moraes / Reuters

Rio de Janeiro

Kun painija Verner Weckmanin kaulaan ripustettiin ensimmäinen suomalaisurheilijan voittama kultamitali, oli kyseessä pieni ja vaatimaton esine. Halkaisijaltaan olympiakulta oli vain reilun kolmen sentin kokoinen ja painoakin oli kevyet 21 grammaa. Siis neljän voinapin verran. Lontoon kisoissa 1908 jalometallia annosteltiin kitsaasti.

Jos Riossa joku suomalainen voittaa, hän pääsee kannattelemaan huomattavasti tuhdimpaa metallilaattaa. Rion mitalit ovat olympiahistorian suurimmat ja painavimmat. Niiden halkaisija on kahdeksan ja puoli senttimetriä, ja painoa löytyy 500 grammaa. Se on jo voipaketin paino.

Kun kisat paisuvat, myös mitalit pulskistuvat. Mikko Kolehmaisen olympiakulta Barcelonassa 1992 painoi reilut 200 grammaa.

Olympiakullan hauskuus on siinä, että kyseessä ei ole kultamitali. Juoksija Hannes Kolehmainen on viimeisiä suomalaisia olympiavoittajia, jonka olympiakullat oikeasti tehtiin kullasta. Kolehmainen saavutti Tukholmassa 1912 kultaa 5 000 ja 10 000 metrillä sekä maastojuoksussa. Sen kisojen jälkeen kultamitalien pääraaka-aine on ollut hopea. Näin on myös Riossa. Mitalin puolen kilon painosta vain kuusi grammaa on oikeasti kultaa, loppu hopeaa.

Hopeamitali sen sijaan on täyttä hopeaa. Pronssimitali taas syntyy kuparin, sinkin ja tinan seoksesta.

Kun modernit olympialaiset järjestetään Rion kaltaisessa kaupungissa, eivät luonto ja kestävä kehitys ole päällimmäisenä mielessä. Mutta järjestäjien mukaan juuri näitä asioita on ajateltu tarkasti, kun mitalien metallit on kaivettu maaperästä ja työstetty palkinnoiksi.

Hopea- ja pronssimitalien raaka-aineista kolmannes on kierrätysmateriaalia. Mitalien nauhoista puolet on tehty kierrätetyistä muovipulloista.

Mitaliin on kaiverrettu Rion kisojen logo sekä antiikin historiasta tuleva laakeriseppele.

Se Verner Weckmanin lähes 100 vuotta sitten voittama kultamitali oli tasainen levy. Mutta kun olympiavoittaja Riossa palaa mitaliseremonian jälkeen hämmentyneenä kisakylään ja laskee mitalin kaulastaan yöpöydälle, se keinahtaa. Mitali on keskikohdaltaan yli sentin paksuinen, mutta reunoista vain noin puolisenttinen.

Sekin on historiallinen hetki. Aina aikaisemmin mitalit ovat olleet aivan tasaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!