Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julia Stepanovasta tuli KOK:n omituisen dopingsekoilun uhri: ”Olympia-arvot ovat vain sanoja paperilla”

Venäjän järjestelmällisestä dopingista tietoja antanut juoksija Julia Stepanova ei aio valittaa olympiakiellostaan CAS:iin.

Urheilu
 
Michael Kooren / Reuters
Julia Stepanova kilpaili itsenäisenä urheilijana yleisurheilun EM-kisoissa Amsterdamissa heinäkuussa.
Julia Stepanova kilpaili itsenäisenä urheilijana yleisurheilun EM-kisoissa Amsterdamissa heinäkuussa. Kuva: Michael Kooren / Reuters

Viime viikkoina venäläisurheilijoita on suljettu Riosta, heitä on päästetty sittenkin mukaan, päätöksiä on pyörretty ja sääntöjä muutettu.

Tämä kaikki on ollut sekavaa. Venäjän dopingsotkua on ollut selvittämässä monta eri instanssia. Lusikkansa soppaan ovat laittaneet Kansainvälinen olympiakomitea (KOK), urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin (CAS) ja kansainväliset lajiliitot.

Erilaisia päätöksiä on tehty useaan kertaan, mutta moni niistä on pyörretty jälkikäteen. Näin kävi myös tiedonantaja Julia Stepanovan tapauksessa.

Viimeisin muutos tilanteeseen tuli perjantaina, kun CAS totesi yhden KOK:n Venäjälle asettaman dopingrangaistuksen laittomaksi.

Kun selvitys Venäjän laajamittaisesta dopingohjelmasta tuli heinäkuussa julki, KOK päätti, että kaikki urallaan dopingista kärynneet venäläisurheilijat suljetaan Riosta, vaikka he olisivat kärsineet kilpailukieltonsa.

Pykälä herätti kritiikkiä, koska moni muu maa saa entiseen tapaan lähettää olympialaisiin kertaalleen kärynneitä urheilijoita.

Tuoreessa päätöksessään CAS totesi pykälän laittomaksi, koska se ei täytä ”luonnonoikeuden” (natural justice) vaatimuksia.

Tämä avaisi tien Rioon myös Stepanovalle, joka on joutunut KOK:n dopingsekoilun uhriksi.

Venäläisjuoksija Stepanova on tiedonantaja, joka auttoi Venäjän dopingskandaalin paljastamisessa. Hänen piti sen vuoksi kilpailla Riossa itsenäisenä urheilijana, mutta KOK:n heinäkuussa päättämän rangaistuksen jälkeen unelma olympialaisista mureni. Stepanova on jäänyt kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä vuonna 2013.

Stepanova kertoi perjantaina, ettei aio valittaa Rio-hyllytyksestään CAS:iin, vaikka se voisi tuoda hänelle olympiapaikan. Hän sanoi olevansa vihainen KOK:lle, joka ei tukenut häntä Venäjän dopingskandaalin käsittelyn aikana.

”Olemme pettyneitä siihen, että KOK sokaisi silmänsä niiltä riskeiltä, joita Julian täytyi ottaa paljastaessaan Venäjän systemaattista huijauskulttuuria”, Stepanovan ja hänen miehensä Vitalin tiedotteessa kerrottiin Reutersin mukaan.

Tiedonantajapariskunta asuu nykyään Yhdysvalloissa, ja heidän sijaintinsa on tarkoin varjeltu salaisuus.

Heidän mukaansa KOK:n olisi pitänyt asettaa Venäjälle kovempia rangaistuksia. Näillä näkymin vain vajaa kolmasosa Venäjän alkuperäisestä joukkueesta jää olympialaisten ulkopuolelle.

”Samaan aikaan kun Venäjän sallittiin lähettää satoja urheilijoita kisoihin, Julian pyyntöön vastattiin kieltävästi. Vaikka olemme järkyttyneitä, haluamme selventää, ettemme ole missään vaiheessa halunneet edetä oikeuteen.”

Siksi pariskunta ei valita Julian kohtalosta CAS:iin.

”Tämä (KOK:n) päätös lähettää viestin, että Maailman antidopingsäännöstö ja olympia-arvot ovat pelkästään sanoja paperilla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?