Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lotta Lepistö ajaa työkseen 10 000 euron pyörällä, jonka ketjut eivät tahdo pysyä paikoillaan – Riossa ongelma on ratkaistu

Pyöräilytähti Lotta Lepistö kaatui kipeästi ennen olympialaisia, mutta on valmiina tekemään Riossa parhaansa. ”Tulee tosi rankka sunnuntai”, Lepistö ennakoi.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Rankat ylämäet ja kunnon helle odottavat pyöräilijä Lotta Lepistöä Rion maantiekisassa. Olympiakaupungin ruuhkat ovat jo tulleet tutuiksi.
Rankat ylämäet ja kunnon helle odottavat pyöräilijä Lotta Lepistöä Rion maantiekisassa. Olympiakaupungin ruuhkat ovat jo tulleet tutuiksi. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Lotta Lepistö

 27-vuotias maantiepyöräilijä, syntynyt 28. kesäkuuta 1989 Noormarkussa.

 Ajaa ammattilaisena sveitsiläisessä Cervélo–Bigla-tallissa.

 Kilpailee Riossa ensimmäisissä olympialaisissaan. Ajaa sunnuntaina naisten 141 kilometrin maantieajossa kello 18.15 Suomen aikaa.

Rio de Janeiro

Viikko sitten lauantaina Lotta Lepistö oli aloittamassa työssään sitä vaihetta, jossa hän on jo aivan maailman kärkeä. Hän oli taistelemassa pyöräilyn maantiekisan loppukirin voitosta.

Lontoon GP-kilpailun loppusuora oli aukeamassa, ja Lepistö oli ajanut koko päivän hyvin. Edessä oli vielä huipennus ja kovin mahdollinen kirirunttaus.

Loppukiri on sähköinen taistelu, jossa voima, kestävyys ja pelisilmä ratkaisevat voittajan.

Haetaan pyörästä sopiva vaihde, tarkkaillaan pahimpia vastustajia, arvioidaan etäisyyttä maaliin, viimeinenkin oman tallin apuajaja väistyy Lepistön kaltaisen sprintterin tieltä sivuun, ja sitten...

Sitten kaikki meni aivan pieleen.

Kun Lepistö oli avaamassa omaa kiriään, pyörän ketjut tippuivat rattailta. Lepistö polkaisi täysillä tyhjää ja kaatui kovasta vauhdista kyljelleen lontoolaiseen asvalttiin.

Kypärä halkesi, ja oikean käden kyynärpäähän tuli häijyn näköinen haava. Se punersi ikävästi vielä Rion olympiapuistossakin. Kaatumista seurasi hetken sokki ja hämmennys, mutta maantiepyöräilijän asteikolla tämä oli kuitenkin lievimmän pään loukkaantuminen.

”Kyynärpää sai eniten hittiä ja pakara. Selvisin aika vähällä”, Lepistö sanoo Riossa.

Kaatumisessa harmitti enää vain mahdollisen voiton menettäminen.

Lepistö on paitsi napsinut tällä kaudella maukkaita palkintopallisijoituksia kovatasoisten kisojen loppukireissä, myös kärsinyt jo kaksi kertaa samasta kiusallisesta ja vaarallisestakin vaivasta. Siitä, että pyörän ketjut tippuvat kesken kaiken.

Se kuulostaa kummalliselta lajissa, jossa tekniikka on viimeisen päälle. Lepistön ammattilaispyörä maksaa jo pohjahinnaltaan 10 000 euroa.

Mistä siis kiikastaa?

Kun hätä on suurin, on Kimmo Kananen onneksi lähellä. Kananen on itse entinen ammattipyöräilijä ja mukana Riossa Lepistön mekaanikkona. Hän on nyt purkanut ongelman atomeiksi ja pannut Lepistön pyörässä kaiken uusiksi. Olympialaisten pyörä on sama, jolla Lepistö ajaa ammattilaiskisojaan.

”Olen seurannut Lotan ajamista ja nähnyt niitä ongelmia. Tiesin tästä jo pitkän aikaa sitten”, Kananen sanoo.

Yksinkertaistaen ongelma on tässä: tavallisessa pyörässä, kalliissakin, ketjut hyrräävät muodoltaan pyöreiden rattaiden ympärillä. Mutta Lepistö on sveitsiläisen ammattilaistallin kuski, ja hänen tapauksessaan parasta vauhtia haetaan kaikin tavoin.

Siksi Lepistön pyörän eturatas on ovaali eli vähän soikion muotoinen. Sillä tavoitellaan Lepistön mittasuhteille ja ajotyylille optimaalista voimantuottoa ja vauhtia.

Jos tällainen ratas hieman kuluu, tiet ovat epätasaisia, eturattaan vaihteenvaihtaja hieman huonossa asennossa ja sattuu vielä huono tuuri, voi tuloksena olla ketjujen tippuminen. Jopa kahdesti. Se on epätodennäköistä, mutta mahdollista.

”Voin sanoa, että se ei tule toistumaan”, Kananen lupaa.

Riosta on tulossa Lepistölle kova urakka. Hän lensi Lontoosta Brasiliaan pian kaatumisen jälkeen, ja pari päivää meni palautellessa. Kisakylässä hän on nähnyt Usain Boltin ja hämmästellyt kaupungilla Rion kuuluisia ruuhkia.

”Ne ovat käsittämättömiä”, hän naurahtaa.

Kisakaupungissa Lepistö, Kananen ja valmentaja Tommi Martikainen ovat ajaneet kolmistaan maantiekisan reittiä läpi. Luvassa on hellettä ja jyrkkiä nousuja.

”En odottanut, että mäet olisivat näin jyrkkiä. Tulee tosi rankka sunnuntai”, hän sanoo maantieajosta.

Lepistö ei ole ylämäkiajaja. Sen sijaan hänen tallitoverillaan Ashleigh Moolman-Pasiolla voisi olla mahdollisuus voittoon.

”Hän on sellainen 45-kiloinen mäkikuski.”

Ammattilaiskisoissa joukkueet ajavat aina jonkin suunnitelman mukaan. Yksittäisen etapin tai useampipäiväisen kilpailun voittoa yritetään ajaa jollekin joukkueen jäsenelle. Muut tekevät töitä, että yksi voisi taistella voitosta.

Ammattilaisena Lepistö on joukkueensa kiritykki, mutta olympialaisissa hän on yksin. Isommat pyöräilymaat sen sijaan voivat ajaa täälläkin maannaistensa hyväksi.

Lepistö haistelee sunnuntaina hyviä irtiottomahdollisuuksia. Sellaiseen kannattaisi lähteä mukaan. Voi olla, että maantiekisaa paremmat mahdollisuudet hänellä on keskiviikon aika-ajossa, jossa kukin ajaa yksin kelloa vastaan.

Mutta mistä sitä koskaan tietää. Lepistö yrittää olla maantiekisan viimeisessä nousussa hyvissä asemissa.

Sen jälkeen urku auki alamäkeen ja viimeisillä kilometreillä tuttu kuvio: Haetaan pyörästä sopiva vaihde, tarkkaillaan pahimpia vastustajia, arvioidaan etäisyyttä maalin. Ja sitten...

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!