Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värikäs ja mahtipontinen show

Rio korosti näyttävissä avajaisissaan ympäristöä ja kestävää kehitystä, joiden hoitamisesta kisaisäntä on saanut runsaasti kritiikkiä

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Olympialaisten avajaisissa nähtiin värikkäitä esityksiä.
Olympialaisten avajaisissa nähtiin värikkäitä esityksiä. Kuva: Rio Gandara / HS

Rio de Janeiro

Tennistähti Gustavo Kuerten, entinen miesten maailmanlistan ykkönen, juoksi olympiasoihdun kanssa sisään Rion Maracanã-stadionille noin kello 5.45 Suomen aikaa lauantaiaamuna.

Soihtu vietiin maratoonari Vanderlei de Limalle, joka sytytti varsinaisen olympiatulen roihuamaan kello 5.49.

Tuli oli olympiatuleksi pieni, ja niin oli tarkoitettukin, sillä yksi avajaisten ja koko kisojen toistuvista teemoista Riossa on kestävä kehitys. Sitä viesti myös olympiatuli: vähemmän liekkiä, vähemmän fossiilisia polttoaineita, vähemmän kasvihuonekaasuja.

Tietenkin stadionilla nähtiin se, mitä olympialaisten avajaisissa aina.

Näyttävä, erittäin äänekäs, hyväntuulinen, värikäs ja mahtipontinen show. Se esitteli Brasilian ja Rion luontoa, kaupunkia, kulttuuria, muotoilua ja urheilua. Se esitteli eläköityvän supermalli Gisele Bündchenin, joka marssi Maracanãn stadionin läpi ypöyksin, varmoin askelin. Se oli ”übermodelin” viimeinen kävely 60 000 hengen catwalkilla.

Avajaisten luovan johtajan Fernando Meirellesin mukaan Brasilia halusi olla avajaisten osalta toisenlainen kuin edeltäjänsä Ateena, Peking ja Lontoo. Ne katsoivat itseensä ja menneeseen, kun taas Brasilia halusi avajaisshow’llaan tarkastella koko maailmaa, sen kestävää tai kestämätöntä tulevaisuutta.

Tosin tämäkin esitys aloitti katsomalla ensin isäntäänsä. Stadionilla nähtiin elämän synty ja muistutettiin Brasilian olevan maailman suurin puutarha. Koko maa nimensä brasil-puun mukaan.

Sen jälkeen vyörytettiin esiin eurooppalaisten, afrikkalaisten orjien, arabien sekä Lähi-idän kansat, jotka ovat vuorollaan saapuneet Brasilian hedelmälliseen paratiisiin. Maracanan viheriöllä kuvattiin myös Rion muuttuminen kaupungiksi.

Tässä vaiheessa katseet käännettiin omasta navasta maailmalle, ilmastonmuutokseen ja kutistuviin jäätiköihin. Ympäristöteemaa voi pitää yllättävänä ja röyhkeänäkin valintana, kun ennen kisoja on puhuttu erityisen paljon juuri Rion vesistöjen pahoista ympäristöongelmista ja myös Amazonin metsäkadosta.

Kentälle marssineet urheilijat nähtiin ”istuttamassa” puunsiemeniä esityksen aikana. Siemenistä istutetaan Rioon kisojen jälkeen urheilijoiden metsä, josta tulee osa kisojen perintöä.

Suomen lippua kantoi purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén. 54 suomalaisurheilijasta paikalla oli arviolta puolet. Muun muassa yleisurheilijat leireilevät vielä Rion ulkopuolella. Yli 10 000 urheilijan marssi kesti käsikirjoituksen mukaan yhden tunnin, 50 minuuttia ja 17 sekuntia.

Suuret suosionosoitukset sen sijaan sai joukkue numero 207, olympialipun alla marssinut maailmaan pakolaisten joukkue, joka on mukana ensimmäistä kertaa.

Rio Gandara / HS
Maratoonari Vanderlei de Lima sytytti varsinaisen olympiatulen.
Maratoonari Vanderlei de Lima sytytti varsinaisen olympiatulen.
Rio Gandara / HS
Avajaisissa nähtiin luonnollisesti myös Suomen kisajoukkue.
Avajaisissa nähtiin luonnollisesti myös Suomen kisajoukkue.
Rio Gandara / HS
Rion avajaiset olivat pienimuotoisemmat kuin aiemmissa olympiakisoissa.
Rion avajaiset olivat pienimuotoisemmat kuin aiemmissa olympiakisoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?