Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvaton olympiaisäntä – Ryöstöt ja kuolemantapaukset ovat osoittamassa pelot Rion vaaroista todeksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan olympialaisissa toistetaan samat virheet kuin jalkapallon MM-kisoissa. Tuolloin poliisin operaatioissa kuolleiden määrä kasvoi 40 prosenttia normaaliin nähden.

Urheilu
 
MURAD SEZER / Reuters
Turvamies seisoi olympialaisten soutuareenan vierellä lauantaina.
Turvamies seisoi olympialaisten soutuareenan vierellä lauantaina. Kuva: MURAD SEZER / Reuters
Fakta

Rion olympialaiset

 Rio de Janeiro isännöi olympialaisia 5.–21. elokuuta 2016. Ne ovat ensimmäiset Etelä-Amerikassa järjestetyt olympialaiset.

 Riossa asuu kuusi miljoonaa ja sitä ympäröivällä metropolialueella yli 12 miljoonaa ihmistä.

 Rio oli Brasilian pääkaupunki 1764–1960. Nykyisin pääkaupunki on Brásilia. Maan suurin kaupunki on 20 miljoonan asukkaan São Paulo.

 Olympialaisten turvallisuutta vartioi arviolta 85 000 poliisia.

 

Rio de Janeiro.

Pystyykö väkivaltaisena kaupunkina pidetty Rio de Janeiro järjestämään turvallisesti maailman suurimman tapahtuman eli kesäolympialaiset?

Kysymystä on pohdittu ja vastausta pelätty siitä saakka, kun Riolle myönnettiin kesäkisat seitsemän vuotta sitten.

Parin ensimmäisen kisapäivän sekä niitä edeltäneen viikon perusteella vastaus on, että ei valitettavasti pysty. Jo alkumetreillä kisapaikkojen lähellä on raportoitu useista kuolemantapauksista ja vaaratilanteista.

Lauantaina 51-vuotias brasilialaisnainen kuoli, kun ryöstäjät kävivät hänen kimppuunsa Rion satama-alueella. Olympiabulevardiksi kutsutulla kadulla liikkunut nainen yritti paeta kolmea ryöstäjää, jolloin ryöstäjät ampuivat häntä päähän. Satama-aluetta on ennen kisoja kunnostettu, ja siitä on yritetty tehdä houkuttelevaa kohdetta juuri kisaturisteille.

Perjantaina poliisi ampui miehen, joka ryösteli useita ihmisiä Maracanã-stadionin lähellä avajaisten aikaan.

Yksi erikoisimmista väkivallanteoista sattui aikaisemmin viime viikolla Barran alueella, jossa suurin osa olympialaisten suorituspaikoista sijaitsee.

Moottoripyörällä liikkunut mies rikkoi liikenneruuhkaan jumittuneen BMW X6 -luksusmaasturin sivuikkunan ja yritti ryöstää autossa olleen kolmihenkisen perheen.

Autoa kuljettanut mies sattui olemaan jujutsu-kamppailulajin harrastaja, ja syntyneessä yhteenotossa hyökkääjä sai itse surmansa. Poliisin mukaan hyökkääjän oma ase laukesi useita kertoja.

Ensin uutisoitiin, että autoa ajanut mies olisi ollut Venäjän varakonsuli, mutta Venäjä kiisti tiedon.

Hyökkäys joka tapauksessa tapahtui juuri sillä tiellä, joka yhdistää olympiapaikat Rion kaupunkiin ja jota pitkin olympialaisten liikenne pääosin kulkee.

TONY GENTILE / Reuters
Kameramies kuvasi kahta mahdollisesti luodin aikaansaamaa reikää Deodoron ratsastuskeskuksen mediateltassa lauantaina.
Kameramies kuvasi kahta mahdollisesti luodin aikaansaamaa reikää Deodoron ratsastuskeskuksen mediateltassa lauantaina.

Lista valitettavasti jatkuu.

Lauantaina luoti lävisti toimittajia varten rakennetun työskentelyteltan katon Deodoron ratsastuskeskuksessa. Kukaan ei loukkaantunut. Toistaiseksi on epäselvää, mistä luoti oli peräisin. Ratsastuskeskus sijaitsee sotilasalueen läheisyydessä.

Suomalaiset Yleisradion työntekijät puolestaan todistivat aseellista ryöstöä ruokaravintolan terassilla, ja Suomen Tietotoimiston toimittajat ohjattiin suojaan, kun eräällä kaupungin metroasemalla kuultiin useita laukauksia.

Kolme ruotsalaista turistia kidnapattiin, kun he taksikuskin varoituksista huolimatta halusivat pysähtyä kuvaamaan erästä favelaa.

Ja niin edelleen.

Kisapaikat ovat toistaiseksi olleet rauhallisia. Miesten maantiepyöräilyn maaliviivalta poliisi tosin poisti epäilyttävän laukun ja suoritti sille ”hallitun räjäytyksen” sunnuntaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan laukun epäiltiin lopulta kuuluneen kodittomalle miehelle.

Kisojen turvallisuutta valvoo peräti 85 000 poliisia, mikä on kaksinkertainen määrä verrattuna Lontoon neljän vuoden takaisiin kisoihin.

Sotšin talvikisoissa 2014 suurin turvallisuusuhka liittyi terrorismiin, mikä myös näkyi joka paikassa, jopa mediabusseissa. Kulkuluvat luettiin bussiin noustessa ja siitä poistuessa, ovet sinetöitiin matkan alkaessa ja ennen kisapaikalle menoa bussin pohja tarkastettiin huolellisesti peileillä pommien ja ylimääräisten esineiden varalta.

Riossa ote tuntuisi tämän suhteen olevan astetta huolettomampi ja tarkastukset keveämpiä.

Maailman viidestäkymmenestä vaarallisimmasta kaupungista 21 sijaitsee Brasiliassa. Rio ei ole tuolla listalla, mutta vaarallinen se silti on.

Etenkin ryöstäjille kisat ovat mahdollisuuksia täynnä. Australialaiselta valokuvaajalta varastettiin riolaisessa kahvilassa keskellä kirkasta päivää 40  000 dollarin edestä kuvauskalustoa.

Paikalliset kehottavatkin ulkomaalaisia pitämään aina mukana hieman käteistä rahaa, jonka voi tarvittaessa antaa ryöstäjille.

Rion eri alueiden välillä on perinteisesti suuret turvallisuuserot, ja kisojen pääkeskittymä Barran alue on yleensä ollut turvallinen. Jalkapallon MM-turnauksen aikaan osa paikallisista piti turvallisuustilannetta jopa parempana kuin tavallisesti. Kisat olivat toki Riolle pienemmät, ja maan taloustilannekin oli silloin parempi.

Turistialueet ovat parinkymmenen vuoden aikana jopa rauhoittuneet, ja harkintaa käyttäen kaupungin paremmilla alueilla voi elää turvallisesti.

Kaikkein vaarallisinta Riossa on olla mustaihoinen köyhä nuori mies.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan olympialaisissa toistetaan samat virheet kuin jalkapallon MM-kisoissa. Tuolloin poliisin operaatioissa kuolleiden määrä kasvoi 40 prosenttia normaaliin nähden.

Poliisin uhrien lailla poliisit itsekin ovat usein kouluttamattomia, nuoria, liipasinherkkiä miehiä.

Riossa voi pelätä molempia.

Juttua päivitetty 10.8. kello 17:38. Poistettu jutun alusta kohta jossa kerrottiin, että Rio olisi yksi maailman väkivaltaisimmista kaupungeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!