Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isän halaukset piristivät mieltä

Benedek Oláhista tuli lyhyessä ajassa Suomen joukkueen suosituimpia urheilijoita Riossa. Tappio masensi, mutta kannustus lämmitti.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Ensimmäisestä pettymyksestä toivuttuaan Benedek Oláh suuntasi jo ajatuksia kohti vuoden 2020 Tokion olympialaisia.
Ensimmäisestä pettymyksestä toivuttuaan Benedek Oláh suuntasi jo ajatuksia kohti vuoden 2020 Tokion olympialaisia. Kuva: Rio Gandara / HS

Rio de Janeiro

Benedek ”Pentti” Oláh löysi jotain hyvääkin muuten sysimustasta sunnuntaistaan Rion olympialaisten pöytätenniksessä.

Ensin hän sai rutistavat onnittelut isältään ja äidiltään kisakatsomossa. Tunteet olivat pinnassa. ”Halattiin. Faija oli ylpeä minusta, vaikka pelasin huonosti.”

Lisälämmitystä toi golfari Mikko Ilonen, joka oli tullut lähes suoraan lentokentältä katsomaan Oláhin peliä.

”Sinun asenteessasi ja luonteessasi on paljon opittavaa”, Ilonen sanoi Oláhille median haastattelutilassa.

Oláh hävisi toisen kierroksen ottelunsa selvin numeroin tanskalaiselle Jonathan Grothille. Eräluvut olivat 11–8, 11–5, 12–10 ja 11–3.

Lopussa Oláhista näkyi turhautuminen, kun pallot eivät pudonneet vastustajan pöytäpuoliskolle.

”Hän ei päästänyt minua pelaamaan. Hänen taktiikkanaan oli kuluttaa aikaa. Ihme, ettei hän saanut varoitusta, vaikka tuomari huomautti monta kertaa”, Oláh sanoi. ”Rehellisesti sanottuna olin vahvempi, mutten saanut pelistä kiinni.”

Kolmas erä oli jo Oláhin hyppysissä, mutta tanskalainen käänsi pelin väkisin edukseen tasatilanteessa 10–10.

”Olisi pitänyt ottaa aikalisä. Kaveri rikkoi rytmiäni. Siksi hän kierteli takalaarin kautta ja pyyhki kättä pöytään”, sanoi Oláh, joka ei ollut ennen pelannut yhtä isossa turnauksessa.

Oláh loukkasi kesäkuussa jalkaansa. Hänelle tuli hermopinne päkiään, ja sen takia hänen harjoitteluunsa tuli pakollista taukoa.

Se näkyi toisen kierroksen ottelussa. Lauantaina hän voitti singaporelaisen Chen Fengin eräluvuin 4–1. Grothia vastaan tuli puhdas 0–4-tappio.

Kuinka paljon päkiä haittasi peliä?

”Vikaa oli korvien välissä. En uskaltanut liikkua enkä päässyt liikkeelle. Aivot antoivat viestiä, että älä liiku, kun tulee kipua”, sanoi Oláh, joka kertoi harjoitelleensa syöttöjä yhden jalan varassa.

Oláh on saanut Rioon paljon kannustusta. Se lämmitti mieltä. ”Kiva, jos olen nostattanut pingishuumaa kotimaassa. Porukka on kannustanut ja on ollut paljon viestejä. Tunsin sen suomalaissisun, josta puhutaan.”

Kalajoella syntynyt mutta Budapestissä asuva Oláh nousi olympiajoukkueeseen voittamalla maailmanlistan kuusi parempaa pelaajaa kuin hän. Jo se oli iso voitto Oláhille ja Suomen kituvalle pöytätenniskulttuurille.

Oláh on saanut Suomen olympiakomitealta valmistautumistukea 5 000 euroa. Muuten pöytätennis ei ole saanut olympiakomitealta järjestelmätukea.

”Homma jäi kesken, kun en päässyt kiinalaista vastaan”, Oláh harmitteli. Hän olisi kohdannut kolmannella kierroksella Ma Longin, maailmanlistan ykkösen.

”Katsotaan, miten olympiakomitea tukee, kun lähdetään kohti Tokion olympialaisia”, sanoi Oláh, jolla kuluu pelaamiseen ja pelimatkoihin vuodessa noin 20 000 euroa.

”Onneksi eläminen on Unkarissa halvempaa kuin Suomessa.”

Rio Gandara / HS
Benedek Oláhin mielestä tanskalainen vastustaja Jonathan Groth (oik.) onnistui rikkomaan hänen rytmiään.
Benedek Oláhin mielestä tanskalainen vastustaja Jonathan Groth (oik.) onnistui rikkomaan hänen rytmiään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!