Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikä on vain numero – 41-vuotias telinevoimistelun legenda kilpailee Riossa itseään 25 vuotta nuorempia urheilijoita vastaan

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
MIKE BLAKE / Reuters
Oksana Chusovitina selvitti tiensä hypyn finaaliin.
Oksana Chusovitina selvitti tiensä hypyn finaaliin. Kuva: MIKE BLAKE / Reuters

Maisa Soininen

Telinevoimistelua dominoi perinteisesti nuoret naiset (esimerkiksi neliottelun suurin ennakkosuosikki Simone Biles on 19-vuotias), Rion telinevoimisteluareenalla on tarjolla hieman kokeneemmankin voimistelijan taidonnäytteitä.

Telinevoimistelijoiden huippu-urat päättyvät tavallisesti viimeistään kolmekymppisinä, usein jo aiemmin, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Uzbekistanin Oksana Chusovitina, 41, osallistuu Riossa jo uransa seitsemänsiin olympialaisiin. Kun olympialaisiin saa osallistua nuorimmillaan 16-vuotiaana, Chusovitina kilpailee Riossa itseään jopa 25 vuotta nuorempia voimistelijoita vastaan. Osa Chusovitinan kilpakumppaneista on nuorempia kuin hänen 17-vuotias poikansa.

Kun Simone Biles syntyi vuonna 1997, Chusovitina oli jo voittanut viisi MM-mitalia.

”Kun kilpailen... olisi hienoa, jos tuomarit antaisivat minulla muutaman lisäpisteen iästä”, Chusovitina sanoi pilke silmäkulmassa ennen olympiaurakkaansa.

Chusovitinasta tuli Riossa vanhin olympialaisissa kilpaillut telinevoimistelija. Ja mistään ihan turhasta naisesta ei ole kysymys: Chusovitina on urallaan voittanut muun muassa suosikkitelineensä hypyn olympiahopeaa vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa. Uzbekistania, Saksaa, Neuvostoliittoa ja entisten neuvostomaiden yhdistettyä joukkuetta edustaneen voimistelijan palkintokaapista löytyy myös 11 MM-mitalia.

Saksan edustamisen – ja uran jatkamisen – taustalta löytyy surullisen kaunis tarina. Chusovitinan poika Alisher sairastui leukemiaan vuonna 2002 ja hänellä tarjottiin hoitoa Saksasta. Hoidot auttoivat ja voimistelija halusi kiittää Saksaa ystävällisyydestä ja poikansa pelastamisesta. Kiitoksena hän päätti alkaa edustaa maata vuonna 2006. Vuoden 2008 Pekingin olympiahopean hän voitti nimenomaan Saksan lipun alla.

Vuoden 2012 Lontoon olympialaisten jälkeen Chusovitina väläytteli jo uransa lopettamisella, mutta rakkaus voimistelua kohtaan sai hänet jatkamaan.

”Tunsin, että voisin tehdä vielä enemmän. Olen elossa, voin hyvin, hän on todennut uransa jatkamisesta.”

Nyt Chusovitina jatkaa olympiakullan metsästämistä Riossa, sillä kisojen vanhin telinevoimistelija selvitti tiensä hypyn finaaliin seitsemän muun, selvästi nuoremman naisen kanssa.

Lähteet: USA Today Sport, Reuters

MIKE BLAKE / Reuters
Oksana Chusovitina selvitti tiensä hypyn finaaliin.
Oksana Chusovitina selvitti tiensä hypyn finaaliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!