Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet ja naiset alkoivat ampua eri sarjoissa, kun nainen voitti yhteiskisassa olympiakultaa – nykymalli on silti tasa-arvoisempi

Miksi miehet ja naiset kilpailevat tarkkuutta vaativassa ampumaurheilussa eri sarjoissa?

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Satu Mäkelä-Nummelan laji on trap-ammunta, jossa miehet ja naiset kilpailivat samassa sarjassa vielä vuonna 1992.
Satu Mäkelä-Nummelan laji on trap-ammunta, jossa miehet ja naiset kilpailivat samassa sarjassa vielä vuonna 1992. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Ammunta olympialaisissa

Miesten ja naisten sarjat:

 10 metrin ilmakivääri

 50 metrin kiväärin kiväärin moniasentokilpailu

 10 metrin ilmapistooli

 Trap-ammunta

 Skeet-ammunta

Vain miehet:

 50 metrin kivääri makuukilpailu

 50 metrin pistooli

 25 metrin olympiapistooli

 Kaksoistrap

Vain naiset:

 25 metrin urheilupistooli

Ammunta on urheilulaji, joka vaatii enemmän aivoilta kuin lihaksilta. Olympiavoittaja tarvitsee huippuluokan sihtiä, tekniikkaa ja hermokontrollia.

Voimaominaisuuksilla, jotka miehillä ovat biologisista syistä keskimäärin paremmat kuin naisilla, ei ole ampumaurheilussa juuri merkitystä.

Silti miehet ja naiset kilpailevat ammunnassa eri sarjoissa. Miksi?

”Kaikissa urheilulajeissa on ollut viime vuosina se trendi, että miehet ja naiset kilpailevat eri sarjoissa”, Suomen ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Pia Nybäck vastaa.

Aina näin ei ole ollut. Miehet ja naiset kilpailivat ampumaurheilussa vastakkain vuosikymmeniä. Muutos tuli vasta, kun nainen pärjäsi miehille riittävän korkealla tasolla.

Vuonna 1976 Montrealin olympialaisissa yhdysvaltalainen nainen Margaret Murdock voitti hopeaa 50 metrin pienoiskiväärin kolmiasentokilpailussa. Kisan voittaneella yhdysvaltalaismies Lanny Basshamilla oli sama tulos kuin Murdockilla, mutta kun tuomarit syynäsivät maalitaulua tarkemmin, Basshamin todettiin olleen piirun verran tarkempi.

Naisen voittama olympiahopea oli joillekin liikaa. Wall Street Journalin mukaan lajipiireissä, etenkin Itä-Euroopassa, alettiin Montrealin jälkeen vaatia erillisiä sarjoja miehille ja naisille.

Toive toteutui vuonna 1984 Los Angelesin kesäkisoissa, kun miehet ja naiset alkoivat kilpailla kivääri- ja pistoolilajeissa eri sarjoissa. Haulikkoammunnassa oli yhä vain yksi molemmille sukupuolille avoin sarja – kunnes nainen ryöpytti siinäkin miehiä.

Kiinalaisnainen Zhang Shan voitti skeetin olympiakultaa Barcelonassa vuonna 1992. Neljän vuoden päästä skeetissä saivat ampua vain miehet. Naisten oma sarja tuli mukaan Sydneyssä vuonna 2000.

”Silloin oli aika erikoista vekslailua näiden lajien välillä. Vaikea sitä on sanoa, mistä se johtui. En muista, että Kansainvälisen ampumaurheiluliiton tekemisiä ja motiiveja olisi sen suuremmin avattu”, Nybäck muistelee.

Nybäck (omaa sukua Julin) kilpaili tuohon aikaan itsekin. Vuonna 2000 hän sijoittui Sydneyn kaksoistrapissa 13:nneksi. Hän muistaa Shanin olympiakullan ja siitä seuranneet muutokset hyvin.

”Kun sitä katsoo jälkikäteen, niin onhan se ollut aika hassua soutamista ja huopaamista. Se tuntui vähän kummalliselta, ettemme tienneet, mitkä lajit ovat seuraavissa olympialaisissa”, Nybäck muistelee.

Reijo Hietanen
Pia Nybäck (omaa sukua Julin) voitti kaksoistrapin MM-kultaa vuonna 1999. Nykyisin kaksoistrapissa on olympialaisissa vain miesten sarja.
Pia Nybäck (omaa sukua Julin) voitti kaksoistrapin MM-kultaa vuonna 1999. Nykyisin kaksoistrapissa on olympialaisissa vain miesten sarja.

Vaikka ammunta on ennen kaikkea tarkkuuslaji, jossa naiset ovat todistetusti pärjänneet miehille, Nybäck pitää sukupuolten omia sarjoja tasa-arvoisena ratkaisuna.

Barcelonan kesäkisojen aikaan naisilla oli haulikkoammunnassa vähemmän kiintiöpaikkoja kuin miehillä, minkä vuoksi nykyistä harvempi nainen pääsi olympialaisiin.

”Tasoero miesten ja naisten välillä ei ole suuri. Jos keskimäärin katsotaan tuloksia, niin miehet ovat vähän parempia, mutta yksilöiden välillä ero saattaa hyvin tasoittua.”

Miksi miehet sitten ovat keskimäärin parempia?

”Fysiikalla on pieni merkitys haulikkoammunnassa, mutta ei se ratkaiseva tekijä ole”, Nybäck vastaa.

Olympialaisten ampumalajeissa miehet ampuvat alkukierroksilla enemmän kuin naiset. Esimerkiksi haulikkoammuntalajien karsinnassa miehet ampuvat 125 kiekkoa ja naiset 75.

Siihen ei ole mitään erityistä syytä. Aikanaan miehet ja naiset ampuivat yhtä paljon kiekkoja, mutta asia muuttui, kun haulikkoammunnan naisten sarjat tulivat olympialaisiin.

Ampuvatko naiset miehiä vähemmän siksi, ettei tuloksia voisi vertailla?

”Hyvä kysymys. Sanotaan näin, että Kansainvälinen ampumaurheiluliitto on yksi konservatiivisimmista lajiliitoista. Ei tuota kieltääkään voi, mutten varmasti tiedä, mistä se johtuu”, Nybäck sanoo.

Pientä vertailua on silti hauska tehdä. Esimerkiksi 10 metrin ilmapistoolin finaalissa sekä miehet että naiset ampuvat saman verran laukauksia, eivätkä karsintojen tulokset vaikuta finaaliin. Tulokset ovat siis vertailukelpoisia.

Riossa miesten sarjan voitti Vietnamin Hoang Xuan Vinh tuloksella 202,5. Naisissa Kiinan Zhang Mengxuen voittotulos oli 199,4, joka olisi riittänyt miehissä pronssille.

”Ilma-aseissa fysiikan merkitys on todella pieni. Ilmakivääristä jotkut ovat sitä mieltä, että se olisi fyysisesti sopivampi laji naisille kuin miehille.”

EDGARD GARRIDO / Reuters
Kiinan Zhang Mengxuen tulos olisi riittänyt 10 metrin ilmapistoolin miesten sarjassa olympiapronssille. Naisissa hän voitti kultaa.
Kiinan Zhang Mengxuen tulos olisi riittänyt 10 metrin ilmapistoolin miesten sarjassa olympiapronssille. Naisissa hän voitti kultaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?