Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riossa kilpaileva painonnostaja Anni Vuohijoki aiheuttaa harmia valmentajalleen – ”Se on liian fiksu”

Diplomi-insinööri Anni Vuohijoki aiheuttaa harmaita hiuksia valmentajalleen. Ja pahempaa vain on luvassa.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Painonnostaja Anni Vuohijoki harjoitteli viikonloppuna Riossa. Hän kilpailee tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa.
Painonnostaja Anni Vuohijoki harjoitteli viikonloppuna Riossa. Hän kilpailee tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Kuka?

Anni Vuohijoki

 28-vuotias painonnostaja, syntynyt 24. toukokuuta 1988 Nakkilassa. Asuu Helsingissä.

 Pituus 162cm, paino 62–69 kiloa.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri. Tuore lääketieteen opiskelija.

 Menestynyt voimanostaja, vaihtoi painonnostoon kolmisen vuotta sitten.

 Työskentelee itse painonnostajien valmentajana.

 Ennätykset painonnostossa: tempaus 88 kg, työntö 106 kg, yhteistulos 194 kg.

Rio de Janeiro

Vaikka painonnostaja Anni Vuohijoki on Suomen olympiajoukkueen tuntemattomimpia urheilijoita, löytyy häneltä yksi porukan kiinnostavimmista ansioluetteloista.

Vuohijoki on voimanoston kaksinkertainen nuorten Euroopan mestari ja aikuisten sarjojen MM- ja EM-mitalisti. Liikunta- ja valmennusalan yrittäjä. Olympiaurheilija.

Tämän kesän kohu-urheilija.

Ja sitten on se valmentajan kannalta kaikkein pahin asia: Vuohijoki on myös Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunut rakennustekniikan diplomi-insinööri.

”Kyllä, joo, valitettavasti!” painonnostomaajoukkueen päävalmentaja Mika Tiainen huokaisee Vuohijoen koulutuksesta.

Miksi valitettavasti?

”Se on liian fiksu! Se antaa haasteita valmentajallekin. Pitää kaivaa perusteita joka asiaan.”

Vuohijoesta tuli olympiaurheilija 18. heinäkuuta, kun hänet valittiin Suomen edustajaksi Rion painonnostoon naisten 63 kilon sarjaan. Olympialaiset ovat 28-vuotiaan nostajan ensimmäiset.

Valinnasta nousi pienen lajin piirissä iso metakka. Luokassa on kaksi muutakin vahvaa nostajaa, Anna Everi ja Meri Ilmarinen, jotka kumpikin tekivät valintapäätöksestä valituksen.

Etenkin Everi antoi tulikivenkatkuisia ja katkeria kommentteja julkisuuteen. Everin mukaan hänet olisi pitänyt valita Rioon ja painottaa valinnassa pidemmän ajan tuloksia.

Urheilun oikeusturvalautakunta kuitenkin jätti päätöksen voimaan, ja Rioon matkasi Vuohijoki. Hän suhtautuu asiaan ainakin ulkoisesti tyynesti ja kollegoitaan ymmärtäen. Jos valinta olisi mennyt toisin, häntä olisi itseäänkin kiukuttanut.

”Meitä oli kolme nostajaa, joilla oli sauma kisoihin”, Vuohijoki sanoo sovittelevasti.

Eikä kiista edustuspaikoista aina vaikuta urheilijoiden ystävyyteen. Meri Ilmarinen oli Vuohijoen mukana tekemässä Helsingissä viimeisiä harjoituksia ja kannustamassa matkaan.

Kohusta huolimatta, tai ehkä jopa sen ansiosta, Vuohijoen valmistautuminen on sujunut hyvin. Valmentajan ja urheilijan itsensä mukaan suorastaan ”pelottavan hyvin”.

Nostoissa on tehty omia ennätyksiä. Voi olla, että aloitusrautoja joudutaan kohottamaan keskiviikon kisaan. Se tarkoittaisi tempauksessa yli 88 kilon ja työnnössä yli 106 kilon painoja.

”Katastrofi-itkutreenejä ei ole tullut”, sanoo Vuohijoki.

Kyseessä on epäonnistuneesta harjoituksesta syntyvä ”järjetön kiukku”, josta pitää rauhoittua ja yrittää muuttaa se hyväksi treeniksi. Edellisestä katastrofista on kuulemma aikaa jo vuosi.

Valintakohussa oli Vuohijoen kannalta se merkittävä puoli, että media kiinnostui hänestä. Ja se taas tarkoitti, että Vuohijokea rupesi ärsyttämään, kun lehdissä oli hänestä kuvia ”tukka silmillä ja ilman meikkiä”.

Kun Rion suomalaisesta toimittajaringistä vastataan, ettei meitä toimittajia haittaa urheilijan ulkonäkö, hän vastaa: ”Mutta mua haittaa, kun mä näen ne kuvat.”

Vuohijoen kaltainen urheilija on kuin tehty kiinnostavaksi urheilupersoonaksi fitness-ajan Suomeen. Hän on sanavalmis, lihaksikas, ravinnosta, painonnostosta ja terveydestä blogia kirjoittava urheilija.

Lukemattomat kuntoilijat vääntävät salilla rautaa ja tavoittelevat isoja lihaksia ja pyöreitä pakaroita. Maastavedosta on tullut muotia, ja tuloksista pannaan kuvat Instagramiin.

Vuohijoen erottaa kuntoilijoista ja fitness-harrastajista se, että hän on heitä paljon vahvempi.

Blogissaan Vuohijoki on avoin. Hän kertoo treenin lisäksi myös henkilökohtaisista asioista, kuten veljensä kuolemasta vajaat kymmenen vuotta sitten.

Diplomi-insinöörin tutkinto oli hänen omasta mielestään melkein vahinko. Hän sattui pääsemään ylioppilaspapereilla sisään, eikä pedanttina luonteena voinut jättää koulua kesken.

Välillä energiaa on liikaakin. Sen takia henkisen valmentajan kanssa on haettu apua asioiden aikatauluttamiseen. Etenkin sitä on opeteltu, että vapaapäiviäkin ihmisellä pitää olla.

Poikaystävän kanssa sovitaan illalla, että nyt Instagram pannaan kiinni.

Valmentaja Tiaisen mukaan Vuohijoki voisi olla parhaimmillaan nostajana muutaman vuoden päästä. Nyt takana on vasta kolmisen vuotta kunnon harjoittelua.

Vuohijoki itse arvelee, että massaa on saatava jaloista ylävartaloon.

Valmentajalle tulevat vuodet lupaavat lisää harmaita hiuksia. Väännöt ja perustelut harppaavat uudelle tasolle, sillä tänä kesänä Vuohijoki otti vastaan opiskelupaikan Oulun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Hän selvitti pääsykokeet treenien ohessa, hyvällä fysiikan osaamisella.

Ammatti on lapsuuden haave, ja oma suuntaus voisi löytyä urheilupuolelta.

”Koulu alkoi kaksi päivää sitten”, hän naurahtaa.

Markku Ulander / Lehtikuva
Ennätys tempauksessa: 88kg.
Ennätys tempauksessa: 88kg.
Markku Ulander / Lehtikuva
Ennätys työnnössä: 106kg.
Ennätys työnnössä: 106kg.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!