Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Muurinen pääsi pois kortistosta ja valmentaa taas – ”Kyllä minulla on aina ollut pikkasen näyttämisen halua”

Kokeneen valmentajan tehtävänä on pelastaa Helsingin IFK kuiville jalkapalloliigassa.

Urheilu
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Valmentaja Antti Muurinen hälytettiin pelastamaan HIFK:ta, ja nyt tulee vastaan entinen seura HJK.
Valmentaja Antti Muurinen hälytettiin pelastamaan HIFK:ta, ja nyt tulee vastaan entinen seura HJK. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Antti Muurinen myöntää, että tilanne on jollain tapaa skitsofreeninen. Hän istuu HIFK:n paita päällään Helsingin Jalkapalloklubin fanikatsomon penkillä ja juttelee keskiviikkoisesta Veikkausliigan paikallisottelusta.

Samasta katsomosta HJK:n fanit huusivat vuodesta toiseen ”Sexy football, Antti Muurinen”. Kausi 2012 oli Muurisen viimeinen Klubin päävalmentajana ja päätös komea. Pelaajat kantoivat kultatuolissa valmentajaansa kohti riehakasta fanikatsomoa viimeisen kotiottelun jälkeen.

Ja tietenkin kausi päättyi mestaruuteen. Niin tapasivat useat kaudet päättyä Muurisen valmentamissa seuroissa. Mestaruuksia on seitsemän.

Energinen Muurinen valmensi HJK:n jälkeen Mypaa ja sai kuulla uudelleen kesällä 2014, miltä kuulostavat Sexy football -huudot. Muurinen toi Mypan Stadiin Klubia vastaan, mutta entistä mestarivalmentajaa ei ollut unohdettu.

IFK:ssa Muurinen ei ole voittamassa mestaruutta vaan pelastustalkoissa. Muurinen kutsuttiin hätiin, kun seuran kurssi alkoi painua vääjäämättä kohti pohjaa.

Päävalmentaja Jani Honkavaara sai mennä, ja jalkapalloeläkeläisen puhelin soi Kontulassa. Sarjapaikka olisi pakko saada pelastetuksi.

”Kyllä minulla on aina ollut pikkasen näyttämisen halua. Ja se asia usein unohtuu, että olen kaksi kertaa mennyt Klubiin, kun ne ovat olleet putoamassa ”, Muurinen sanoo. ”Uskon, että tämä on käännettävissä.”

Muurinen luuli jo valmentaneensa uransa viimeisen ottelun, mutta nyt niitä pelejä tulee lisää koko syksyn täydeltä.

Eikä alku ole ollut ollenkaan hassumpi. Kaksi ottelua, joista on tullut tasapeli ja voitto. Neljä pistettä.

Show jatkuu, ja kierrokset lisääntyvät, kun IFK kohtaa kotiottelussaan HJK:n.

”On se hiukan skitso tilanne”, Muurinen sanoo viedessään IFK:n entistä seuraansa vastaan. ”Minulla ei ole mitään HJK:ta vastaan, mutta tällä hetkellä teen töitä IFK:lle – ja toivon IFK:n voittavan. Arvostan molempien seurojen faneja.”

IFK pelasi Muurisen ensimmäisessä ottelussa hallitsevaa mestaria SJK:ta vastaan 1–1-tasapelin. Sunnuntaina tuli riemukas 5–2-voitto Maarianhaminassa IFK:sta.

Se voitto auttoi HIFK:n nousemaan pois karsijan paikalta ja nosti HJK:n takaisin liigakärkeen.

Mitä Muurinen uskoo uuden joukkueensa eniten tarvitsevan ja mitä hän pystyy tuomaan tähän?

”Henkisen puolen juttuja. Uskon, että se ratkaisee, mitä pääkopan sisällä tapahtuu. Sillä on tällaisessa tilanteessa paljon enemmän merkitystä kuin futistaidoilla. Ilmapiiri ratkaisee.”

IFK sai juuri mukaansa maalivahti Tomi Maanojan ja keskikentän Mika Väyrysen, kun siirtoaika alkoi. Väyrysen ja Muurisen tiet ovat kulkeneet yhdessä vuosia. On maajoukkuetta ja Klubia.

Väyrynen, 34, tuli viimeksi Muurisen joukkueeseen kesken kauden 2012, kun päävalmentaja oli lopettelemassa pestiään HJK:ssa.

”Vaikea sanoa, mikä on Antin salaisuus. Hän saa joukkueet taistelemaan ja pelaamaan. Palkintokaapissa on paljon tavaraa”, Väyrynen sanoi HS:lle syksyllä 2012, kun yhteinen taival päättyi. ”Hänen pelifilosofiansa on sellainen, josta monet pelaajat tykkäävät.”

Jalkapalloa Muurinen rakastaa, ja sen työn parissa hän viihtyy. Eikä intohimo ole hänen omien sanojen mukaan laantunut tai edes haalistunut.

Kahdesti Muurinen on joutunut pohtimaan jalkapallomaailman kovuutta. Ensin salama iski kesällä 2005, kun hän sai potkut maajoukkueen päävalmentajan pestistä. Toinen kerta tuli kymmenen vuotta myöhemmin, kun Mypa meni konkurssiin ja Muurinen joutui hakeutumaan työ- ja elinkeinotoimiston eli entisen työvoimatoimiston asiakkaaksi.

”Se vuosi 2005 oli raskas. Isäni kuoli, tuli avioero ja sain potkut. Jouduin katselemaan elämälleni uutta suuntaa”, Muurinen sanoo ja lisää pelaajien kultatuolin syksyllä 2012 pyyhkineen surut sielusta.

Mypan konkurssin jälkeen Muurinen sai osan maksusaatavistaan palkkaturvasta, ja lopulta hän kolkutti työ- ja elinkeinotoimiston luukkua. Muurisella oli voimassa oleva sopimus Mypan kanssa kaudesta 2015, mutta palkanmaksu katkesi.

”Oli erikoista käydä se prosessi läpi. Oppia ja nähdä, millaista se oli”, Muurinen sanoo. ”Niin voi käydä kelle vaan.”

IFK:ssa Muurinen käy kolmannen kerran urallaan kamppailuun putoamista vastaan. Voitto HJK:sta helpottaisi asemaa kummasti.

Muurinen joutuu panemaan peliin 36 vuoden kokemuksensa valmentajana pelastaakseen IFK:n. Tätä hän on aina halunnut ja saa taas tehdä.

”Nyt en ole enää työtön työnhakija”, Muurinen sanoo 62-vuotiaana ja hyvin innostuneena.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!