Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läikät Phelpsin selässä nousivat otsikoihin – lääkäri kertoo, mitä hyötyä kuppauksesta on

Urheilu
 
Atte Husu
STEFAN WERMUTH / Reuters
Punaiset läikät Michael Phelpsin kropassa ihmetyttivät.
Punaiset läikät Michael Phelpsin kropassa ihmetyttivät. Kuva: STEFAN WERMUTH / Reuters

Maanantaina Michael Phelps ui toisen osuuden 4 x 100 metrin vapaauintiviestissä, jonka Yhdysvallat voitti vakuuttavasti ajalla 3.09,92.

Osa katsojista ihmetteli, kun tv-kamerat paljastivat isoja tummia ympyränmuotoisia läikkiä Phelpsin oikean olkapään ja yläselän alueelta.

Eri lajien maajoukkueissa ja Suomen olympiakomitean vastaavana lääkärinä toiminut Harri Hakkarainen arvioi, että Phelpsin läikät johtuvat kuppauksesta.

Hakkaraisen mukaan kuppauksella stimuloidaan kehoa tuottamaan uutta verta poistetun veren tilalle. Toimenpide tapahtuu käyttämällä kuppaussarvia tai imukuppeja, jotka imeytetään ihoon vetämään verta alipaineen avulla.

”Kun verta tulee ulos, se stimuloi elimistön omaa verentuotantoa eli nostaa muun muassa kehon omaa erytropoietiinitasoa – hyvin vähän, mutta nostaa. Se nostaa jonkin verran ihmisen aktiivisten tulehduksen välittäjäaineiden määrää”, Hakkarainen kertoo.

Kuppauksessa halutaan saada voimakkaammin liikkeelle imunestekierto eli infektio- ja tulehdusnestekierto. Kun verestä otetaan pois soluja, ihoon tehdään viilto tai sähköisesti vahingoitetaan kudosrakennetta.

”Tällöin elimistö säikähtää ja antaa käskyn tuottaa lisää kajottuja rakenneosia. Kuppauksella stimuloidaan siis kehoa tuottamaan uutta kudosta, kuten punasoluja tai valkosoluja vahingoitetun tilalle.”

Hakkarainen epäilee, että Phelpsin tapauksessa prosessissa on käytetty myös sähköä.

”Kun prosessiin lisätään sähkö, lihas supistelee. Tällöin lihaksesta vuotaa ulos entsyymejä, jotka aktivoivat lihaksen vahvistumisentsyymejä ja proteiinisynteesiä voimistavia entsyymejä. Sähkövirta aktivoi lihassupistuksen kautta sen, että lihakseen kulkevan hermon entsyymiaktiivisuus lisääntyy ja lihaksen hermotus paranee.”

”Phelps on todennäköisesti pyrkinyt nopeuttamaan kehon omien palautumismekanismien käynnistämistä tai ylläpitämään niitä. Sen lisäksi on pyritty aktivoimaan immuunijärjestelmää, jotta urheilija ei sairastuisi. On myös pyritty ehkäisemään ylikuormitusvammoja, esimerkiksi jännevaivoja ja ylikuormitustiloja”, Hakkarainen sanoo.

Suomalaisten urheilijoiden parissa kuppaus ei ole yleistä, koska hoidon hyödyllisyyttä huippu-urheilussa ei ole todistettu tieteellisesti. Riittävän kattavia tutkimuksia on vaikea tehdä.

Hakkarainen kertoo, ettei ole itse antanut urheilijoille kuppaushoitoa. Sen sijaan hän on nähnyt toimenpidettä hyödynnettävän jääkiekkoliiga KHL:ssä, jossa hän työskenteli muun muassa Magnitogorskissa ja Pietarin SKA:ssa.

BERND THISSEN
Phelps kannusti joukkuetovereitaan aktiivisesti.
Phelps kannusti joukkuetovereitaan aktiivisesti.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?