Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Balkanin sotaa Kainuuseen paennut tuomari edustaa Suomea olympialaisissa: ”Tiesin, että tulen pärjäämään”

Neljä vuotta sodan keskellä elänyt Stevo Petrovic iloitsee pakolaisten oman joukkueen osallistumisesta olympialaisiin.

Urheilu
 
Mika Moilanen
Pekka Moliis
Stevo Petrovic
Stevo Petrovic Kuva: Pekka Moliis

Olympiapainien käynnistyminen sunnuntaina 14. elokuuta merkitsee tavoitteiden toteutumista niin urheilijoille kuin tuomareillekin. Ainoana suomalaistuomarina Rio de Janeiroon matkaa Stevo Petrovic, jolle olympialaiset ovat aina olleet tavoite.

”Nyt on mukava fiilis. Tiedän, että kova työ on palkittu”, Petrovic iloitsee lähes vuorokauden mittaisen kisamatkansa aattona.

51-vuotiaan Petrovicin olympiamatka alkaa keskiviikkona iltapäivällä hänen nykyisestä kotikaupungistaan Kajaanista. Jugoslavian hajoamissodat toivat Kroatian serbin perheineen keskelle Kainuun talvea helmikuussa 2000.

”Olen elänyt sodan keskellä neljä vuotta. Tiedän, mitä se tarkoittaa ihmiselle, ja kuinka traumaattista se on”, pakolaisohjaajana Kajaanin maahanmuuttajapalveluissa vastaanottokeskuksessa työskentelevä Petrovic sanoo.

”Uskon, että löydämme monesti keinot, miten auttaa pakolaisia. Ainakin ymmärrän heidän tilannettaan.”

Olympiahistorian ensimmäisen pakolaisjoukkueen urheileminen Riossa olympialipun alla saa Petrovicilta täyden tuen.

”Se on hieno asia, koska he kaikki ovat ensisijaisesti urheilijoita. On todella hieno asia, että heille on annettu mahdollisuus kilpailla ja toteuttaa omia unelmiaan.”

Petrovicin unelma tuomaritehtävistä olympiakisoissa on elänyt jo kauan ennen muuttoa Suomeen. Intohimoinen painimies oli Kroatiassa kansainvälisen tason painituomari, mutta sota katkaisi uran.

”Sitten muutin Serbiaan, ja tuomarointi jatkui uudestaan. Kun tulin Suomeen, kaikki piti aloittaa melkein alusta.”

Uudessa kotimaassaan Petrovic kertoi unelmastaan heti kun ura painituomarina jatkui syksyllä 2000. Ensimmäisiin kisoihinsa Ylivieskaan hän matkasi kajaanilaisen Pekka Moliisin kyydissä.

”Pekka kertoi siihen liittyen hauskan jutun, jonka olin jo unohtanut. Kun Pekka vei minua kisoihin, yritimme puhua suomea sanakirjan avulla. Olin jo silloin sanonut, että tavoitteeni ja unelmani ovat olympialaisissa. Pekka ei ollut vastannut siihen mitään, mutta kertoi ajatelleensa, etten ole ymmärtänyt, kuinka kovaa työtä täytyy tehdä ja mitä se vaatii.”

”Unelma on nyt toteutunut. Olen uskonut heti alusta lähtien, että voin päästä vielä pitkälle – en vain ole tiennyt, kuinka pitkälle. Tiesin, että tulen pärjäämään”, Moliisin kanssa vuonna 2004 perustetun painiseura Kajaanin Juntan perustajajäseniin kuuluva Petrovic lisää.

Oman olympiaurakkansa Petrovic aloittaa lauantaina 13. elokuuta tuomaripalaverilla. Kilpailut käynnistyvät seuraavana aamuna. Silloin painituomarien on oltava valmiina paiskimaan pitkää päivää.

”Meidät haetaan aamulla hotellilta ja viedään illalla finaalien jälkeen takaisin. Välillä on lounastauko, mutta olemme hallilla aamusta iltaan.”

Kisapäivät ovat rankkoja sekä pituuden että vaatimusten suhteen. Tuomarien on oltava koko ajan valmiina tehtäviin vain minuuttien varoitusajalla.

”Tuomarit saavat parisen minuuttia ennen matsia ilmoituksen, kuka on ylituomarina, mattotuomarina ja arvostelutuomarina. Kun päivät ovat pitkiä, se vaatii keskittymistä – pitää olla koko ajan valmis, koska seuraava matsi voi olla sinun matsisi.”

Vaikka Petrovic on Suomen ainoa olympiakortillinen painituomari, hän on joutunut rahoittamaan kisamatkansa pääasiassa itse. Esimerkiksi olympiakarsintoja Petrovic on kiertänyt omalla kustannuksellaan Kiinaa myöten.

”Nyt tilanne on muuttunut niin, että olen saanut Kajaanin kaupungilta palkallista vapaata olympialaisten ajaksi. Se on kyllä iso apu”, Petrovic kiittelee.

”Sen lisäksi, että edustan Suomea, edustan Riossa myös Kainuuta. Ei meitä siellä liikaa ole, uimari Jenna Laukkanen ja minä.”

Olympiamolskilla Petrovic odottaa sitä, että kaikki menee hyvin.

”Luotan omiin kykyihini ja pätevyyteeni.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?