Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anni Vuohijoki osti jo lennot Ouluun – Suomen ennätys oli lähellä

Urheilu
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Anni Vuohijoki tempasi Riossa 85 kiloa ja työnsi 107 kiloa. Yhteistulos 192 kiloa riitti B-ryhmän neljänneksi.
Anni Vuohijoki tempasi Riossa 85 kiloa ja työnsi 107 kiloa. Yhteistulos 192 kiloa riitti B-ryhmän neljänneksi. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Rio de Janeiro. Painonnoston katsomisessa on jotakin hyvin rauhoittavaa. On vain olympiarenkain koristeltu vihreä taustakangas ja sen edessä tyly määrä rautaa.

Se sitten nousee tai ei.

Asetelma on rehellisin mahdollinen. Ei paitsioita, vahingoittamisyrityksiä tai pikkusikaa.

Sitä paitsi yleisö elää mukana. Rion olympialaisissa on puhuttu paljon tyhjistä katsomoista, ja painonnostohallissakin väkeä oli paikalla joitakin satoja, mutta he osasivat äänekkäästi palkita urheilijat onnistuneista suorituksista. Tunnelma oli hyvä.

Anni Vuohijoki sai yleisöltä ensimmäiset suosionosoituksensa, kun hän tempasi ensimmäisellä yrittämällään ylös 85 kilon raudat. Se tuli ylös hieman hapuillen ja varmistusaskeleita ottaen, mutta lopulta painot vakautuivat suorille käsille. Pieni hymy, tuuletus ja pokkaus.

Toinen yritys 88 kilosta jäi ponnettomaksi, ja kolmanteen nostoon palautumisaikaa jäi niukasti. Vuohijoki yritti uutta ennätystään 89 kiloa, mutta se oli tällä kertaa liikaa.

Työnnössä toinen yrittämä 107 kiloa nostatti pienen hymynkareen suomalaisen huulille. 113 kiloa olisi ollut Suomen ennätys. Se oli hilkulla. Yhteistulos oli 192 kiloa.

Vuohijoki myönsi, että kisoja edeltänyt valintakohu näkyi jännityksenä. Hän on yleensä huono tempaaja ja hyvä työntäjä, tänään oli päinvastoin.

Tempaustulos jätettiin alhaiseksi, sillä Vuohijokea pelotti, että tuloksena olisi ollut kolme epäonnistumista ja kotimatka.

”En voinut tytöille tehdä sitä”, hän sanoi kollegoistaan, jotka valittivat Rion valinnoista.

Uran jatko on kirkkaana mielessä: neljän vuoden päästä hän on nykyistä parempi nostaja.

”Länsimaiselle nostajalle usein parhaat vuodet ovat 30–35”, 28-vuotias Vuohijoki sanoi jatkostaan. Muualla maailmassa ne voivat olla huomattavasti aikaisemmin.

”Johtunee erilaisista valmistautumismenetelmistä”, Vuohijoki piikitteli.

Painonnoston epärehellisempi puoli on siinä, että käryjä tulee valtavasti. Riossakin sarjan kärkinimien yhteistulos on 250 kilon tietämillä. Vuohijoen ero sinne tuntuu mahdottomalta.

Syksyllä Vuohijoki aloittaa lääkärinopinnot Oulussa.

”Lennot on ostettu marraskuulle. Hinta oli 25 euroa suuntaansa, sopii opiskelijalle”, helsinkiläinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?