Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Selänteen maalintekoakatemia aloitti. Mikä se on, otimme siitä selvää

Urheilu
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Teemu Selänne katsoi tarkasti, kun Henri Nikkanen laukoi kohti maalia. Selänne jakoi jääharjoituksessa kiekkoja ja oppeja.
Teemu Selänne katsoi tarkasti, kun Henri Nikkanen laukoi kohti maalia. Selänne jakoi jääharjoituksessa kiekkoja ja oppeja. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Lupaava hyökkääjä Henri Nikkanen saa syötön Teemu Selänteeltä ja polkaisee parilla terävällä potkulla kohti maalia. Hetkeä myöhemmin hän laukoo kiekkoa suoraan syötöstä.

Espoon Metro-areenan jäällä on menossa Selänteen akatemian jääharjoitus, jossa valmennetaan vain hyökkääjiä. Jäällä ovat 18 Suomen lupaavinta 16-vuotiaiden maajoukkueen pelaajaa ja heidän joukossaan Selänteen oma poika Leevi.

Selänne puhui ensimmäisen kerran julkisesti kaksi vuotta sitten haaveestaan perustaa nimeään kantava akatemia, jossa keskitytään maalintekoon, Selänteen intohimoon aktiivivuosina.

Silloin tavoitteena oli saada jäähalli Kirkkonummelle ja akatemia sinne. Halli upposi jäihin Långvikin jouduttua pakotelistalle, mutta akatemian ensimmäinen viikko pyörii täysillä.

Mistä oikein on kyse? Onko meneillään tavallinen leiriviikko vai jatkuvuutta edustava akatemiatoiminta? Kuka maksaa kulut, ja mitä pelaajat maksavat viikon huippuvalmennuksesta?

Selänne vakuuttaa, ettei tämä jää tähän. Akatemia saa jatkoa, mutta tarkat suunnitelmat puuttuvat. Anaheimin junioriseuroissa itää kiinnostus saada Selänteen akatemia sinne.

Ihan tavallisesta leiriviikosta ei ole kyse. Jokaisella nuorella kiekkoilijalla on yllään pelipaita, jonka selässä lukee pelurin nimi. Lisäksi on verryttelyasut, pikeepaidat ja jopa akatemialogolla teetetyt kiekot.

Nuoret pojat asuvat viikon Espoossa. Hotelli Tapiola Garden toimii majapaikkana ja bussikuljetukset hoitavat pelurit hallille. Ruokaa kuluu valtavat määrät. Apuvalmentajat Esa Pirnes ja Petro Koivunen saavat työstään korvausta

Keskiviikkoiltana Selänne vie nuorukaiset veneellä Helsingin vesille. Kokemus saattaa olla ainutlaatuinen monille sisämaasta tuleville.

Ei voi olla halpaa lystiä, mutta pelaajille touhu ei maksa mitään.

”Siitä lähdetään, että se mikä on budjetoitu, pystytään kattamaan kumppanuuksilla”, akatemian rahaliikenteestä vastaava Ari Lehto sanoo.

Lehto sanoo, että budjetti pyörii 50 000 euron nurkilla ja osaan kustannuksista osallistuu Jääkiekkoliitto. Mutta on siellä paljon muitakin, kun aivan Metro-areenan eteen on parkkeerattu pari saksalaista loistoautoa.

Lehto näkyy yleensä aina siellä, missä puhutaan Selänteen bisneksistä.

Nyt ei ole kyse bisneksestä, vaan Selänteen intohimosta ja halusta auttaa ”lajitovereitaan” eli hyökkääjiä. Voittoa tällä toiminnalla ei olla tekemässä.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela seurasi 16-vuotiaiden harjoituksia. Hän ei halunnut puhua rahoista.

”Pääasia on, että tehdään integroidusti ja meillä on 16-vuotiaiden päävalmentaja Mika Marttila koko ajan seuraamassa harjoituksia. Ei ole isoista rahoista kysymys. Tämä on pilottihanke”, Nummela sanoo.

”Onhan se hienoa, että on sydäntä tehdä Suomi-kiekolle tällaisia palveluksia”, Nummela jatkaa.

Mikä erottaa akatemian yhdestä tavallisesta leiriviikosta. Selänne lupaa tapahtumalle seurantaa.

Selänteellä on pelaajien puhelinnumerot ja sähköpostit.

Aiotko soittaa pelaajille ja kysyä kuulumisia?

”Ilman muuta, ja myös toisinpäin, jos joku uskaltaa”, Selänne sanoo ”ja Nikkanen ainakin uskaltaa. Häntä ei huimaa mikään.”

”Ja, jos joku jättää viestin, soitan tällaisessa asiassa takaisin.”

Milloin on luvassa seuraava tapahtuma?

”Veikkaan, että tämän syksyn aikana tai ennen joulua”, Selänne sanoo. Sitä ennen akatemia jakaa oppeja Anaheimissa, Selänteen kotipaikkakunnalla.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Teemu Selänne katsoi tarkasti, kun Henri Nikkanen laukoi kohti maalia. Selänne jakoi jääharjoituksessa kiekkoja ja oppeja.
Teemu Selänne katsoi tarkasti, kun Henri Nikkanen laukoi kohti maalia. Selänne jakoi jääharjoituksessa kiekkoja ja oppeja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!