Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimareiden kuittailu henkii kylmää sotaa

Hyljeksitty Julija Jefimova hakee revanssia.

Urheilu
 
DOMINIC EBENBICHLER / Reuters
Uimari Julia Jefimova on kerännyt venäläisten sympatiat sen jälkeen, kun amerikkalainen olympiavoittaja Lilly King nimitti häntä dopinghuijariksi.
Uimari Julia Jefimova on kerännyt venäläisten sympatiat sen jälkeen, kun amerikkalainen olympiavoittaja Lilly King nimitti häntä dopinghuijariksi. Kuva: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Moskova

Dopingista aiemmin kärynnyt mutta lopulta olympialaisiin päässyt venäläisuimari Julija Jefimova sai Venäjän lehdistössä keskiviikkona laajaa sympatiaa ja kannustusta. Jefimovaa arvostelleille yhdysvaltalaisille urheilijoille ei sen sijaan ymmärrystä herunut.

”Venäjän parhaan uimarin Jefimovan vainoaminen jatkuu Rion olympialaisissa” otsikoi laajalevikkinen Komsomolskaja pravda -sanomalehti.

Kylmän sodan tunnelmia henkivä urheilijoiden kuittailu alkoi jo sadan metrin rintauinnin välierissä, kun Jefimova nosti etusormensa pystyyn voitettuaan oman eränsä. Omaansa valmistautunut Yhdysvaltain nuori uintilahjakkuus Lilly King heilutteli omaa sormeaan tämän jälkeen Jefimovalle.

King voitti maanantaina olympiakultaa olympiaennätysajalla, Jefimova tuli toiseksi ja Kingin maannainen Katie Meili ui pronssille. Jefimova ei onnitellut voittajaa eivätkä amerikkalaiset sen puoleen onnitelleet häntäkään.

King syytti Jefimovaa dopinghuijariksi, jolla ei pitäisi olla kisoihin asiaa. Jefimova itki.

”Miksi Julija Jefimova itki” otsikoi Moskovskyi komslomolets ja syytti itkusta amerikkalaisia ja näiden epäurheilijamaista käytöstä. Komsomolskaja pravda julkaisi kuvan hiukset silmillä itkevästä Jefimovasta ja tuulettavista amerikkalaisista: ”Sydäntä särkevä kuva.”

Molempien lehtien hampaisiin joutui Kingiä kompanneista amerikkalaisista erityisesti uimarisankari Michael Phelps. Komsomolskaja pravdan toimittaja Andrei Vdovin muistutti Phelpsin pilvenpoltosta, ylinopeussakoista ja nuoruuden rattikärystä ja kysyi, eikä Phelpsin oman logiikan mukaan hänellä pitäisi olla elinikäinen ajokielto.

Jefimovasta tekivät draamakuningattaren kaikki, myös oppositiomielinen Novaja Gazeta. Se muistutti sankarittaren taistelleen tiensä Rioon yksin, ilman Venäjän virallista apua. Mutta ennen kaikkea koko skandaali nähtiin amerikkalaisena juonena.

”Amerikkalaiset aikovat upottaa uimarimme”, otsikoi komentaattori Nikolai Dolgopolov kolumninsa hallituksen lehdessä Rossiskaja Gazetassa.

Uimari itse oli tiistai-iltana itkunsa itkenyt ja valmistautui torstai-illan 200 metrin rintauintiin.

”Minkälaisia tuloksia haette 200 metriltä”, kysyi sanomalehti Izvestija.

”Aivan sama mitkä ovat numerot”, Jefimova vastasi. ”Minulle pääasia on kulta.”

Oikaistu 11.8. kello 15.30: Korjattu Komsomolskaja pravda -sanomalehden otsikon käännös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!