Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK ja HJK jäivät maaleitta kuumassa Stadin derbyssä

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
HJK:n Toni Kolehmainen ja HIFK:n Xhevdet Gela kamppailun tuoksinassa.
HJK:n Toni Kolehmainen ja HIFK:n Xhevdet Gela kamppailun tuoksinassa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jalkapallon Veikkausliigassa pelattiin keskiviikkona kauden toinen Stadin Derby. HIFK ja HJK päätyivät loppuunmyydyllä Sonera-stadionilla pelatussa paikalliskamppailussa maalittomaan tasapeliin värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Tulos muistutti viime vuodesta, jolloin joukkueet pelasivat kolmesti tasan. Tämän kauden ensimmäisen derbyn toukokuussa vei HJK maalein 2–1.

Töölössä nähtiin myös päävalmentajien kaksinkamppailu Ana vastaan Bana – verkkariasuinen Antti Muurinen vastaan pukumies Mika Lehkosuo.

Kyseessä oli tavallaan mestarin ja kisällin välinen mittelö. Pari viikkoa sitten IFK:n valmentaja aloittanut Muurinen, 62, valmensi Klubia vuosina 1997–1999 ja 2008–2012.

Tänä aikana hän luotsasi joukkueensa viiteen Suomen mestaruuteen ja 1998 jopa Mestarien liigaan. Lehkosuo pelasi historiallisen, eurokentille päässeen joukkueen keskikentällä.

”En ole kokenut, että meillä olisi mestari–kisälli-asetelmaa, vaikka olen vanha Banaan nähden”, Muurinen naureskeli ottelun jälkeen.

”Olen ylpeä siitä, että olen tainnut valmentaa aika montaa nykyistä liigavalmentajaa.”

Kaksikko on toki kohdannut toisensa valmentajina aiemminkin Lehkosuon luotsatessa FC Honkaa ja myöhemmin kaudella 2014, kun Muurinen oli MyPan palveluksessa.

Muurinen sai molemmista päistä suuret aplodit jo kokoonpanoesittelyjen aikana. ”Mursu” on edelleen kulttihahmo Klubipäädyssä.

Ottelun tunnelma luotiin kuitenkin kauan ennen alkuvihellystä. Faniryhmien marssit stadionille sujuivat kohtuullisen rauhallisesti. Helsingin poliisin Twitter-tilin mukaan Klubin kulkueessa ilmeni pientä nujakointia, ja siitä heitettiin pulloja ja savusoihtuja IFK-fanien joukkoon. Kolme otettiin kiinni. IFK:n marssiin poliisin ei tarvinnut puuttua.

Stadionilla IFK:n faniryhmä Stadin Kingit levitti päätyynsä suuret tifot, joissa joukkueen pelaaja taklasi klubilaista. Klubipääty sytytti oman tifonsa takana soihdut täyttäen kentän sinisavulla.

Avauspuolikas ei tarjonnut pelillisesti kannustuksen tasoista intohimoa. Klubi hallitsi palloa näennäisesti, mutta sen pelinrakentelu oli hidasta.

HJK on vaikeuksissa kymppipaikallaan japanilaistaituri Atomin ollessa loukkaantuneena. Toni Kolehmainen ei pystynyt korvaamaan Atomin tehoja keskiviikkona kuten ei viime viikonloppuna FC Lahteakaan vastaan.

HIFK puolusti syvältä kahdella neljän linjalla ja loi satunnaisia tilanteita, joiden kapellimestarina toimi keskikentän pohjan Mika Väyrynen, ex-klubilainen. IFK:hon viime viikolla siirtynyt Väyrynen toi joukkueensa otteisiin erinomaista pallovarmuutta ja lisäluovuutta.

”Väykkä on käynyt meidän treeneissä, joten se on hyvässä kunnossa”, vaitelias Lehkosuo mutisi pelin jälkeen.

Pelin tunnetila kuumeni kentällä toisella puoliajalla. Rikkeet ja tuomari Ville Nevalaisen nostamat kortit seurasivat toisiaan. Ottelu sai käänteen 61. peliminuutilla, kun HJK:n Anthony Annan protestoi itselleen tuplakeltaisen ja lensi suihkuun.

”Meillä ei kiehunut yli, mutta IFK-pelit ovat aggressiivisia. Jos et vastaa siihen, jäät jalkoihin”, HJK-kapteeni Sebastian Sorsa kommentoi väännön tauottua.

”Pablo (Annan) oli pää alaspäin kopissa ja pahoitteli kaikille. Tuemme häntä, mutta eihän noita saisi sattua.”

Muurinen reagoi ylivoimaan laittamalla kentälle kärkimies Juho Mäkelän, joka on Väyrysen tavoin ex-klubilainen. Klubifanit tervehtivät Mäkelää alatyylisesti kutsumalla häntä prostituoiduksi.

”Niitä huutoja on kuultu ennenkin ja kuullaan tulevaisuudessakin. Ei niitä kannata miettiä”, hyökkääjän unelmatilanteessa kentälle päässyt Mäkelä kuittasi ottelun jälkeen. Hän oli turhautunut viimeisten ratkaisujen heikkoudesta, mutta kiitteli Muurisen luomaa positiivista pukukoppi-ilmapiiriä.

”Nyt ei enää puristeta. Näitä pelejä pelataan vielä monta ja joku päivä se pallo menee sinne verkkoon.”

IFK nosti ottelun loppupuolella hyökkäyspaineettaan ja loi tukun vaarallisia tilanteita. Lopulta se ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään miesylivoimaansa.

IFK ei vielä ole hävinnyt kolmesta Muurisen alaisuudessa pelatusta ottelusta ainuttakaan. Hän on omien sanojensa mukaan tuonut joukkueen peliin kolme asiaa.

”Pääkoppa kuntoon ja iloisuutta sinne, puolustuspeliin yhtenäistä pelitapaa ja hyökkäykseen muutama selvä avausmalli”, Muurinen tiivisti.

Tasapelin myötä IFK:n jatkaa sarjataulukon 10:nä. Klubi vankisti asemiaan liigakärjessä pisteellä, kun Maarianhamina hävisi KuPS:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!